24-04-06

Kaarsje voor Godelieve ...

Dit kaarsje is voor Godelieve (Weblog van de Stichting tegen Kanker ). Zij heeft een moedige strijd gestreden, maar verloren. Aan allen die haar nabij zijn wil ik veel sterkte wensen in het verwerken van uw verdriet.

Vaarwel Godelieve - slaap zacht !

00:07 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

23-04-06

Morgen chemo 5 !!! ...

Heb geen zin in 'morgen'. Wil 'morgen' liever vergeten. Maar... het is de harde realiteit. 5de chemoshot !!! Iemand zei me gisteren: '"waarom stop je er niet mee!?" Geen denken aan natuurlijk. Al heb ik maar 5 % kans meer dat de kanker terugkomt, ik neem dit risico niet! Ik wil er alles aan doen om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten. Na dit alles komt terug 'zonneschijn'... en waar ik nog het meeste naar uitkijk is m'n eerste kleinkindje. Het schatje weegt nu ongeveer 1 kilogram en zal naar alle waarschijnlijkheid geboren worden rond 19 juli! Nog maar 3 maanden dus... Het gaat goed met K's zwangerschap. Ze heeft een prachtig buikje. Blijf dus maar lekker groeien baby L. Als je geboren wordt zal je oma hopelijk verlost zijn van dit alles en begint voor ons samen een nieuw leven...

23:16 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (2) | Tags: kanker, borstkanker, chemo, cancer |  Facebook

De trein der traagheid ...

Lang niets van me laten horen hé! Wel ik had ook niet gedacht dat ik zooooo moe kon zijn...

M'n vorig berichtje dateert reeds van vorige week donderdag 13/04... ik probeer verder te gaan waar ik toen gestopt ben. Wel de dag voor m'n 50ste verjaardag zijn we richting kust gereden. De eerste reden was: de papa van een vriend was overleden op 1 april en ik wou de uitvaartplechtigheid zeker bijwonen. Sinds vrijdag 7 april was het ergste van de 4de chemokuur voorbij. Ik ben nogal een harde voor mezelf en ik vond dat ik dit moest doen. Vrienden laat je niet in de steek... Ook niet bij de treurige dingen des levens. Op dit moment ben ik bijzonder gevoelig voor zulke dingen.  Ik dacht: 'als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes'. Begrijpe wie begrijpe wil!

Na de begrafenisplechtigheid met ons tweetjes gaan eten in Kaai15. Een aanrader... Het smaakte heerlijk na een weekje afzien van de chemo. (de tweede reden voor de uitstap richting kust: ik wou mezelf eens trakteren...)

De volgende dag: 50ste verjaardag. Heb zelf nog snel een paar heerlijke desserten gemaakt om m'n bezoek te verwennen. Een van de eigenaardigheden van mij is dat - als ik mij beter voel - ik zin heb om te kokkerellen. Tiramisu met frambozen gemaakt; en chocoladecharlotte... en heerlijke rijsttaart. Het was een bijzonder aangename dag: heel wat familie kwam spontaan op bezoek. Ook Lieve bracht me een verrassingsbezoekje. Er kwamen heel wat kaartjes, mailtjes en sms'jes. Van zulke momenten kan ik echt genieten en vergeet ik even de onaangename dingen des levens...

Op donderdag 13 april verwachtten we bezoek uit Karlruhe. B en S kwamen naar het grote verjaardagsfeest op 17 april van m'n schoonmama die 90 jaar werd. Toen dacht ik dat ik tussendoor nog even tijd zou vinden om elke dag een beetje te webloggen... Fout gedacht dus. Elke dag ondernamen we wel iets: dagje Brugge (muzeum St. Janshospitaal en bezoekje aan nonkel en tante), dagje Middelkerke met bezoek aan 'De dolle Brouwers' in Esen, op Pasen iets rustiger (samen kokkerellen) en op maandag verjaardagsfeest. Toen dinsdag de rust terugkeerde voelde ik pas hoe moe ik wel was. De gewoonste dingen werden toen een heel karwei. Alles verliep vorige week in een vertraagd tempo... Ik wou alleen nog slapen maar kon geen rust vinden.

Vanaf nu dus terug ' de trein der traagheid' en minder hooi op m'n vork nemen.

17:28 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

13-04-06

50ste verjaardag...

Had nooit gedacht dat ik m'n 50ste verjaardag toch een beetje zou kunnen vieren. Doordat ik de chemo van woensdag 2 dagen had kunnen vervroegen naar maandag was het ergste vrijdag voorbij en kon ik gelukkig zaterdag en zondag wat 'profiteren' van betere momenten.

