06-10-06

Borst ... Screening ... doen ... !!!

Vorige week kreeg ik een brief in de bus van de Universiteit GENT. In eerste instantie dacht ik: "jéé, weer een factuur..." want ik wordt daar al gedurende enkele maanden 'gevolgd', maar bij nadere blik op de enveloppe stond daar: Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker - K3, 4de verdieping (de 'gevreesde' verdieping voor Oncologie waar ik 6 x chemotherapie kreeg...). Tiens, dacht ik... raar... ik heb al kanker...!!! Hoe kan dat nu...???

Enveloppe opengeritst en even 'diagonaal' de brief gelezen. Ik begreep er niets van: 'bevolkingsonderzoek'...??? 'U wordt verwacht voor het onderzoek op 17/10/2006'...??? Hoe kon dat nu...???

Ik heb begin september nog maar pas een screening gehad omdat ik op 14 september een tepelreconstructie moest krijgen... Heb mij toen gedwongen om die brief eens grondiger te lezen. Met m'n chemobrain moet ik steeds dingen overnieuw gaan lezen eer het een beetje doordringt...

Uiteindelijk bleek dit m'n 1ste uitnodiging te zijn om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De bedoeling is dat alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar om de twee jaar een (gratis) mammografie laten nemen. Wel, vermits ik dit jaar 50 werd, werd ik dus voor de eerste keer uitgenodigd. De adressen voor die uitnodiging worden ter beschikking gesteld door de mutualiteiten, het bevolkingsregister en de kruispuntbank.

Blijkbaar staat er op die lijsten nog geen rood bolleke voor mijn naam met de melding: 'dit mevrouwte heeft al borstkanker...'!

Ik moet zeggen, het deed raar die brief te krijgen. Ik stond er een beetje beduusd bij... voor mij kwam deze brief te laat... (ik wil hier wel even meegeven dat dit niet betekent dat ik nooit een mammografie liet nemen... Integendeel: toen bij mij borstkanker werd ontdekt was het precies 1 jaar geleden dat ik een mammografie liet doen !!

Langs deze weg wil ik toch even een pleidooi doen voor borstkankerscreening. Er zijn nog te veel vrouwen die dit negeren. Jammer... want er zouden zoveel meer vrouwenlevens kunnen gered worden... Borstkanker is moeilijk te voorkomen omdat de oorzaken nog niet bekend zijn. Daarom is vroegtijdige opsporing heel belangrijk. Door borstkanker op te sporen nog voor er klachten zijn, vergroot de kans op volledige genezing. De behandeling is dan meestel minder ingrijpend. De meest betrouwbare methode om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen is een röntgenfoto van de borsten. Zo'n mammografie kan uiterst kleine afwijkingen aan het licht brengen.

Ik zou zeggen dames: GO FOR IT !!!

Onlangs hoorde ik nog een opmerking van iemand: 'ik laat dit niet doen want bij ons zit 'het' niet in de genen....!!!! Wel bij mij is het ook geen familiale borstkanker. Ik was niet 'genetisch voorbeschikt' om borstkanker te krijgen maar om nog ongekende redenen kreeg ik het toch. De meeste gevallen van borstkanker - zo'n 80 % - zijn sporadische kankers. In Vlaanderen alleen al krijgen jaarlijks iets meer dan 5000 vrouwen borstkanker!

STOF OM OVER NA TE DENKEN NIETWAAR !

IMG_7858

Ik wil jullie niet shockeren met deze foto maar beter voorkomen dan genezen !

Commentaren

Ook hier begint dat... in het jaar dat je 50 wordt (wel een beetje slordig dat jij ook die oproep kreeg, maar ja...het blijven bureaucraten hè!)...tót die tijd krijg je een oproep voor baarmoederhalskanker-onderzoek. Om de 5 jaar is dat, bij bevolkingsonderzoek borstkanker is het ook om de 5 jaar. Ik heb niet altijd meegedaan...maar de laatste jaren toch maar wel. En ook straks als ik 50 word, lijkt het me belangrijk genoeg om mee te doen. Je kunt er maar het beste zo vroeg mogelijk bij zijn hè. Ik moet zeggen dat die foto mij niet echt chockeert...maar ja, je ziet tegenwoordig een heleboel kale mensen die dat gewoon hebben omdat ze het mooi vinden (mannen wel iets meer dan vrouwen maar toch...sinead o'connor bijvoorbeeld had het ook!) Ik denk dat jij wel liever weer een koppie haar hebt, maar dit misstaat je niet hoor! :-)
Lieve groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 06-10-06

Dag Lucretia;-) Ik kan best geloven dat je schrok toen je die brief kreeg...bureaucratie is nog altijd niet rap hé!
Ik laat jaarlijks een uitstrijkje doen en dit jaar ook nog een mammografie. Voorkomen is idd beter dan genezen !
Maak er nog een fijne avond van, groetjes;-)

Gepost door: nicole | 06-10-06

hoi Lucretia dat moet schrikken geweest zijn, kan ik geloven.
Wat die foto betreft, ik vind hem niet chockerend. Je bent een knappe vrouw wees daar maar zeker van. En uw haar komt terug en dat zal jij wel liever hebben vermoed ik.
heel veel groeten!!

