31-12-06

Hap, hap, hap, happy new year ...

 

Op nieuwjaar  wordt er bij ons in de familie tamelijk getafeld. Vermits oudjaar dit jaar maar kalmpjes wordt gevierd - vanavond knusjes bij elkaar met een nog te bedenken gerechtje... en vast en zeker een glaasje champagne - zullen we morgen onze 'schade' inhalen...

 

Morgen zal mijn menu er ongeveer als volgt uitzien:

 

Glaasje champagne met hapjes in aperitiefglaasjes

Geen soep ! Daar houden mijn kinderen niet zo van ...

Gegratineerde oesters

Eendenborstfilet met wintergarnituur en pommes-duchesse

Trio vruchtenmousse

 

Hier houdt het dan niet mee op. Er wordt ook nog gebak geserveerd bij mijn ouders - eigen werk van m'n moeder ! - en 's avonds hebben we dan nog een uitgebreid kaasbuffet begeleid van de meest tongstrelende wijnen uit mijn schoonbroers kelder. Met z'n 35 zullen we zijn... een hele familie! De kindjes - de 10 achterkleinkinderen van Marc's moeder - zullen hun nieuwjaarsbrief voorlezen met veel mooie beloften en wensen. Er zullen er een paar zijn die het met een trillerig stemmetje en knikkende knietjes zullen doen... Maar waar ik het meeste naar uitkijk is dat Rune haar eerste nieuwjaar zal vieren. Ze is bijna 6 maand nu... Ben benieuwd hoe ze zal reageren in die drukte... Heb haar een leuk geschenk gekocht en ze krijgt ook nog wat geld voor haar spaarpot.

 

Ik geef jullie hieronder nog wat receptjes mee... voor diegenen die nog op zoek zijn...

 

APERITIEFGLAASJES

Voor +/- 8 glaasjes per recept

 

Garnalencocktail met appel

Meng 150 g grijze garnalen met 2 eetl. zure room, 1 koffielepel kerriepoeder, peper en zout.

Rasp 2 appelen (jonagold) fijn en meng er 1 eetl. citroensap door.

Snipper 2 eetl. Dille fijn.

Verdeel de geraspte appel over de aperitiefglaasjes. Strooi er telkens wat fijngesnipperde dille over en vul aan met een laagje garnalen in zure room. Werk af met een fijn takje dille.

 

Avocado met kippenwit

Plet het vruchtvlees van 1 avocado fijn met een vork en meng er 1/3 plantje fijngehakte dragonblaadjes en 2 koffielepels citroensap onder. Kruid met peper en zout.

Pel 2 trostomaten (dat gaat makkelijk wanneer u ze 10 sec. in heet water houdt), mix tot een smeuïge coulis en meng er 1 eetl. olijfolie, 1 koffielepel wittewijnazijn, peper en zout onder.

Snij 75 g kippenwit in fijne reepjes (gebakken)

Verdeel het kippenwit over de aperitiefglaasjes. Leper er de avocadomousse over en eindig met de tomatencoulis. Werk af met een blaadje dragon.

 

Garnalencocktail met komkommer

Nodig (4pers)

  • 200 g grijze garnalen
  • ½ kleine komkommer
  • ½ sinaasappel
  • 2 el fijngehakte verse dille
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 75 g waterkers
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • mespunt chilipoeder (of…Italiaanse kruidenmix)

Bereiding:

Schil de komkommer en snijd het stuk in de lengte doormidden. Schraap de zaadjes eruit en snijd de komkommer in kleine blokjes.

Rasp 1 theelepel oranjeschil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Schep in een kom de komkommer met de geraspte sinaasappelschil, dille en 2 eetlepels sinaasappelsap door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Verwijder de grove takjes uit de waterkers. Leg in vier rechte (whisky)glazen een laagje van waterkersblaadjes.

Schep de helft van de garnalen erop en verdeel de komkommer erover. Schep de rest van de garnalen erop.

Roer de yoghurt los met de olijfolie en breng het sausje pittig op smaak met zout, peper en chilipoeder. Schep in elk glas een lepel van het sausje.

 

gegratineerde_oestersLucretia

Gegratineerde oesters

Nodig (4 pers)

  • 12 Zeeuwse oesters (als hapje - of 24 als voorgerecht!)
  • 2 sneetjes oud wit brood
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 50 g geraspte manchego of belegen kaas
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 eetlepels medium dry sherry of witte wijn

Bereiding:

Verkruimel de sneetjes brood met korst heel fijn (in de keukenmachine) en meng ze in een kom met de knoflook, peterselie en kaas.

Houd een oester met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek vast met de platte schelp boven. Houd hem recht en steek met een scherp, puntig mes in het scharnier dat aan de achterkant van de oester zit. Wrik het mes neer binnen met een kort draaiende beweging, zodat de schelp open gaat. Snijd langs de kier de boven- en onderschelp los van elkaar.

Verwarm de ovengril voor.

Haal de oesters uit de schelp, reinig de holle kant van de schelp en leg de oesters terug in de schelp.

