16-12-06

Off-days met een 'Markant' Visje Gezond ...

Animation17Enkele dagen geen zin gehad om een postje te plaatsen... een paar off-days! Ik bemerk dat als ik iets doe buiten mijn kunnen - als ik over mijn grenzen ga - dat ik het de volgende dagen moet bekopen.

Donderdag was zo'n dagje: het begon al 's morgens... geen zin om iets te doen. Ik zou tegen 10.30 u naar het Inloophuis van het VLK gaan naar de 'koffieochtend' maar heb dat toch maar niet gedaan.

Eigenlijk stom, want de vorige dag had ik nog gedacht om dit te combineren met een afspraak die ik daar toch had met een Licentiate Psycho Sociale Wetenschappen. Ik had met haar in het Inloophuis om 13u30 een gesprek. Zij doet een onderzoek naar "De meerwaarde van een oncologisch revalidatieprogramma op de kwaliteit van leven bij adjuvant behandelde vrouwen nà borstkanker". Die informatie is van belang om mensen in deze situatie goed te kunnen ondersteunen. Mijn deelname aan het onderzoek bestaat uit de medewerking van twee gesprekken naar mijn ervaringen daaromtrent.

Aan die afspraak heb ik me uiteraard gehouden. Achteraf was ik 'uitgeblust' - hondsmoe was ik...van een uurtje intensief praten... 

versiering-11In de vooravond een bezoekje aan mijn moeder gebracht. Het was een speciale dag voor haar. 75 jaar werd ze... Nogmaals: GELUKKIGE VERJAARDAG MA!

Waarschijnlijk zal ze wel gezien hebben dat ik moe was en het vervelende is dat ik dat niet altijd wil zeggen. Soms denk ik dat ze het niet goed begrijpt wat er dan met mij aan de hand is ... hoe leg je het uit aan iemand die altijd zelf energiek geweest is dat je al moe wordt van te praten; van te telefoneren; van aandachtig te luisteren... 'k begrijp het zelf af en toe niet goed. 'k Wordt soms kwaad op mezelf maar ik weet dat ik me daar moet bij neerleggen. Dat het wel over zal gaan.

Diezelfde avond had ik dan nog een afspraak. 'k Had me ingeschreven bij MARKANT voor de jaarlijkse kookles (tegen de feestdagen uiteraard...) met als titel 'Een visje gezond'. Gelukkig had ik afgesproken met mijn zus en A'ke om te gaan... anders had ik waarschijnlijk mijn kat gestuurd. Maar ik moet zeggen dat we ons wel hebben geamuseerd en bovendien waren de recepten zeer goed. Alles werd ter plaatse bereid door een dame en we konden proeven met een glaasje wijn erbij.

 Hierbij één van de recepten:

Tarbot met zalmvulling in blanke botersaus

Benodigdheden voor 4 personen: 4 tarbotfilets van elk 150g, 300g verse zalmfilet , 2 eiwitten, 4 eetl. room, fijn gesneden bieslook, 12 groene asperges, 12 mange-tous, peper, zout.

Blanke botersaus: 250g melkerijboter, 6 fijn gehakte sjalotten, 1dl droge witte wijn, 1 scheutje azijn, peper, zout

Garnituur: 4 takjes dille en cayennepeper om op de randen van de borden te strooien

Werkwijze:

1.      Sjalotten reinigen en fijn snijden

2.      Peultjes en asperges reinigen

3.      Sjalotten met wijn, azijn en peper + zout zachtjes laten inkoken tot de helft

4.      De zalm in grove stukken snijden

5.      In de keukenrobot de zalm, eiwitten, room, peper, zout cutteren

6.      Bieslook toevoegen en nog even mee cutteren

7.      De stukken tarbot in 2 plakken snijden en er de zalmmousse tussen leggen (in ovenschotel). Even aandrukken en de zijkanten met een mes gladstrijken

8.      De groenten beetgaar koken in gezouten water (zonder deksel om kleur te behouden)

9.      De vis kruiden en 8 minuten stomen of in de oven plaatsen gedurende 20 min op 180 °

10.  De boter uit de koelkast halen en stukje voor stukje onder de sjalottenreductie kloppen. Deze saus zeven en op smaak brengen.

