20-09-06

In nood kent men ZIJN VRIENDEN ...

HOE REAGEERT DE OMGEVING OP KANKER?

Ik heb al verschillende keren op mijn blogje geschreven over het belang van vriendschap toen ik kanker kreeg en in het laatste nummer LEVEN van de VLK vond ik toch een heel passende tekst. Het geeft precies weer hoe ik het ervaren heb bij een dierbaar iemand die het liet afweten. Ik mag me echter gelukkig prijzen dat het overgrote deel van vrienden en familie ontzettend attent gereageerd heeft... Ik neem de tekst hier integraal over:

Van familie en vrienden verwacht je dat ze je steunen, maar dat draait soms anders uit. De diagnose 'kanker' maakt ook bij hen grote emoties los.

Dhana De Ville, psychologe op de dienst medische oncologie van het UZ GENT: 'In nood leer je je vrienden kennen, ja. Kanker zet je leven op zijn kop. Alles komt op losse schroeven te staan. Op dat moment heb je houvast nodig, stabiliteit in de chaos.

Als mensen dan onvoorspelbaar reageren of vrienden het laten afweten, mag je boos zijn of teleurgesteld. Zelfs al heb je een goede prognose en zie je er goed uit. Schijn bedriegt. Kanker blijft een confrontatie met je eigen sterfelijkheid. Het zit niet alleen in je lichaam.'

Waarom laten mensen het juist dan soms afweten?

Dhana De Ville: 'Soms zijn mensen inderdaad onverschillig, maar meestal kunnen ze zèlf niet met de ziekte omgaan. Kanker confronteert ons met onze eigen kwetsbaarheid. Het dwingt ons om stil te staan. Voor veel mensen is dat niet evident. Anderen laten aanvankelijk niets van zich horen omdat ze zich niet willen opdringen. Wij Belgen zijn altijd een beetje discreet, en vanuit dat respect misschien te terughoudend. Of mensen durven geen contact opnemen, omdat ze niet weten wat te zeggen.'

Om dit even te laten bezinken... schrijf ik morgen het stukje verder!

15:33 Gepost door Lucretia in Borstkanker | Permalink | Commentaren (11) | Tags: familie, kanker, cancer, vrienden |  Facebook

Commentaren

idd vriendschap is zeer bezonder en belangrijk.
Zonnekes en liefs.

Gepost door: Sunny-Kay | 20-09-06

hallo Hij is inderdaad psychopaat, maar dat wist ik toen nog niet. Inderdaad, uitwissen kan je het niet, en het een plaats geven in je leven is ook niet eenvoudig zolang HIJ me niet met rust wil laten, en dat, vrees ik, zal HIJ nooit doen.
Als reactie op je blog, heb ik inderdaad ook ondervonden dat mensen je laten vallen. Achteraf begrijp je dat misschien, maar op dat moment deed het wel pijn als iemand de straat oversteekt als ze je zien aankomen.

Beesken

Gepost door: beesken | 20-09-06

hallo krijg een nieuwe knie en kruisband dus niet zo erg bedankt hee

Gepost door: frank | 20-09-06

Lucretia dat is dat is de waarheid wat hier staat , de meeste mensen hebben geen begrip , van wat kanker is en daar begint het , mijn vader is iet meer dan 10 jaar geleden gestorven , en die had ook kanker en eens je dat weet leer je daar mee leven ( voor alle begrip het was longkanker ) , ondanks dat hij nooit gerookt heeft , maar eens je dat weet doe je er alles voor , veel pijn heeft hij niet gehad , want hij liep met zo een bakje morfine , wel en als u dat nu niet wist u zou dat niet gezien hebben , het was maar de laatste 3 maanden toen hij in het U Z Gent , lag voor één week dit voor onderzoek , en toen ik hem ging halen om naar huis te komen , zegde men mij de proffessor moet u eens spreken , en ik wachte daar en die kwam en zegde kom maar binnen , en die zegde rechtuit die kanker is uitgezaaid , en ik vroeg en wat nu en kan hij daar nog verder mee leven , nee zegde hij onmiddelijk en ik ga eerlijk zijntegen u , het was dan eind maart , kijk zegde hij de kans bestaat mmar het zal moeilijk zijn om de maand mei te halen , en op 1 mei is hij overleden. Dit is nu natuurlijk een voledige andere situatie dan bij u hé.
nog een fijne avond Lucretia , groetjes

Gepost door: uiltje4 | 20-09-06

goedenavond , ik hoop dat je toch nog een paar goede vrienden rond je hebt. Want die kun je nu best gebruiken.Vrienden verliezen doe je zeker ,want iedereen is niet opgewassen om je te steunen. Ze zijn bang en weten niet goed hoe zich te gedragen. Ik heb dit gezien toen mijn moeder kanker kreeg .Z ij leefde er nog twaalf jaar mee en gelukkig had ze een paar goeie vriendinnen die haar bleven bezoeken!

Gepost door: magda | 20-09-06

)) sommigen hebben het moeilijk om op de juiste manier te reageren als ze horen dat iemand kanker heeft. Wel triest als goede vrienden dan achterwege blijven...waren het dan wel "goede" vrienden? Mensen zitten soms raar ineen.
veel groeten

Gepost door: dingske | 20-09-06

)))))) Vrienden zijn er in verschillende categorien.De meesten deinzen terug zodra het woord kanker valt
Groetjes
Marc

Gepost door: Marc | 20-09-06

**** Ik heb dag doorgebracht in mijn atelier, zo ben ik eindelijk vandaag op de blog en ben eidelijk rond Lucretia.
Dus ga ik een goede avond komen toewensen.
Vele groetjes

Gepost door: Adriën | 20-09-06

Inderdaad... ... voor sommige mensen is het moeilijk om met verdriet of een ziekte van iemand om te gaan.
Ik hoop dat je toch een aantal goede vrienden/vriendinnen/familieleden hebt waarmee je over je ziekte kan praten Lucretia?
Ik wens je alvast veel sterkte in je strijd tegen kanker en ik durf hopen dat je die strijd wint!
Liefs van Fleur xxx

Gepost door: Fleur | 20-09-06

.... zo leer je je echte vrienden kennen waar je dan volgens mij in blijde en droevige periode's van je leven echt op kan terug vallen. Ik moet morgen weer eens naar de dokter voor een uitstrijkje is voor mij altijd spannend(heb een grote kans op baarmoederhals kanker) ik weet dit al van m'n 14 jaar en moet elke 3 maanden op controle. 3 maanden terug kreeg ik telefoon voor bijkomend onderzoek en had dat virus opgelopen wat kanker aan de hals kan ontwikkelen dacht ook even dat m'n wereldje stil stond,maar m'n lichaam heeft er zelf tegen gevochten al is het wel dat bij verminderde weerstand het weer kan opduiken. dus ook ik zit elke 3 maanden in een behoorlijke spanning en durf dan nooit goed de telefoon op te nemen. groetjes

Gepost door: mama van 2 | 20-09-06

Vrienden tijdens kankerperiode Wij herkennen ons volledig in die verhaaltjes,vluchten is ook zo gemakkelijk he,dus hopelijk lezen er veel je weblog en staan ze er minstens even bij stil, het kan iedereen overkomen,!!!!

Gepost door: Maria | 23-09-06

De commentaren zijn gesloten.