Gepost door: dingske | 06-10-06

hallo Ik heb ook zo een brief gekegen en moet op 18 oktober een screening laten doen ,normaal laat ik dat al een tijd om de twee jaar doen , maar ga er toch naartoe omdat het inmiddels bijna twee jaar geleden is , maar zoals jezelf zegt het kan nog voorkomen na één jaar van zo een onderzoek ,
Ik weet niet of ik zo moedig als jij kan zijn als het me moest overkomen
Liefs Nninne

Gepost door: Ninne | 06-10-06

hallo, Lief dat je zo een oproep doet om alle vrouwen aan te zetten preventief zich te laten onderzoeken.Ik ga al héél lang elk jaar naar de gynecoloog voor een preventief onderzoeken en twee jaarlijks voor een mammografie. In mijn omgeving zet ik alle vrouwen aan om dit te doen. Zelfs mijn dochter die nog géén 40 jaar is. En ik vind het héél moedig van je om je foto op de blog te zetten. Neen ik schrik er helemaal niet van . Ik heb nu in mijn eigen familie een tante (ze is maar even ouder dan ik) die klierkanker heeft en buitenshuis draagt ze een pruikje maar binnenshuis loopt ze zo rond. Het is allemaal méér bespreekbaar geworden dan een tiental jaar geleden. Er wordt ook meer informatie gegeven.Wat maar goed is ook!Toen mijn moeder twintig jaar geleden stierf aan kanker ,wisten wij er niet al te veel over en de dokters maakten ons ook niet wijzer!!
Wat je appartement betreft.hahaha ,met diezelfde foto heb ik er ook al veel beetgenomen!!!
Voor het weekend: maak er het beste van.

Gepost door: magda | 06-10-06

hey ik heb je verhaal goed gelezen.
ook ik ga preventief te werk nadat HET mijn moeder overkwam.En ik bang ben om ook...
Fijn dat jij een lans breekt, en de fot o shokeerd me helemaal niet!!

Wa den boogie betreft tja, da is hem en ik hehe.
zonnekes!

Gepost door: Sunny-Kay | 06-10-06

Hi ik ga volgende maand, het klopt, jij kan de eerste zijn.
Al vind ik de foto niet lelijk..gewoon omdat je mooi bent...maar begrijp de foto wel....liefs viv

Gepost door: viv | 06-10-06

)))))) Ik ken dat ja..Standaardbrieven hé..maar je zal ze toch maar krijgen...
Toch nog een fijn weekend gewenst....Euhhh, je klok smeren aub ,hahaha
Groetjes
Marc

Gepost door: Marc | 06-10-06

....... ik doe aan zelfonderzoek bijna iedere week en elke drie maanden als ik naar de dokter moet(je weet wel) laat ik ze ook onderzoeken. het zit bij ons ook niet in de genen maar het andere waar ik veel kans op maak ook niet dus .....

Gepost door: mama van 2 | 06-10-06

Schrikken is dat zo'n brief krijgen in jouw geval.
Beter voorkomen, hé!! maar dat gaat niet altijd natuurlijk.
Nog een prettig weekend!

Gepost door: Ilona | 06-10-06

=^..^= en helaas sterven er nog jaarlijks rond de 500 vrouwen aan borstkanker dus is het zeker aan te raden!!!!! En niet alleen mammografie, liefst in combinatie met echografie...
Ik heb 't trouwens zelf gevoeld, in oktober nog bij de gyneacoloog geweest, niets gevoeld en tegen eind december had ik prijs!!! Raar hé... de dokter zei trouwens dat het uitzonderlijk is dat je het zelf voelt, als 't nog zo klein is.... maar 't was wel nen snelgroeienden tumor dat ik had!! Maar alléé, ik ben er - vorlopig althans - vanaf!!!! Hopelijk blijft het ook zo...
dikke knuffel en prettig weekend hé

Gepost door: Talleke | 07-10-06

baaidewei moest ik géén hoogtevrees hebben, dan boekte ik onmiddellijk een weekje in jouw nieuwe aanwinst!!!! ;-))))
Je hebt dat prachtig gedaan!!!