11.  De groenten laten uitlekken

12.  De groenten en de vis op voorverwarmde borden schikken

13.  De saus rondom scheppen en elk bord versieren met een takje dille.

Eet smakelijk !

versiering-15

14:17 Gepost door Lucretia in Recepten | Permalink | Commentaren (40) | Tags: off-day, recept, tarbot, markant, verjaardag, moeder |  Facebook

Commentaren

Hallo, Het kan inderdaad plots allemaal te veel worden.
Ik denk dat we dat allemaal wel kennen.
Goede moed

Gepost door: katy | 16-12-06

;-) Wat je hier zegt is toch begrijpelijk na alles.
Maar zoals ze dan vaak tegen mij zeggen, binnenblijven is ook niet goed.
al ben je nog zo moe, een beetje sociaal contact moet je toch onderhouden hoor.
Maar wat zit ik hier te zeggen he, als ik het nu ook maar eens deed.Maar mijn verhaal is het jouwe niet he!
een proficiat voor je ma debij, het recept lijkt me iss heel lekker en van mij nog wat zonnekes sé.
Tot ziens dan maar weer, doeiie

Gepost door: Sunny-Kay | 16-12-06

Proficiat voor je mama. Fijn dat je ze nog hebt.
Begrijpelijk hoor Lucrétia dat je soms geen zin in niets hebt. Toch bewonder ik je omdat je zo optimistisch voorkomt. Wie met jou op stap is heeft onmiddelijk een kik van goed humeur. Je weet dat ik dat ook heb eerst zin om van alles te doen en dan weer niet. Bij mij zal dat wel een tekort aan magnesium zijn of zo.
Voor morgen besloten we tot nu toe toch te komen. Eerst een koffie gaan drinken, dan iets gaan eten, daarna de Kerstmarkt bezoeken. Hopelijk is het beter weer dan vandaag. Het regent hier al heel de dag.
Groetjes en tot dan

Gepost door: emmy | 16-12-06

Soms wil je het gewoon vergeten wat je allemaal hebt mee gemaakt en wil je gewoon doen wat je daarvoor deed...en dit is soms te veel, maar wel te begrijpen.....nog gefelicietterd met je mama en het lijkt mij een uitstekend gerecht, liefs viv

Gepost door: viv | 16-12-06

hallo gewoon in stilte bijgelezen

Gepost door: frank | 16-12-06

effe ... Rust nemen om zich te herpakken moet kunnen.Nog een fijne avond en een goede nacht

Gepost door: Angelique | 16-12-06

...... soms moet je eens een paar daagjes uitblazen en dat moet kunnen. fijne avond verder en tot de volgende.

Gepost door: mama van 2 | 16-12-06

Hoi Plots een klop van de hamer, zo maar uit het niets, dat herken ik. Af en toe toch een pauze inlassen Lucrèce, je lichaam heeft dat echt nodig.
Liefs

Gepost door: Elly | 16-12-06

Hé Lucretia! Ja, ik ben er weer ;-)
Ga morgen dat boompje maar zoeken op zolder! ;-)
Ik wens je een goede nacht!
Lieve groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 17-12-06

hey Baaldagen hebben we allemaal wel eens, hoor, heel normaal en moet kunnen!
proficiat nog aan de jarige, he!
tot strakjes, leuk!!!

Gepost door: beesken | 17-12-06

Eerst op ... ... je vorig berichtje, ik had het "geluk" (bizar woord hier) dat ik je pas leerde kennen als het stilaan aan de beterkant was.
... op het huidig berichtje, ik heb al soms geen zin om iets te posten om de werkdag te zwaar was, laat staan met jouw vermoeidheid.
... maar nu maak ik me hier snel uit de voeten, want als ze beginnen over receptjes, grrrrrr, niks voor mij. Als Wietje haar ma (btw 80 jaar) bezoekt dat gaat het onder hen, samen met nog een zus, voor 99,9 % ook over eten maken ed, hahahahahaha.
Fijne zondag Lucretia, zoete groetjes.