M'n echtgenoot had me beloofd - als het voor mij enigzins lukte - om zaterdag naar Nieuwpoort te rijden om daar een 'lichte' vismaaltijd te eten in restaurant KAAI 15 www.kaai15.be Kwestie van eens buiten te zijn en toch al een beetje een verjaardagssfeer te creëren.

!!!! wordt straks verder afgewerkt..... er is 'bezoek' op komst.

12:29 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

12-04-06

Dure medicatie ...

Ik schreef reeds dat ik 2 inspuitingen kreeg met Neupogen 48. Hiervan kende ik de prijs niet. De ene inspuiting werd gegeven in het ziekenhuis en het 2de spuitje kreeg ik zonder originele verpakking mee naar huis voor de thuisverpleging. Maandag 3 april (op de chemodag) kreeg ik van de oncologe Neulasta mee. Dit diende dinsdag door de thuisverpleegster ingespoten te worden. Neulasta heeft een verlengde werking om het ruggemerg te stimuleren witte bloedcellen aan te maken. Ik schrok me een hoedje toen ik de prijs op de verpakking zag: 1332,34 € !!!!!! Ja, ja, voor 1 spuitje van 6 mg. Gelukkig leven wij in dit land en wordt dit terugbetaald door de ziekteverzekering. Ik vraag me af hoe dit moet met mensen die uit de sociale boot vallen...

10:43 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

Relaas van de chemoweek ...

Even een samenvatting van de chemoweek: door het 'ziekzijn' en m'n verjaardag helemaal geen zin en/of tijd gehad om even te bloggen. Op maandag 3 april is de chemokuur dan toch kunnen doorgaan. Door de inspuitingen met Neupogen 48 op vrijdag en zaterdag waren de bloedwaarden ONTZETTEND hoog ... 22.000 witte bloedcellen. Deze keer is m'n zus M. meegegaan. Ze vond daar al direct een gespreksonderwerp met de verpleegster: 'Helmut Lotti'. M. is namelijk een superfan en wat bleek: de verpleegster bleek nauwe contacten te hebben ... Die twee maar kletsen terwijl ik het vreselijke goedje toegediend kreeg. Eigenlijk was ik al misselijk toen ik op het 4de verdiep kwam (dagkliniek oncologie) - m'n reukorgaan werkt nu supergoed en je ruikt en 'proeft' voordien al de medicatie. Thuisgekomen werd ik al heel snel ziek... Allerlei soorten middeltjes geprobeerd maar haalde weinig uit. Drinken kon ik terug heel weinig (te weinig...) en eten al helemaal niet. Ik diende eigenlijk Temesta in te nemen gedurende 4 dagen zodat ik door de misselijkheid zou heen slapen; maar bij nader inzien heeft me dit toch aan het denken gezet. Met maar 1 nier die (nu nog) goed functioneert had ik schrik dat ik dan gedurende die 4 dagen helemaal niks zou kunnen drinken met misschien vervelende gevolgen voor later. Dit moet ik toch even bespreken met de oncologe. OK het was terug een rotweek  maar tegen vrijdagavond 7 april was ik in die mate beter dat ik niet meer moest overgeven. Ik had voordien zo gehoopt dan iets beter te zijn omdat m'n lieve schoonmama die dag 90 jaar werd.

Met enkele familieleden op bezoek geweest; ze was superblij en heeft van enkele glaasjes champagne zitten genieten. Ikzelf hield het bij een paar slokjes water... Nog van harte proficiat Oma en probeer er nog enkele jaartjes bij te doen.

10:09 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

09-04-06

Today it's a very special day ...

Yep, I am 50 !! Raar gevoel ! Het is nu iets over middernacht en misschien komt het door de vermoeidheid en door de chemo deze week, maar ik voel niet echt het verschil tussen 49 en 50 ! Wel heel heel jammer is dat ik m'n geplande feest moeten afblazen heb; maar uitstel is geen afstel hé! Eens ik terug fit en monter genoeg ben geef ik een superfeest !

Deze week hoorde ik het prachtige liedje van Louis Amstrong op de radio en ik moest toch even een traan wegpinken. Ik schenk mezelf vandaag de tekst en laat de melodie door mijn hoofd spelen:

I see trees of green red roses too
I see them bloom for me and you
And I think to myself, what a wonderful world
I see skies of blue and clouds of white
The bright blessed day, the dark sacred night
And I think to myself, what a wonderful world
The colours of the rainbow, so pretty in the sky
Are also on the faces of people going by
I see friends shakin' hands, sayin'
"How do you do?"
They're really saying "I love you"
I hear babies cryin', I watch them grow
They'll learn much more than I'll ever know
And I think to myself, what a wonderful world
Yes, I think to myself, what a wonderful world

Oh yeah

00:29 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

02-04-06

Morgen: chemo-day ...