Gepost door: Talleke | 07-10-06

Even alles gelezen... Inderdaad een beetje slordig van die brief, maar ja... en je oproep, tja, ik kan je alleen maar gelijk geven. Al ben ik geen vrouw...
En je foto shoqueert me zeker niet, ik vind het zelf sterk van je en de mensen moeten je zo maar aanvaarden. Ik probeer daar met mijn moeder ook over te spreken, maaar zie zit er wel enorm mee in... en das begrijpelijk!
Oh ja, ik een streepje voor KAY???, tis mijn blogmaatje... en ik denk eerlijk gezegd dat zei een streepje voor mij heeft...LOOOOOOOOOOL, ai ai als ze dit leest, tzal er weer tegen zitten... maar 't is inderdaad een lief en zot geval..., da zot heb ik ook, 't zal daarmee zijn zeker, soort zoekt soort!!
Liefs en knuf nog en tot de volgende zitting!!

Gepost door: boogiepeter | 07-10-06

Lucretia, deze foto shockeert me niet hoor. Integendeel, de foto straalt moed en zelfbewustzijn uit. Ik vind het een mooie foto. En je haar, dat komt wel terug hoor.
Je oproep aan alle dames, vind ik ook heel terecht.
Ik geef je blog een linkje, want het loont de moeite om hier eens vaker langs te komen.
Nog een fijn weekend toegewenst. Groetjes.

Gepost door: Piet | 07-10-06

ja inderdaad, ook bij mij was er nooit reden tot ongerustheid. Jammer genoeg zelfs niet na een mamografie, alles was goed. Gelukkig drong ik er wel op aan om die knobbel toch maar weg te nemen, anders zou ik hier nu misschien niet eens meer zitten. Wat ik wel jammer vind, waarom gaan dit soort brieven enkel naar vrouwen boven de 50, ik was net de 30 voorbij en dacht inderdaad ook dat het nog lang niet "gevaarlijk" was voor mij. Steeds meer jongere vrouwen krijgen echter met borstkanker te maken. Daarom steun ik ook zeker het idee: voorlichting, naar ALLE vrouwen.
Fijn weekend, he, wij gaan morgen na onze plichten in het stemhokje een dagje naar zee. Kijk er al naar uit

Gepost door: beesken | 07-10-06

Foto Ik vind je heel knap op die foto!
Dus shockeren met die foto
doe je niet.
Ik geef je nog vlug een linkje.


Groetjes

Gepost door: emiel | 07-10-06

Je lijkt ... ... het na de eerste reactie nogal luchtig opgenomen te hebben. Voor mij kan zo iets toch niet, dat moeten ze gewoonweg voorkomen. Ik zou je nog enkele van dergelijke gevallen kunnen opnoemen, die of gelijkaardig zijn, of in vergelijking in het water vallen. In elk geval vind ik het klasse dat je je foto geplaatst hebt. Voor mij straal je hoe dan ook karakter uit en dat vind ik ( en Wietje ook trouwens) fantastisch in alle mensen, als ze karakter uitstralen.
Zoete groetjes en fijne zaterdag nog.

Gepost door: Breydel | 07-10-06

hallo ik denk dat je zeer moedige vrouw bent

je bent zoals je bent met de knie gaat het vooruit zal blij zijn als ik thuis ben

Gepost door: frank | 07-10-06

Ga je ook... een speurtochtje uitzetten voor de familiebijeenkomst? :-))) Is hartstikke leuk hoor! En zo simpel tegenwoordig met de computer en een digi-cammetje hè! Succes ermee!
Lieve groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 07-10-06

Thx! Bedankt voor de oproep Lucretia!
Ook ik laat ieder jaar een mammografie doen. Voorkomen is idd beter dan genezen hé?
Ik wens je een fijn weekend!
Lieve groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 07-10-06

Je hebt gelijk preventie is belangrijk. Ik las anders wel ergens dat je het maar na je veertigste moet doen die radio's want anders veroorzaken die radio's zelfs kanker. Na je veertigste zou je namelijk minder gevoelig zijn voor de schadelijke gevolgen van die radiografieën.
Naam voor kindje. Nee, ik ben er nog niet uit. Nooit gedacht dat dat zo moeilijk zou zijn. Ik denk ook aan haar chinese naam te behouden of misschien enkel als tweede naam maar niet simpel om te beslissen. Goed weekend.

Gepost door: christine | 07-10-06

Die foto is alles behalve shockerend! Veel moed gewenst.

Gepost door: jan b.. | 17-10-06

De commentaren zijn gesloten.