Gepost door: Breydel | 17-12-06

ééj Is toch volkomen normaal dat niet alle dagen even goed gaan?! Dat je dan toch nog naar die kookdinges bent gegaan is dus ook heel moedig van je geweest en klets, we krijgen er direct een recept bovenop :D:D Pak het hoe het komt, meiske, en niet te veel piekeren... en dat geldt eigenlijk voor iedereen ongeacht de situatie... ;)

Gepost door: Blah | 17-12-06

hey , kom je een fijne dag toewensn en je een dikkke knuffel geven liefs lien

Gepost door: lien | 17-12-06

goeie morgen dagelijks bloggen is geen verplichting hé. Je moet het doen als je er zin in hebt. Op die manier blijft het ook het langst duren.
Bedankt voor je bezoekje en geniet van deze "zonnige" zondag.
Doeiiiii

Gepost door: Gilles | 17-12-06

** Wat herken ik dat, dat je de ene dag alles geeft en dat het dan de volgende dag niet gaat. Ook ik ben dan boos maar dat helpt niks. Ik kan alleen boos zijn op mezelf dat ik dan niet beter naar mijn lichaam geluisterd heb, omdat ik weet dat ik het later moet bezuren. Maar dat is menseigen. Ook ben ik soms moe en dan wil ik dat niet weten maar mijn moeder ziet dat al op een kilometer afstand. Dat kan ik niet verbergen voor haar. Maar dan wil ze me ontzien en dat is nu net weer ik geen gehoefte aan heb. Dan wil ik ook proberen om de dag door te komen door wat te doen.
Ik wens je een prettige zondag toe, vandaag mag je je gemak houden.
Groetjes

Gepost door: anita | 17-12-06

Lucretia, na alles wat je het laatste jaar hebt doorstaan, is het normaal dat je af en toe nog eens een off-day hebt. Alles heeft zijn tijd nodig, maar het komt wel goed.
Die Tarbot lijkt me een lekker ideetje voor de feestdagen.
Ik lust heel graag visgerechten.
Nog een fijne zondag toegewenst.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 17-12-06

Lucretia Weer een staaltje van je sterkte héé, nog steeds rekening houden met anderen terwijl jezelf niet al t e best bent. Die off days heeft iedereen, dus moet je jezeker niet voor verontschuldigen, het is bewonderenswaardig dat je nog zoveel doet. Het receptje doet me watertanden, en ga ik zeker eens maken, heb het reeds geript en afgeprint voor in de kookboek. Verder nog een hele dikke knuf... en maak er een rustige zondag van!!!

Gepost door: boogiepeter | 17-12-06

:-) begrijpelijk dat er dagen zijn dat het minder goed gaat en je snel moe bent hé
je zeker niet willen forceren dan
nog een fijne zondag verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 17-12-06

Dat ziet er lekker uit,mmmmm!!!!
Nog een prettige zondag gewenst.

Gepost door: Ilona | 17-12-06

Hallo Nog een dikke proficiat met de verjaardag van je moeder Lucretia
Dat ziet er een lekker gerechtje uit ik print het meteen af se
Groetjes en nog een fijne zondag Ninne

Gepost door: Ninne | 17-12-06

Lucretia, Jammer dat ik een beetje te laat ben,
maar nog een heel gelukkige 75ste verjaardag
aan je mama!


Groetjes

Gepost door: emiel | 17-12-06

*** Mmm, dat receptje zal ik zeker eens uitproberen. Zo simpel en helder uitgelegd, en ik lust heel graag vis!
Ik hoop dat je mag genieten in alle rust van de feestdagen. Ik kan het geloven dat je met alles wat je meemaakte de laatste tijd geen zin hebt in oeverloos geklets en grote vrolijke bendes. Gezellig rustig, met diegenen die er toe doen, dat is inderdaad veel aangenamer!

Liefs en groetjes,
inge

Gepost door: jnge | 17-12-06

Hallooooo! Oei...wat lees ik nu? Je had een paar off-dagjes...wat gek zeg...NOT! :-) Kom op meisje...je bent nog helemaal niet waar je zijn moet en bent zó actief..! Dat gaat je natuurlijk niet in je kouwe kleren zitten, zoals wij dat zeggen! Af en toe gewoon maar dingen láten hè, al vind je ze nog zo belangrijk...!
Btw. nog van harte met je moeder! :-) Hopelijk was het een mooi feestje.
Dat recept lijkt me ook een feestje...heb jammergenoeg geen keukenmachine, maar daar verzin ik wel wat op! ;-) Ben gek op vis...heb het vanavond nog op!
Ik wens je een hele goede nachtrust, mooie dromen en morgen moet je het maar weer es lekker rustig aan doen hè! Take care!
Lieve groetjesssssss!

