18-08-06

'Over leven'...

Het wetenschappelijk programma van Canvas op zondagavond 20 augustus - om 21.05 u. - gaat over Borstreconstructie.

"Een op negen vrouwen in ons land krijgt met borstkanker te maken. In de meeste gevallen wordt een amputatie uitgevoerd. De overlevingskansen zijn sterk verbeterd, maar vele vrouwen vinden het bijzonder moeilijk om verder te leven met een geamputeerde borst. Gelukkig heeft de reconstructieve heelkunde een waaier aan technieken ontwikkeld om de borst te reconstrueren". (Een programma van Berten Baert en Joris Vermost.)

Zelf heb ik heel lang overwogen of ik wel een reconstructie wou. In het begin van de diagnose kwam het er bij mij op neer om zo snel mogelijk geopereerd te worden (amputatie) en zo snel mogelijk alles te ondernemen (chemo e.d.) om die verdomde kanker te bestrijden. Met of zonder borst: op dat moment kon het mij niet schelen. Maar... door de ZEER lange wachtperiode (diagnose op 4 november en operatie pas op 21 december !!!) had ik te veel tijd om na te denken!!! Op een gegeven moment heb ik gedacht: "misschien wil ik nu geen reconstructie, maar wat als ik er volgend jaar anders over denk?". Je weet nooit hoe het er in een mensenhoofd kan aan toe gaan... Ik had ook schrik als ik het nu niet deed en het volgend jaar toch wou laten doen, dat ik dan terug werkverlet zou hebben, terug een herstelperiode, enz... Vandaar dat ik mijn lot in de handen van de gyneacoloog en de plastische chirurge gelegd heb met de melding: jullie doen maar voor het beste - ik onderga!

Ik heb er nog geen spijt van gehad maar ik denk dat als ik niet voor een reconstructie had gekozen dat ik er mij toch wel had doorheen geslagen. Door dit alles heb ik geleerd dat ik toch nog een optimiste ben en dat ik sterker ben dan ik voorheen dacht!

Commentaren

*** Het moet niet makkelijk zijn geweest ... goed om te lezen dat je er sterker bent uitgekomen !

Gepost door: Glenn | 18-08-06

Zo is het inderdaad, een mens is veel veel sterker dan hij zelf denkt. Bedankt voor de tip van het programma op Canvas!

Gepost door: Elly | 18-08-06

lucretia ik heb dat programa niet gezien , maar wel al andere die ook over borstkanker gingen , ik ben wel geen geneesheer maar volg dat wel allemaal op de voet , want er heeft hier een vrouw een blog een kankerspesialiste , die alles over kanker zowel bij vrouwen als bij mannen uitlegt , en ik heb dat altijd voledig gelezen , over het hoe en wat het beste is om er iets aan te doen , en van die 1 vrouw op negen dat is volgens haar niet juist , zij praat over 25% van de vrouwen , en ook de reden waarom ik dat volg is , dat ik een kozijn heb en die had prostaatkanker ??? en waarschijnlijk nog daarom die vraagtekens , maar is daar van geopereerd , dat is al meer dan een jaar geleden , en heeft daar volgens de artsen te lang mee gewacht , en heeft tot 3 maal toe al reeksen bestralingen moeten ondergaan , ik zal u later daar wel allemaal meer over vertellen , over die soorten kanker enz.
nog een fijne avond lucretia , groetjes

Gepost door: uiltje4 | 19-08-06

een hart op de juiste plaats Lieve Lucretia Mijn nichtje ondergaat momenteel hetzelfde proces als jij verleden jaar nu is ze bezig met de chemokuur en heb haar daarstraks verwittigd over het programma deze avond. jammer genoeg heeft ze geen Pc zo zou eens kunnen praten met een lotgenoot. Ik wens je veel sterkte dat zal niet iedere dag evenveel lukken zo ondervind ik het van mijn nichtje de ene dag is de andere niet.
Nog een heel lief zondags groetje en tot binnenkort.

Gepost door: yvette uit kuurne | 20-08-06

De commentaren zijn gesloten.