Leg de schelpen met oesters op een bakplaat en sprenkel er wat sherry (of  witte wijn) over. Strooi het broodkruimmengsel erover, druppel er nog wat olijfolie over en schuif de bakplaat 10 cm onder de hete grill. Laat het broodkruim in 2 minuten goudbruin kleuren.

Serveer ze op vier borden als borrelhapje of als voorgerecht op een bedje van waterkers.

 

Aan iedereen die hier langskomt wens ik al een ...

newn20yaer

Commentaren

niet... komen indrukken voor middernacht...

Gepost door: snellen | 31-12-06

Niet voor mij... :-) Morgenavond is het boerenkool met worst...lekker!
Maar ik wil jou een fantastsiche jaarwisseling wensen, voor morgen een gezellig samenzijn (35! pfjew! Ik dacht dat IK een grote familie had! ;-) ) en voor het nieuwe jaar wens ik dat alle goede wensen ook echt daadwerkelijk uit mogen komen!
Heel veel liefs! XXX

Gepost door: mizzD | 31-12-06

Zoete feesten met de ganse bende en een dikke knuffel voor Rune

Gepost door: christine | 31-12-06

Ik wens je een jaar, een topper, een knaller,
een dagelijkse knuffel een zee van geluk.

En niet te vergeten een zuiver geweten,
een jaar vol vertrouwen een vleug romantiek.

Uniek in je leven, een jaar om te zweven,
een jaar zoals niemand er ooit een verwacht.

Vele groetjes en maak er een spetterend eindejaar van!!!

Gepost door: CIA | 31-12-06

Mijn beste wensen voor het nieuwe jaar
Ik kan de toekomst niet voorspellen
Maar ik wil je toch vertellen
Als ik het voor het zeggen had
Kwam enkel vreugde op je pad.


Gelukkig Nieuwjaar

Gepost door: Lizy | 31-12-06

Hey Ziet er weer lekker uit. Alleen die eendeborst is voor mij er teveel aan. Ben vegetarier hé ;-)

Groetjes, G

Gepost door: Lost | 31-12-06

Lucrèce en familie,
een grote knuffel van mij voor een prachtig 2007.
Heel veel groetjes en tot blogs,
Isabel

Gepost door: Isabel | 31-12-06

Ook onze beste wensen voor 2007

Gepost door: katy | 31-12-06

Hallo Lucrèse,



onthoudt de mooie momenten van het afgelopen jaar,

… en laat de slechte als niet te herinneren daar.



Kijk vooruit, en probeer te genieten van de kleine dingen,

… die de slechte naar de vergetenheid moeten verdringen



Start 2007 met een glimlach en een goede moed,

… want met ’n positieve uitstraling gaat het echt goed.



Probeer mensen je liefde te geven zonder angst,

…. Want echte liefde duurt namelijk het langst.



Accepteer anderen met al hun falen en nukken,

…. Zodat zij jou ook niet zullen benadrukken.



Respecteer hen, en zij respecteren jou,

…. En blijf diegene die je liefhebben trouw.



Wanneer je, je een beetje aan deze regels houdt,

Is een liefdevol 2007 aan jou toevertrouwd

Mireille & Patrick.

Gepost door: mireille | 31-12-06

Mmmmmmm ziet er lekker uit! Afspraak straks bij jullie thuis...
dikke feestzoen xxx

Gepost door: Kim en Rune | 01-01-07

Onze beste wensen dit nieuwe jaar en vooral veel blogplezier vanwege de Fortjes!

Gepost door: Dolinneke | 01-01-07

~ Wij wensen jullie een heel mooi , gezond en gelukkig 2007 toe en moge jullie in dit nieuwe jaar gespaard blijven van tegenslagen. Een aparte lieve knuffel voor Rune :-)

Nieuwjaarsgroetje

Gepost door: Little me | 01-01-07

Ik kom je alvast drie grote zoenen geven op de eerste dag van het nieuwe jaar! Ik wens je heel veel plezier toe! Groetjes, Isabel xxx

Gepost door: Isabel | 01-01-07

Jawadde, Lucretia;-) ik zit hier nog met een overvol gevoel en gij zwiert hier vanalles héél lekker op je blog;-)))
Gegratineerde oesters hebben we gisteren ook gegeten, is dat lekker hé!
Maak er voor jou en je dierbaren een spetterend 2007 van!
Lieve groeten van den Berre en mij;-)

Gepost door: nicole | 01-01-07

Nu we vol gegeten zijn doe dit hier me toch weer watertanden. Hmmmm al dat lekkers.
Vriendelijke groetjes en het deed wel iets dat je zelfs deze nacht aan ons hebt gedacht.

Gepost door: emmy | 01-01-07

mmmmm ziet er weer lekker uit allemaal!

Gepost door: beesken | 01-01-07

]]]] Hallo Lucretia
Mijn allerbeste wensen voor 2007

Lieve groetjes

Gepost door: marc | 01-01-07

De commentaren zijn gesloten.