28-09-06

Ontboezemingen ...

large_213796Toen ik hoorde dat Frieda Joris getuigenissen over borstkanker gebundeld had in een nieuw boek 'Ontboezemingen over borstkanker' had ik direct interesse om dit boek aan te schaffen.

Het is raar... zelf heb ik al de ganse procedure doorlopen: denken dat je kerngezond bent en van de ene op de andere dag valt alles in duigen... de angst voor de toekomst, de chirurgische puncties, het zeer lange wachten voor de 1ste operatie (anderhalve maand...), de toch wel zware operatie 'borstamputatie met onmiddellijke borstreconstructie met eigen weefsel', 8 dagen later nogmaals onder het mes wegens uitzaaiingen in de Sentinelklier, de chemotherapie en de daarmee gepaard gaande (bij mij toch) onvermijdelijke kotsmisselijkheid, 4 à 5 kilo gewichtsverlies bij elke chemokuur, smaakaantasting, reukaantasting, haarverlies, het zwarte gat waar je invalt na de behandeling, het stilletjes weer overeind kruipen, die verdomde moeheid, concentratiestoornissen, botpijnen door de Arimidex, fysieke toestand ZERO, enz... toch word ik telkens weer aangetrokken tot dit onderwerp en wil ik lezen, horen, hoe andere mensen dit ervaren; hier mee omgaan. Precies of ik het nog niet zelf ondervonden heb.

Ik wou dit boek ook kopen omdat de auteur een deel van de opbrengst schenkt aan de Vlaamse Liga tegen Kanker, de organisatie achter Kom op tegen Kanker.

phara.MMIn het woord vooraf kijkt Phara de Aguirre, bij wie in juni borstkanker werd vastgesteld, terug op de diagnose en de operatie.

Phara de Aguirre: ,,De vragen knagen. Wie zal ik zijn als ik over die berg ben? Wie zal ik niet meer zijn?''

 

Inderdaad... wie ben je daarna en wie ben je niet meer...? Je kijkt toch heel anders tegen de dingen aan. Ziet precies alles veel 'dieper' - in een andere dimensie. Je wordt gevoeliger: een zesde zintuig misschien? Je bent niet meer de oude... dit voel ik dagelijks. Misschien... na een tijd, slijt dit wel en kan ik dit alles achter mij laten...???

In Vlaanderen wordt één vrouw op de negen geconfronteerd met borstkanker, een ziekte die vooral in geïndustrialiseerde landen voorkomt. In Vlaanderen krijgen jaarlijks meer dan 31.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. In 35,5 pct van die gevallen gaat het om borstkanker. Heel weinig bekend is dat ook mannen de ziekte kunnen krijgen, maar bij hen is de kans wel veel kleiner.
Voor alle honderd vrouwen die borstkanker hebben, is er één man met de ziekte. Ontboezemingen over borstkanker is een uitgave van Standaard Uitgeverij. Het telt 240 bladzijden en kost 18,95 euro. (belga/hln)

Commentaren

'' Ik kan begrijpen dat je veel veranderd nadat je de ziekte had, vragen die blijven komen, dat je wilt weten hoe anderen er mee om gaan, wat ze voelen...
veel groeten Lucretia!!

Gepost door: dingske | 29-09-06

ja Mijn leven is opgesplitst in voor de kanker en erna.
En zelfs na al die jaren wil ik ook nog steeds alles weten en lezen in verband hiermee. Dat boek zal dus één dezer dagen zeker in mijn boekenkast staan.

Beesken ;-)

Gepost door: beesken | 29-09-06

Ik denk dat dit soort boeken... júist veel meer gelezen worden door (ex-)borstkankerpatiënten...als je gezond bent, steek je misschien toch liever je hoofd in het zand...Pas als je er zelf mee geconfronteerd wordt, komt de interesse vaak. Het is heel erg dat er zóveel vrouwen het krijgen...1 op 9! En ik heb pas gelezen over een man die het had...dat komt veel minder voor inderdaad, maar daarom wordt de diagnose ook vaak pas heel laat gesteld...bij een man staan ze er niet meteen bij stil dat het borstkanker kan zijn..! Mijn oma kreeg het toen ze 50 was (ze is nog 95 geworden hoor! :-) ) en daarom controleer ik mezelf elke week...
Je hebt een prachtige kleindochter Lucretia! Geen zorgen om die gehemeltespleet...dat kunnen ze tegenwoordig zo mooi herstellen! Ik heb zo diverse kindjes in mijn peutergroep gehad en je zag dat bijna niet meer, dat ze geopereerd waren.
Ik wens je een hele fijne vrijdag toe!
Groetjessssssssssssss!
ps. goed dat je je klachten uitgesproken hebt tegen de oncoloog...als niemand ooit wat zegt, kunnen die 'dames' zo hun gang maar blijven gaan hè!

Gepost door: mizzD | 29-09-06

Je interesse voor zo'n boek is begrijpelijk! Ikzelf lees zoiets niet, maar het zal zeker een hulp zijn voor mensen die met kanker geconfronteerd worden. Ik heb van een dokter gehoord: 1 op 3 mensen krijgt ooit in zijn leven één of andere vorm van kanker....dat is angstwekkend veel. Hopelijk kun je alles in het juiste persperctief zetten en verwerken.
Nog een fijne vrijdag gewenst.
Liefs.