Gepost door: mizzD | 17-12-06

nog een goede nachrust, liefs viv

Gepost door: viv | 17-12-06

hey Ik vond het ook een heerlijke dag.
Die 22e, ik moet toch wachten op de resultaten tot januari. Denk dat ik vooral aan Rune zal denken, zeker nu ze helemaal mijn hart gestolen heeft.

Gepost door: beesken | 18-12-06

Begrijpelijk dat het niet je meest favoriete periode is nu. Ik denk ook al aan de 22ste. Morgen moet ik eerst met ons kleinste menske in Leuven testen laten doen om te zien of 't allemaal nog normaal is (haar ontwikkeling) of dat er toch ergens iets mis is. Ik heb geen slecht gevoel en meestal is mijn gevoel juist. Maar het blijft toch weer (bang) afwachten wat er misschien weer aan 't licht zou kunnen komen. Onlangs zei iemand me (heel tactloos) dat zij toch zo blij is dat haar kindjes zo geen problemen hebben zoals mijn hummeltje. Ik heb gezegd dat zo'n kindjes ook niet zomaar eender welke mama krijgen... die krijgen een mama die die problemen kan opvangen. Misschien zelftroost maar ik trek me daar dikwijls aan op. Misschien ook een houvast voor jullie?

Gepost door: Dolinneke | 18-12-06

:-) we hebben er gisteren toch een leuke dag van gemaakt hé
een fijne maandag verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 18-12-06

Hallo goede morgen Lucretia ;-)) het was weer een toffe dag met jou! Je pret kon weer niet op hé.
M. had geen hoofdpijn en het tegenovergestelde zou hij toch niet durven bewerenzeker.
Ik kijk al uit naar je reportage en hoop dat je niet teveel aan mijn goede eer hebt gesleuteld.... ;-))
Prettige dag en tot straks. Groetjes aan allen en een dikke knuf aan Rune

Gepost door: emmy | 18-12-06

Een dag zo, een dag anders. Trek je daar niets van aan en denk in de eerste plaats aan je eigen welzijn! Ik wens je toch een mooie week toe en ik duim voor Rune. Heel veel groetjes.

Gepost door: Isabel | 18-12-06

~ Aanvaarden dat je niet kunt zijn zoals voorheen is best wel moeilijk he, maar ach, wat moet je anders?
Probeer het en aan anderen verantwoording afleggen is verspilde energie.

Maandaggroetje

Gepost door: Little me | 18-12-06

:-) Luisteren naar ons lichaam ... dat zouden we allemaal wat meer moeten doen. Die visschotel ziet er zo te lezen smakelijk uit.
Ik wens je nog een fijne week toe.
Lieve groetjes

Gepost door: anneke | 18-12-06

*** Het is moeilijk uit te leggen aan mensen met veel energie meisje. Zij weten niet wat echte vermoeidheid is en nog minder wat recupereren is. Zolang jij maar probeert te luisteren naar je lichaam is het goed he.

Het recept ziet er heerlijk uit.

groetje

Gepost door: Ellen | 18-12-06

tja de kou kan soms voor echte drama's zorgen, he! :-)

Gepost door: beesken | 19-12-06

:-) een fijne dinsdag Lucretia
groetjes

Gepost door: Borriquito | 19-12-06

*** Hoe gaat het ondertussen met je? Hopelijk ben je al een beetje tot rust gekomen.
Liefs

Gepost door: Elly | 19-12-06

Hallo Ik kom gewoon eens goede middag zeggen.
Je mag me altijd contacteren.
Ik wens je nog een fijne namiddag en een goede nacht.

Gepost door: katy | 19-12-06

nog een heel fijne avond xxx vivke

Gepost door: viv en de diertjes | 19-12-06

even een lieve groet brengen

Lieve groetjes

Gepost door: marc | 19-12-06

het allerbeste... ...met je. Een beetje rusten zal je vlug doen recuperen.Een mens overschat zich al vlug als je je goed voelt!
In elk geval was die Kerstmarkt een leuke bedoening! En er is lustig over en weer geklikt om te zien wie wie was.
Voor het komende weekend wens ik je alvast Prettige Kerstdagen toe.

Gepost door: magda | 19-12-06

:-) nog een fijne avond verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 19-12-06

De commentaren zijn gesloten.