29-03-06

Chemotherapie ...

Na mijn 2 operaties eind december 2005 kreeg ik even tijd om op krachten te komen. Half januari 2006 vernam ik dat ik toch chemotherapie moest hebben wegens metastasen in de sentinelklier.

Bij chemotherapie zijn er natuurlijk een aantal bijwerkingen afhankelijk van welke producten er gebruikt worden. Bij mij bestaat de cytostatica (=antikankermedicijnen) uit Cyclophosfamide - Epirubicine - 5 Fluorouracil.

Alle medicatie wordt in afzonderlijke infuuszakjes klaargemaakt, en via een infuusleiding in een bloedvat gebracht. Voordien geeft men nog een infuuszakje met Zofran (dit is een middel om eventuele misselijkheid en/of braken zoveel mogelijk te beperken) gecombineerd met een kleine dosis cortisone.

Naast de klassieke nevenwerkingen (moeheid, misselijkheid, braken, daling van het aantal rode- en witte bloedcellen, daling van het aantal bloedplaatjes...) zijn bepaalde producten verantwoordelijk voor volgend ongemakken:

  • Rood gekleurde urine door de kleurstof van het product Epirubicine, kort na de toediening
  • Volledige haaruitval
  • Verandering van huid en nagels op lange termijn
  • Daling v.d. witte bloedcellen ...
  • Mondslijmvliesontsteking (goede mondhygiëne is hier zeker aan te raden)
  • Huidirritatie
  • Prikkeling v.d. ogen alsof er zand in de ogen zit
  • Prikkeling v.h. neus- en mondslijmvlies
  • Lichte vorm van blaasontsteking
  • enz...

De eerste kuur startte op maandag 23 januari en... goh wat ben ik ziek geweest... Op donderdag 26 januari ben ik uiteindelijk terug in het ziekenhuis beland wegens constant braken - met als gevolg uitdroging en 3 kilo lichter. Na enkele dagen was ik terug opgelapt en kon ik recuperen voor de volgende kuur 3 weken later.

 

De 2de week na de 1ste kuur begon m'n haar uit te vallen. Tegen het einde van die week ben ik m'n pruik gaan halen - had deze al besteld toen ik m'n eigen haardos nog had... Ik werd heel professioneel en met begrip en warmte opgevangen door Lydia Caelen - www.haarcenter.be Zij heeft m'n resterende haardos gekortwiekt. Dat was wel even schrikken... De volgende dag heeft m'n echtgenoot mij geholpen om met de tondeuze alles superkort te zetten. (Het vervelende bij drastische haaruitval is dat je steeds haren in de mond krijgt...) Dit was het meest confronterende moment. Ik noem het de naakte waarheid. Nu zie je dat je ziek bent... Ik ga tijdelijk kaal door het leven...

Ik moet eerlijk zijn dat ik dan alleen voor de spiegel staan huilen heb... Diezelfde avond moesten we naar een feestje en heb ik voor het eerst m'n pruik gedragen. Dat was echt wel wennen - je denkt dat iedereen het ziet... maar op  het einde van de avond zei iemand die me goed kent dat ze de hele avond niets gemerkt had; per toeval kwam dit onderwerp ter sprake; anders had ze het helemaal niet geweten.

De 2de keer verliep het iets beter; wel misselijker maar minder braken door extra medikatie (Litican, Motillium enz...).

Over de 3de kuur heb ik niet veel goeds te zeggen... Vooreerst werd die al met 1 week uitgesteld wegens te lage bloedwaarden. Op 15 maart dan toch gestart. Zodra ik thuis kwam begon de misselijkheid en het braken. Medicatie nam ik in maar die kwam er zo weer uit... met alle gevolgen vandien. Ben ongeveer anderhalve week ziek geweest. M'n maag ligt nog steeds overhoop en dat ziet er dus niet goed uit voor volgende week maandag - dan moet ik de 4de kuur krijgen. Tenminste als het niet terug wordt uitgesteld. Gisteren 2de bloedprik laten nemen - de bloedwaarden waren veel te laag. Als dit vrijdag nog niet beter is zal ik inspuitingen krijgen om alles terug wat op peil te krijgen voor de volgende shot (chemo). Ik kijk er echt niet naar uit... De arts stelde voor om mij gedurende 4 dagen te laten slapen zodat ik niet meer zo ziek ben... ben benieuwd hoe dit dan zal gaan. Volgende week wordt ik 50 en ik vermoed dat ik door mijn verjaardag heen zal slapen...

18:51 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

Commentaren

*** Dat heb ik aandachtig gelezen. Ik leef met u mee hoor. Maar ... helaas kan ik niet meer doen dan u sterkte toe te wensen, maar dat is wel oprecht, ene het feit dat het de 4e kuur is ... dat is toch wel een lichtpuntje hé!
groetjes,
Dyke

Gepost door: Dyke | 29-03-06

courage Heel veel sterkte,en vele groetjes een warme knuffel

Gepost door: omaatje | 29-03-06

cef Hallo ,lees juist dat je ook de cef kuur hebt gekregen. Straffe kost hoor. Hopen maar dat het definitief alle cellletjes opruimt he. Proficiat ook met je mooi opgebouwd blogje. Groetjes Andrea van borstkankermaatjes

Gepost door: andrea | 31-03-06

Mevr Begrijp best wat je bedoelt, mijn eerste chemo is nu 2 weken achter de rug en nog ben ik steeds misselijk
Volgende andere medicatie en waarschijnlijk naar het ziekenhuis indien er geen beterschap optreed.
Ik wens je veel sterkte en hoop dat je vlug hersteld zal zijn.

Gepost door: Rita | 23-09-08

De commentaren zijn gesloten.