Gepost door: Denkertje | 29-09-06

zo maar het is de tweede keer dat ik bij je kom, heb je blog pas ontdekt doordat je ook de vrienden van yvette staat. Ik vind het heel moedig en dapper van je wat je hier allemaal doet.
En Rune is een schatje

groetjes

Gepost door: begrijphetnietje | 29-09-06

wat een toeval. Ik kom net binnen eens op mijn pc piepen nadat ik het boek Ontboezemingen buiten op het terras in één ruk uitgelezen heb. Wilde er ook iets over schrijven op mijn weblog. Het is inderdaad een aanrader.
Fijn weekend!

Gepost door: Elly | 29-09-06

Tis raar ja ik heb ook een boek besteld maar dan over leverziekten en transplantatie.Kheb het ook allemaal meegemaakt en toch ....

Groetjes
Marc

Gepost door: Marc | 29-09-06

*** Fijn zeg dat je je kleindochtertje kon babysitten. En wat een bezorgdheid hé. Toen de onze klein waren kwamen ze nu en dan eens slapen en mijn kleinzoon had ook zo een apparaatje. Mijn man stond gedurig op om te zien of alles nog goed was met hem. Nu ook over mijn look, ik zag jou hier twee bladzijden voor met je kapsel en ik vind je prachtig zo. Zelfs dat het door je ziekte is ik vind het in ieder geval tof. Ik draag mijn haar altijd kort soms ook als nu heel kort. Als ik kroezelhaar zou hebben zou het ook zo kort mogelijk mogen zijn maar dat heb ik niet. Verder nog een fijn weekend Lucrèce .
Groetjes

Gepost door: emmy | 29-09-06

Lucretia over die kanker gesproken , het is nu moeilijk omdat alles te traag verloopt , maar ik heb op de voorpagina van skynet gisteren , 2 x iemand zien staan dat ook kanker heeft , dat één was leren leven met kanker , en dat ander was zo een koord die in de midden zeer dun was , maar weet de uitleg daar niet meer van , maar volgens ik dat gezien had , was het terug ergens een dag van de kanker.
U blog ging snel open openlijk als ik op reageer klikt gaat het ook zo snel , want bij de meeste duurt dat 5 minutten en 5 minutten om te openen , het is niet meer te doen met die verandering , ik heb vandaag terug een klacht via e-mail gestuurt naar skynet , want de meeste gaan stoppen en ik ook , dit is mijn laatste blogronde tot het terug normaal is.
nog een fijn en gezellig weekend Lucretia , groetjes

Gepost door: uiltje4 | 29-09-06

Vind dat ... ... helemaal niet raar dat je er nog wil over lezen en praten. Gedachten uitwisselen en elkaar moed inspreken is denk ik toch een belangrijk aspect in elke "revalidatie". Zoals ik al beschreef in mijn postje van 11/9 heb ik enorm veel respect voor je moed.
Zoete groetjes en fijne avond nog.

Gepost door: Breydel | 29-09-06

Toeval Dag boezemvriendin,
Heel toevallig kom ik op jouw weblog terecht. Het verhaal herken ik, dus lees ik verder. Over je prachtige kleinkind (zo ver heb ik het helaas nog niet gebracht: mijn zoons nemen er hun tijd voor). En tot mijn grote trots vind ik ook mijn boek tussen je geschriften. Hierbij dus een dikke kus, en het ga je heel goed.
Frieda

Gepost door: Frieda Joris | 08-02-07

arimidex goede avond
ik ben sinds 2 jaar kankerpatient
ik doe nu een hormonen behandeling met arimidex
dit verliep tot enkele maanden terug goed
toen ik opeens last kreeg kreeg van mijn botten/gewrichten in de rug
ik heb ergens gelezen dat dit door arimidex komt
mijn vraag is nu is er hier iemand die deze klachten ook heeft
en zijn er hier mensen die de hormonen behandeling met arimidex vroegtijdig stopgezet hebben
zoja zijn er gevolgen
hopelijk kan iemand deze vragen beantwoorden
vriendelijke groetjes

Gepost door: christiane | 19-05-07

arimidex goede avond
ik ben sinds 2 jaar kankerpatient
ik doe nu een hormonen behandeling met arimidex
dit verliep tot enkele maanden terug goed
toen ik opeens last kreeg kreeg van mijn botten/gewrichten in de rug
ik heb ergens gelezen dat dit door arimidex komt
mijn vraag is nu is er hier iemand die deze klachten ook heeft
en zijn er hier mensen die de hormonen behandeling met arimidex vroegtijdig stopgezet hebben
zoja zijn er gevolgen
hopelijk kan iemand deze vragen beantwoorden
vriendelijke groetjes

Gepost door: christiane | 19-05-07

heb je gemist!! fijn je terug te hebben
zie al uit naar zondagavond
het was altijd een genot je bezig te zien

groeten hermann

Gepost door: hermann | 03-06-07

De commentaren zijn gesloten.