Eigenlijk wil ik er vandaag nog niet aan denken. Nog maar 9 uur verwijderd van 'dat vieze goedje'. Als ik denk aan de rode kleur van de Epirubicine dan keert m'n maag al om... Ach ja, we zien morgen wel hoe het deze keer zal verlopen.

In huis is hier alles in gereedheid gebracht: badkamer gepoetst (kwestie van proper op je knieën op de grond voor het toilet te zitten...), kommetje klaar in de woonkamer, ijskast gevuld voor manlief (zodat hij voldoende mondvoorraad heeft) enz...

Jullie zullen waarschijnlijk een weekje niet van me horen: mogelijks ben ik 'onder zeil' met de 3x/dag Temesta. Een slaapkuurtje van 4 dagen om m'n maag stil te houden... Tot hoors en duim eens voor mij hé

Lucretia

23:49 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook

Feestje gebouwd...

Gisteren met mijn nieuwe kleren aan - m'n pruikje op - een beetje bruinen-zonder-zon naar het familiefeest geweest. Hoe anders kan een mens zich voelen door zich een beetje op te tutten... Had nochtans die vervelende botpijnen door de inspuiting met de neupogen 48. Door de drukte en de afleiding op het feest vergeet je dat voor eens stukje... Voor ik vertrok zat ik nog met een probleem. Hoe kan je bekomen van 20 hardnekkige rokers om toch niet in het restaurant te roken en dan nog de hele avond lang?? Heb toen maar m'n stoute schoenen aangetrokken en op alle tafels een briefje gelegd met m'n bijzonder verzoek en met de uitleg waarom. (Momenteel wordt ik 'kotsmisselijk' van sigarettenrook en krijg ik het benauwd op m'n luchtwegen.)Wel ik heb ze allemaal zover gekregen om braafjes buiten hun 'stinkstokje' te roken en bij deze wil ik ze daar allemaal voor bedanken.

23:34 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

 Vervelende bijwerkingen ...

Vrijdag terug naar UZG geweest voor een 3de check van de bloedwaarden. Dinsdag waren die zeer laag: o.a. witte bloedcellen 1300 en neutrofielen 500.

Vrijdag was dit niet echt verbeterd (1400 witte bloedcellen). Dit is een te verwachten neveneffect van de chemoterapie. De cytostatica doodt kankercellen maar ook goede cellen die je nodig hebt. Dan maar de grove middelen: inspuiting met Neupogen 48 om het beenmerg te stimuleren meer witte bloedcellen aan te maken. Witte bloedcellen heb je nodig om infecties te bestrijden. De oncologe gaf me de volgende uitdrukkelijke boodschap mee: "je weet het geen handen en geen kussen hé" - dit vanwege het verhoogd infectiegevaar. Ze wist namelijk dat ik zaterdag een familiefeestje organiseerde. Zaterdag 1 april kwam dan een lieve verpleester van Het Wit-Gele Kruis langs die een 2de injectie met Neupogen 48 toediende. Dit product heeft o.a. de bijwerking spier- en skeletpijn te veroorzaken en ik moet zeggen dat dit wel heel erg voelbaar was. Ik heb al enige tijd gewrichtspijnen die vermoedelijk uitgelokt zijn door de chemo en met die inspuiting verbeterde dit uiteraard niet. Dan maar nog een medicamentje tegen de pijn: Dafalgan.

En nu maar hopen dat met de Neupogen 48-truc tegen maandag alles ok is, want dan heb ik de 4de chemokuur. Ojé, ojé !

17:46 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

01-04-06

Bedankt ventje ...

Wat heb ik toch een schat van een man! Vandaag heeft hij - zoals reeds zovele vrijdagen - terwijl ik naar het ziekenhuis was voor bloedcontrole, bijna de hele benedenverdieping gepoetst! Zelf kan ik momenteel niet meer alles alleen onderhouden ... Ik wil M. dan ook even 'in de bloemetjes' zetten. Duizendmaal dank en dikke knuffels... Voor de toekomst moeten we wel een andere oplossing zoeken zodat jij strakjes terug de tijd vindt om je eigen dingen te doen.

Liefs, je xxx

00:03 Gepost door Lucretia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook