05-12-06

Drukke, verwarrende dag ...

cheecheesigtag-fairywithnecklace-animated

 

Vandaag was een behoorlijk drukke, verwarrende dag voor mij...  een beetje te druk volgens mijn 'kunnen'. Vanmorgenvroeg naar de sociaal assistente van het ziekenfonds geweest. Het zit zo... tijdens de ganse ziekteperiode ben ik maar 1 keer opgeroepen door de controlearts en dat was dan nog helemaal in het begin van de chemoperiode. In de maand juni vroeg ik zelf een gesprek aan - ik wou een paar dagen naar het buitenland; rustig een paar dagen bekomen van de laatste chemokuur en dat werd toegestaan. Sindsdien hoorde ik helemaal niks meer. Omdat ik een paar dingen wou uitzoeken heb ik zelf terug contact opgenomen met het ziekenfonds en daar hoor ik vandaag dat ik helemaal niet meer zal opgeroepen worden omdat ik... nu komt het... op invaliditeit sta tot eind 2007!!

Wat ik nu niet begrijp is dat niemand - maar dan ook niemand - mij daar voordien van heeft verwittigd. Dit begint te lopen van 20 december en ikzelf werd daar helemaal niet van op de hoogte gebracht. Tijdens en na dit gesprek was het alsof ik een spons in mijn hoofd had... een naar gevoel. Ik kon me ook helemaal niet meer concentreren en kon de conversatie niet meer goed volgen.

Toen ik terug thuis kwam zat er zowaar een enveloppe in mijn bus van de CM (wat toevallig zeg...) met de mededeling dat ik op invaliditeit kwam en met vermelding van het dagbedrag dat zou worden uitbetaald. Verder een invulformulier voor eventuele bijkomende invaliditeitsbijdrage...

Rond dit thema heb ik nog een berg vragen en deze die ik reeds stelde worden door verschillende instanties telkens anders beantwoord. Niemand kan me informeren rond progressieve werkhervatting en wat dat financieel teweeg brengt. Dus... morgen trek ik er maar weer eens op uit: dit keer voor de 2de maal naar de vakbond/Bediendencentrale. Nog eens dezelfde vragen gaan stellen want wat ze me vandaag in het ziekenfonds vertelden komt niet overeen met wat ze 2 weken geleden op de vakbond vertelden.

We hadden het er vandaag nog over met de psycholoog van het Eur'Eka-project (=revalidatieproject na kanker in het UZ/GENT) dat als je niet mondig genoeg bent in deze maatschappij of niks zelf gaat uitzoeken dat het je dan allemaal maar 'overkomt'. Er is niet zoiets als een check-list om 'af te punten' wat er in chronologische volgorde moet gebeuren; of waar kan ik met dit of dat terecht; er is niet zoiets als een ombudsman/vrouw voor borstkankerpatiënten.

Na deze 2 'gesprekstondes' hadden we gelukkig ons uurtje sport - even stoom afblazen op een gezonde manier. Ik bracht het vandaag tot 2 x7 minuten lopen en een half uurtje handbal. Ik ben uitgeteld voor vandaag...

Onderweg naar huis - in mijn wagen - hoorde ik een song van Boudewijn de Groot. Puur jeugdsentiment ... toen ik een jaar of 16 was heb ik de tekst met sierlijke letters geschilderd op mijn slaapkamerdeur. Ik kreeg zowaar terug tranen in mijn ogen...

Verdronken Vlinder

Zo te sterven op het water
Met je vleugels van papier,
Zo maar drijven na het vliegen,
In de wolken drijf je hier.
Met je kleuren die vervagen,
Zonder zoeken, zonder vragen,
Eindelijk voor altijd rusten
Met de bloemen die je kuste,
Geuren die je hebt geweten,
Alles kun je nu vergeten,
Op het water wieg je heen en weer.
Zo te sterven op het water
Met je vleugels van papier.
Als een vlinder die toch vliegen kan
Tot in de blauwe lucht,
Als een vlinder, altijd vrij
En voor het leven op de vlucht,
Wil ik sterven op het water,
Maar dat is een zorg voor later.
Ik wil nu als vlinder vliegen,
Op de bloemenblaren wiegen,
Maar zo hoog kan ik niet komen,
Dus ik vlieg maar op mijn dromen,
Altijd ben ik voor het leven op de vlucht.
Als een vlinder die toch vliegen kan
Tot in de blauwe lucht.
Om te leven, dacht ik,
Je zou een vlinder moeten zijn,
Om te vliegen heel ver weg
Van alle leed en alle pijn.
Maar ik heb niet langer hinder
Van jaloers zijn op een vlinder,
Want zelfs vlinders moeten sterven,
Laat ik niet mijn jeugd bederven,
Ik kan zonder vliegen leven,
Wat zal ik nog langer geven,
Om een vlinder die verdronken is in mij?
Om te leven hoef ik
Echt geen vlinder meer te zijn.

Boudewijn De Groot

bron: klik hier

Commentaren

Sorry lucrèce ik stuurde je zopas een mailtje en denk dat het zo goed zal zijn. Je hebt zeker je tijd nodig om nog het een en ander af te handelen na het nieuws dat je hier beschrijft. Een spons in mijn hoofd... dat is het wat ik soms heb en het niet kan uit leggen.
Ik wens je anders een rustige avond en tot kijk Lucrèce.

Gepost door: emmy | 05-12-06

Hallo daar!! Djeeses zeg, das allemaal nie simpel bij je!!! De bureaucratie in ons landje is soms niet bij te houden hé! Hopelijk geraak je er een beetje wegwijs uit... want soms vraag ik mij af hoe mensen die niet zo snel inzicht hebben n zulke materie wel toekomen waar ze recht op hebben. Is het soms nie bewust dat ze de mallemolen zo ingewikkeld maken dat velen het bos tussen de bomen nie meer ziet staan.
IN de materie waarover je spreekt ben ik ik ook leek, dus ik kan je geen raad geven, ja, informeer je goed!!! Haha, maar dat zal je wel doen denk ik!!! In alle geval een dikke knuffel en na die inspanning is de rust wel verdiend!!! Lieve groetjes nog!!!!

Gepost door: boogiepeter | 05-12-06

:-) zo gaat het er hier aan toe, jammer genoeg
je moet zelf aanvragen waarop je recht hebt maar het je vertellen doen ze niet
het beste morgen Lucretia
nog een fijne avond verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 05-12-06

)) Das echt een prachtig nummer.....

Lieve groetjes

Gepost door: Marc | 05-12-06

happy blogverjaardag!
via de verjaardagsblog hier gekomen!

veel sterkte en moed nog

Gepost door: lord cms | 05-12-06

*** Hallo Lucretia,
proficiat met je eenjarig 'jubileum in blogland!
Die bureacratie is inderdaad ongelofelijk! En ja, je vertellen waar je recht op hebt dat gebeurt niet hé, wie niet vraagt niet krijgt... Alsof jouw hoofd daar naar staat op zo'n momenten...
Mooi lied hé. Ken je de Steen van Bram Vermeulen? Samen met jouw lied Verdronken Vlinder van Boudewijn De Groot is dat mijn favoriete nederlandstalig lied allertijden!
Liefs en groetjes,
Inge

Gepost door: inge | 05-12-06

...... een slaap wel terug gewenst hoor!! en van die miscommunicatie!!! breek me de bek niet open. zo ben ik een jaar lang bezig geweest om alleen maar bij een ziekteverzekering te komen pff ik heb een jaar onverzekerd rond moeten lopen omdat ik van het kastje naar de muur werd gestuurd. fijne nacht en niet te hard lachen hé. groetjes

Gepost door: mama van 2 | 06-12-06

proficiat.. ...met de eerste verjaardag van je blog!
Je bent er aan begonnen op een intriestig moment maar ik hoop dat het schrijven op je blog en het lezen van andere blogs je een soort bevrijding,opluchting en ook plezier heeft geboden.Dat het onbekende terrein dat je betreden hebt toen een beetje een houvast is geworden.Ik hoop dat je nog veel plezier mag beleven hier !

Gepost door: magda | 06-12-06

:-) bedankt voor je wensen Lucretia
prachtige tekst heb je er van gemaakt
goeie nacht, slaap lekker
groetjes

Gepost door: Borriquito | 06-12-06

*8 Ik weet er alles van. Hier is het al net zo. Je moet zelf overal achteraan lopen en dat is nu juist zo vermoeiend als je al ziek bent...Hé..sterkte meid met alles. ik denk aan je
Groetjes

Gepost door: anita | 06-12-06

Inderdaad, ik heb dezelfde ervaringen met de burocratie hier.
Ik vind het niet kunnen dat als je je niet goed voelt je overal naar toe moet lopen om je te informeren wat er dient te gebeuren.
Mijn mutualiteit helpt me goed als ik de vragen stel, je moet wel eerst weten wat je moet vragen.
Ik wens je veel succes en probeer je er je niet te druk om te maken.
Groetjes
Katy

Gepost door: katy | 06-12-06

ja Inderdaad, na een bepaalde periode kom je op invaliditeit. Daar kunnen ze je dan heel eenvoudig afschoppen van de ene op de andere dag en dan heb je niets meer, ik had zelfs geen kindergeld meer omdat ik geen inkomen meer had. Het gaat goed, hier in Belgie! Overal zelf achter lopen is de boodschap!(en dan nog)

Gepost door: Beesken | 06-12-06

Hallo Lucretia Een prettige dag gewenst En wat je vragen betreft .Ik weet niet waar ge woont?Maar er zou in iedere stad of gemeente een ombudsman of vrouw moeten zijn.Volgens de rechten van patienten.Dit kan zo niet verder dat ze de mensen van het kastje naar de muur sturen.Zal eens navraag doen hier, want ik ken wel mensen van de gezondheidszorg en daar moet zeker iets aan gedaan worden.Men moet zeker weten waar men voor staat en zeker in jouw geval.Want de wet voorziet een ombudsman voor elk ziekenhuis en die moet alles doen en u inlichten waar u met uw klachten heen kunt.Nog lieve groetjes en dikke knuffel.

Gepost door: janoke | 06-12-06

dikke proficiat beste Lucretia, hier nog wat late gelukwensen met je jubileum. Zelf ben je in al die tijd ook een steun geweest voor anderen, niet in de laatste plaats voor mij. Je bent er altijd snel bij om een reactie op de blog te zetten, een hart onder de riem te steken, wat moed in te spreken... Jij weet als geen ander dat dat deugd doet. Een lotgenootje dat een paar maanden 'voor' staat in de behandeling, is zo'n beetje als een onbedoelde leidster hé, iemand die je de weg wijst met een lichtbaken...
Je hebt je portie ellende meer dan gehad, ik hoop dat er nu veel goeds jouw kant op komt!
warme groeten,
cc

Gepost door: cancer chick | 06-12-06

Goede morgen Lucrèce ik stuurde je een mailtje. laat het langs hier wetn zo waar je het eerst naar toe kijkt. Groetjes

Gepost door: emmy | 06-12-06

Klopt Die bureaucratische mallemolen, typisch Belgisch. Na een jaar val je inderdaad terug op de invaliditeit en wordt je uitkering lager. Er is niemand die je daar op voorhand van verwittigt. Je krijgt een brief van het ziekenfonds en that's it.

Als je werkgever en de geneesheer van het ziekenfonds akkoord zijn kan je deeltijds terug beginnen werken, met een maximum van 50% van je normale werktijd. De uren die je werkt worden betaald door de werkgever en het ziekenfonds past een bedrag bij op basis van een ingewikkelde formule. Zo ging het bij mij vorige keer toch. Laat me maar eens iets weten als je bij de vakbond andere dingen gehoord hebt. Deze keer wilde ik zo graag aan de slag dat ik die vraag niet opnieuw gesteld heb en wie weet is er ondertussen iets veranderd. Het is wel zo dat je er soms financieel nadeel bij hebt om op die manier terug aan de slag te gaan. Niet logisch dus!
Groetjes

Gepost door: Elly | 06-12-06

:-) die kerel zal dan wel vliegen als hij met koeievlaaien afkomt :-)
een fijne woensdag je toegewenst Lucretia
groetjes

Gepost door: Borriquito | 06-12-06

Hoop dat je goed geslapen hebt... en weer een beetje bijgekomen bent van alle vermoeienissen van gisteren! Tjonge...die bureaucratie is ook overal hetzelfde hè...je bent voor die instanties echt maar een nummertje hoor, ze zien echt totaal niet dat er echte levende (en dan ook nog zieke) mensen achter die dossiers van ze zitten! Knap waardeloos als je er dan zo tegenaan moet lopen...ik zou geen spons maar een baksteen in mijn hoofd hebben gehad!
Dat nummer is echt prachtig...Boudewijn de Groot is ook jeugdsentiment voor mij ja! Ik vind dit nummer veel mooier dan Avond, wat hier vorig jaar ineens op 1 stond in de jaarlijkse top 2000! Maar ook dat is een mooi nummer! Las bij Inge dat je De Dijk ook goed vindt! :-))) Dat vind ik natuurlijk heel leuk om te lezen...het is echt mijn favo-band en ze lopen al 25 jaar mee en ik snap niet dat ze in België helemaal niet bekend zijn. Ze hebben echt prachtige teksten, dat zijn gewoon gedichten op muziek! Oei...ik zit op mijn stokpaardje haahahhaahaa! Dan zeg ik alleen mijn favo-nummer van hen nog maar...Mag het licht uit! :-))))))
Maak er maar een rustig dagje van als het kan!
Lieve groetjesssssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 06-12-06

Hallo Lucrèce, Dat is echt jammer, dat een mens altijd fit genoeg moet zijn om alles zelf te regelen.
Dat gedichtje is zeer mooi.
Nog een prettige Sinterklaasdag gewenst. Ligt er wat in je schoentje??
Groetjes.

Gepost door: Ilona | 06-12-06

Ik ben al meer dan 7 jaar op invaliditeit en kan je inderdaad bijtreden in deze stelling. Als je ziek bent moet je heel mondig zijn of je weet en hoort niets. Het kan zijn dat je voor verschillende dingen in aanmerking komt waarvan je anders het bestaan niet had geweten. Dit is ook geldig bij de dokters. Vraag je niets dan weet je niets. Dat leer je met scha en schande als je langer ziek bent.

Gepost door: nana | 06-12-06

helaba got ja die papiermolens malen enkel voor die die er niet zitten op te wachten.
ik hoop dat alles in goede banen mag lopen,
bij het lied heb ik even stil nagedacht.
en ik ben er heel stil van geworden, vrro jou
veel zonnekes , ik voel met je mee he

Gepost door: Sunny-Kay | 06-12-06

Ik zou zeggen, "tis hopelijk snel opgelost", maar van zo'n dingen weet je nooit waar het einde in zicht is. Ik kan alleen maar duimen dat er iemand eens zo vriendelijk is om je te helpen, want dat is vaak wat nodig is: iemand die je de weg wijst in de paperasserij zodat je weet waar naartoe en belangrijk soms, naar wie. Zo'n logge structuur, als ze zich niet moeten moe maken, gaan ze het ook niet doen. De boodschap is: blijven aan hun oren trekken en ik hoop dan ook dat het je lukt. Groetjes
[Even verzuchten dat het toch godgeklaagd dat je je nu met zo'n dingen moet bezighouden. Al je aandacht zou op herstel moeten kunnen gefocust worden, maar daarmee putten ze een mens nog meer uit. Ik duim voor je.]

Gepost door: Isabel | 06-12-06

Aaaah... nét m'n espressootje al uit! :-)))
Vanmiddag bij m'n moeder aan de koffie...uurtje of 4 denk ik! Daarvoor is het thee! Maar neem jij nu maar gewoon af en toe een pauzetje hoor...strijken is zwaar werk...ik weet het, daarom doe ik het zo min mogelijk! hahahahahhahahhaaaa!
Lieve groetjessssssssss!
ps. vervolg: Laat het vanavond gebeuren! :-)))

Gepost door: mizzD | 06-12-06

Lucretia, het minste wat men zou kunnen doen is mensen die ernstig ziek zijn grondig en duidelijk informeren over al die zaken. Deze mensen hebben het zo al moeilijk genoeg.
Ik hoop dat alles voor jou in orde komt.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 06-12-06

Lucretia Hallo daar, jaa jaa, den Boogie is weer op ronde om mijn blogmaatjes eens allemaal op te zoeken se en een klapke te doen. En dan passeer ik dus ook eens hier!!! Tis oppassen vandaag, want Boogie heeft de LOL in hem en het zeveren... en das altijd een goede combinatie om te blijven plakken overal...(eens bij pattex contact opnemen se voor een patent ofzo).
Nu ja,...ik kwam eigenlijk eens horen of je door diene papiermolengeraakt bent, waar je hier gewag van maakte!!! Je zei dat je het vandaag allemaal moest weten, en als ik dat systeem, van kasje naar de muur, goed ken, zal je daar dan nu nog mee bezig zijn!!!! Ik stel me dan al die toestanden voor van zuchten en discussieren en zeggen...ik kom just van daar.... enz...
Hopelijk is da nie het geval en loop je nu al fluitend een cafééke binnen se met de nodige papieren om een sjatteke coffee te drinken!!!! Hahaahaaaa...
Hier sie, nog nen dikke knuf en tot later héééé!!!!
See ya Later hééé!!!

Gepost door: boogiepeter | 06-12-06

vlinder Prachtige tekst, en afbeelding! DANK U !

Gepost door: Maria | 06-12-06

Hallo Lucretia Allé ben blij dat ge al wat meer weet nu.Ik speel zo wat mantelzorgster voor vriendin en dat geloop doe ik dan allemaal want zij kan dat ook niet meer.En ze kunnen je inderdaad van het kastje naar de muur sturen.Maar op dat punt ben ik niet op mijn mondje gevallen.En uiteindelijk helpen ze me toch verder.Ik denk om van mijn gezaag af te zijn.En ze weten ook dat wij in verschillende verenigingen zitten waar ik mijn beklag kan gaan doen en dan werkt hun papiermolen wel wat vlugger.Nog lieve groetjes

Gepost door: janoke | 06-12-06

*8 Vandaag toch niet te moe geweest na die drukke dag gisteren>> Ik heb dat soms dan is de dag erna niet zoveel soeps. Trouwens...toch wel eens hoor. Een baaldag ertussen. Maar als die er maar niet teveel zijn dan gaat het wel.
Groetjes

Gepost door: anita | 06-12-06

Proficiat! Ik zag net dat je blogje een jaar bestaat!
Lieve groetjes,
Bientje

Gepost door: Bientje | 06-12-06

onmachtig Hoi Lucretia

Je kunt nu mijn 'energieleveranciersprobleem' niet echt vergelijken met dat van jou hier, maar waar wel gelijkenis in zit is dat men dingen doet en beslist boven jouw hoofd en dat je potverdorie moet vechten om te bereiken waar je recht op hebt of wat je zelf graag wil.
Boudewijn de Groot is een prachtig zanger ... en soms is het misschien eens niet slecht om een goed je tranen de vrije loop te laten ... een paar keer per jaar zet ik mijn koptelefoon op, zet de meest melige liedjes die we hebben allemaal na elkaar op en laat me eens goed gaan ... en sè dat kan zo'n deugd doen en achteraf ben je weer 1000 man sterk :-)
Vechten voor je eigen verlangens!
Groetjes patsy

Gepost door: patsy | 06-12-06

Ja hoor alles is hartstikke kits hier! :-) Maar woensdag loop ik van hier naar daar altijd...'smorgens de wekelijkse boodschappen, 'smiddags naar m'n ouders op visite en 's avonds lekker zwemmen! Dus niet veel blogtijd dan hè! :-)))
Maar zwemmen doet me altijd goed en wat nog fijner is...ik slaap er altijd prima van! Dus ga ik dat zó lekker doen! :-)))
Met jou ook alles kits? Alles uitgezocht en/of bevochten? En nu niet te moe?
Lieve groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 06-12-06

Ik wordt ook gek van die papieren werkgever maakt niets in orde, zou kan het loon en dat van de ziektekas niet uitbetaald worden, moet nu naar de vakbond...al die rondsloop en je weet zelf als je je niet lekker voelt het soms een berg werk lijkt en telkens opnieuwe vertellen en danis het dan alleen nog maar omdat ik een blokkade heb in de grote hersenen...bij jou is het veel erger, maar ben toch heel blij dat je voortuitgang boekt, liefs vivke

Gepost door: viv | 07-12-06

Goeiemorgen! Neen, de MAX kende ik nog niet! Maar hebben zij geen kraampje op de kermis ook? Het is nu zeker iets dat op mijn to do lijstje staat voor de kerstvakantie want ik en wafels en pannekoeken en eigenlijk al wat zoet is = super combinatie!
Zeg, die checklist dat is echt wel een positief initiatief! Zo kun je daadwerkelijk een verschil betekenen voor anderen, alleen vind ik het eigenlijk spijtig dat dit nog niet bestond. Maar het is toch een begin en het toont nog meer eens aan wat voor groot hart je hebt (velen zouden voor zichzelf denken vermoed ik, en niet aan wie nog volgt...).
Veel groetjes en een zonnige herfstdag gewenst.

Gepost door: Isabel | 07-12-06

ook ik heb al ervaring met al dat geloop. Als je zelf niets uitzoekt, krijg je niets. Gelukkig heb ik voor ons Franneke een fantastische arts en dat maakt veel goed! Veel succes in 'het geloop'! Een 'deugnietenmama' ;-)

Gepost door: Dolinneke | 07-12-06

Ja Lap!!!!!!! Den Boogie alweer se... nieuwe dag, nieuw geluid!!! Hoewel, dat zot zit er nog altijd in, en met een vies gezicht rondlopen...hahaha, nee nee, dat doe ik niet, maar de vieze gezichten die ik trek kunnen wel tellen!!! Hahaha...
Je ziet ik wist dat je een sjatteke Caffee ging drinken hééé!!! Tja Gent ken ik nie zo goed... al heb ik daar al menig keer uitgeweest, want er woont daar ne goeie maat van me!!! Echter, ben ik nog nooit nuchter in het Centrum van Gent geraakt...
laat staan eruit!!! Ik weet alleen, tis er gezellig... goei frituur (blijkbaar de beste van Belgie...ergens?) en veeeeeeeeeeeel Caféékes!!!
Een van mijn favorieten, the Pink Flamingos.... heerlijk!!!
Vooruit, ik hoop dat je papierslag opgelost is, ik zie dit ook bij mijn ma, das een heel boekhouding geworden... ziek zijn is al nie erg genoeg, dan moet je je nog eens extra inspannen om dat allemaal in orde te brengen... raar is de wereld soms hééé!!!
Dikke knuf nog en tot later hééé!!! XXX

Gepost door: boogiepeter | 07-12-06

~ Het enige zinnige antwoord dat ik hierop heb is : Typisch Belgisch pffffffffffffffffff

Donderdaggroet

Gepost door: Little me | 07-12-06

al die papieren en zelf eens uitzoeken is het beste
heb hier gelezen dat dit blogje 1 jaar bestaat
waar voor een proficiat
nog een fijne avond.
groetjes

Gepost door: scottie | 07-12-06

... dag Lucrèce, Ik ken die papierwinkel... Heb ook zo het één en ander meegemaakt. Ik heb voor de verzekering ooit moeten bewijzen dat mijn reconstructies geen schoonheidsoperaties waren... Het lef dat die hebben is ongelooflijk!

Het enige dat ik je kan zeggen is: mondig zijn, laat je niet doen, laat ze maar proberen,...

Lieve groeten

Gepost door: Veerle | 10-12-06

De commentaren zijn gesloten.