06-11-06

mmmmmmmmmm...

Op onze reis, vorig week, naar Sorrento/Italië heb ik terug enkele lekkere gerechtjes gegeten waaronder als antipasta Gnocchi met tomaten-basilicumsaus. Als er één ding is waar ik zot van ben dan is het  Italiaans eten en dan wel liefst ter plaatse - in Italië. Niets evenaart hun manier van met eten omgaan, hun wijze van kruiden en natuurlijk de hele sfeer die er rond hangt.

Als ik dan thuis kom van zo een vakantie dan wil ik altijd een paar van die gerechtjes uitproberen. Gisteren kwam H. mijn zoon op bezoek en we hebben samen van het 'gnocchideeg', die ik reeds had voorbereid, bolletjes gemaakt. Knutselen in de keuken noem ik dat. H. kookt zelf ook heel graag... wie hem treft als man zal een goede kok in huis halen... (jongedames... niet allemaal tegelijk hé!!)

Gnocchi

GNOCCHI : eenvoud en aanpassingsvermogen zijn de twee kenmerken waar de gnocchi zijn populariteit aan te danken heeft. Zelf spaghetti maken kan een afschrikwekkende opgave zijn, maar werkelijk iedereen kan gnocchi maken. En als u eenmaal het basisrecept met aardappelen onder de knie hebt, kunt u gaan experimenteren met pompoen, wortel, spinazie en pastinaak. Gnocchi zijn erg lekker met een botersausje, een roomsaus of een saus op basis van tomaat. Hoe u de gnocchi ook eet, u zult er zeker van genieten.

Ik geef hier een receptje mee voor 4-6 personen. Mochten jullie ook zin hebben om het te maken het is supereenvoudig!

Tomatensaus

1 el olijfolie - 1 dikke ui, gesnipperd - 2 selderijstengels, fijngehakt - 4 wortels, fijngehakt - 800 gr gepelde tomaten uit blik, fijngehakt (liever nog: verse tomaten) - 1 klontje suiker - 30 g basilicum, gehakt - peper - zout - Italiaanse kruiden - oregano

Aardappelgnocchi

Lucr1

1 kg bloemige aardappelen - 15 g boter - 250 g bloem - 2 eieren, losgeklopt

Bereiding

  1. Verhit voor de tomatensaus de olie in een grote braadpan. Fruit ui, selderij en wortel 5 min. Roer regelmatig. Voeg de tomaten en de suiker toe en voeg peper, zout en kruiden naar smaak toe. Breng de saus aan de kook en laat hem op laag vuur 20 min. zachtjes koken. Voeg eventueel wat water toe. Laat de saus iets afkoelen en voeg de basilicum toe
  2. Schil voor de gnocchi de aardappelen. Snijd ze in stukken en kook of stoom ze gaar. Laat ze goed uitlekken en pureer de aardappelen. Roer met een houten lepel de boter en de bloem en daarna de eieren erdoor. Laat het mengsel goed afkoelen.
  3. Leg het aardappelmengsel op een met bloem bestoven oppervlak en verdeel het in tweeën. Rol van beide proties een lange worst. Snijd de 'worst' in stukjes en duw elk stukje iets platter met een vork.
  4. Kook de gnocchi in porties 2 min. in een grote pan kokend water met zout (en eventueel een bouillonblokje), tot ze boven komen drijven. Laat ze uitlekken en verdeel ze over de borden. Serveer de gnocchi met tomatensaus en versgeraspte parmezaanse kaas. Garneer naar wens met verse kruiden.

De gnocchi kan ook (ongekookt) worden diepgevroren. Handig... dan hoef je ze enkel nog te koken en er een saus bij te serveren.

18:51 Gepost door Lucretia in Recepten | Permalink | Commentaren (20) | Tags: antipasta, italie, recept, gnocchi, tomaten, basilicum |  Facebook

Commentaren

dit gaan wij ook proberen ziet er erg lekker uit, liefs viv

Gepost door: Viv | 06-11-06

Dag, een beetje stevige kost, daar houden wij wel van.

Gepost door: Chili-Pepper | 06-11-06

hmmmmmmm! dat ziet er lekker uit! zal ik ook wel eens proberen!
Ik wens je nog een fijne maandagavond! lieve groten!

Gepost door: suikerbossie | 06-11-06

hey Dat moet ik toch zeker eens proberen; ik laat het weten!

Gepost door: Beesken | 06-11-06

Klinkt goed! Ben helaas niet zo'n geweldige kok, maar misschien probeer ik het eens! Italiaans eten vind ik ook heerlijk...maar gnocchi heb ik nog nooit op geloof ik hahahahaha!
Lieve groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 06-11-06

Hola... Dat ziet er weer lekker ui Lucretia.....

Mmmmmmmmm
Groetjes

Gepost door: Marc | 06-11-06

hallo bedankt voor je bezoekje; kzal hier ook eens wat bijlezen zodat ik een beetje mee ben!

Gepost door: groene smaragd | 06-11-06

nu weet ik het Ik had al regelmatif van die "knobbeltjes" zien liggen in het koelvak van een supermarkt en wist bij god niet wat ik er mee moest aanvangen, dus tot een aankoop is het nooit gekomen. Maar als ik je receptje lees begin ik al zin te krijgen, dus dat wordt zeker uitproberen. Lucretia, weet je of de "voorgemaakte" versies ook lekker zijn?
Groetjes patsy

Gepost door: patsy | 06-11-06

:-) je gewoon even een fijne dinsdag komen toewensen Lucretia
groetjes

Gepost door: Borriquito | 07-11-06

Jij ook een hele fijne dag hoor! Alweer een beetje bijgekomen van alle vermoeienissen op reis? :-)
Lieve groetjesssssssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 07-11-06

Het is niet mis hè... de uitwerking van die behandelingen op je lichaam...maar het zal weer gaan beteren hè meid! Veel plezier met je vrienden vandaag! En als het echt goeie vrienden zijn, hoef je ook niet zo hard te poetsen vind ik hoor! ;-)
Lieve groetjessssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 07-11-06

Ik ben niet zo'n goede kok...maar ik eet wel graag lekker. Ziet er erg smakelijk uit, die gnocchi! Ik hou wel van pasta' s.
Groetjes.

Gepost door: Ilona | 07-11-06

Dat fotootje laat mij het water in de mond lopen....ziet er zeer lekker uit.
Lieve groetjes

Gepost door: Denkertje | 07-11-06

~ Het ziet er in ieder geval heel lekker uit! Degene die het bij mij komt klaarmaken, zal het zich niet beklagen hihi ;-)

dinsdaggroetje

Gepost door: Little me | 07-11-06

oelala ik ben gene grote kok maar ik wil dat wel komen verorberen bij u zah!!! :D:D:D

Gepost door: Blah | 07-11-06

Mmmm lekker, gnocchi. Alleen spijtig dat mijn ventje dat niet zo lust. Toch zet ik het af en toe op het menu. Trouwens ook heel lekker in combinatie met kip in riesling.

Gepost door: nana | 07-11-06

:-) Dat ziet er hier allemaal heel lekker uit!
lieve groetjes nog!

Gepost door: anneke | 07-11-06

Dag Lucretia;-) Zoals je op onze blog kon lezen, zo'n posting of 3 geleden, houde wij hier ook van lekker eten en zeker van Italiaans ! Ik ga dit heerlijke receptje dan ook zeker eens klaarmaken! Bedankt om het te delen;-))
Fijne avond nog, groetjes;-)

Gepost door: nicole | 07-11-06

Lucretia, Net toen ik weer goed op dreef
kwam met mijn blog,
hadden wij drie dagen panne met het internet!
Proficiat met de 10000 klikjes!
Dat heb ik gemist...

Groetjes

Gepost door: emiel | 07-11-06

Help, ik stop met mijn blogronde! Ik krijg zo'n honger als ik dit hier lees! Ik heb voor de eerste keer zelfgemaakte gnocchi gegeten bij familie in Luxemburg.Heerlijk!

Gepost door: magda | 07-11-06

De commentaren zijn gesloten.