31-12-06

Hap, hap, hap, happy new year ...

 

Op nieuwjaar  wordt er bij ons in de familie tamelijk getafeld. Vermits oudjaar dit jaar maar kalmpjes wordt gevierd - vanavond knusjes bij elkaar met een nog te bedenken gerechtje... en vast en zeker een glaasje champagne - zullen we morgen onze 'schade' inhalen...

 

Morgen zal mijn menu er ongeveer als volgt uitzien:

 

Glaasje champagne met hapjes in aperitiefglaasjes

Geen soep ! Daar houden mijn kinderen niet zo van ...

Gegratineerde oesters

Eendenborstfilet met wintergarnituur en pommes-duchesse

Trio vruchtenmousse

 

Hier houdt het dan niet mee op. Er wordt ook nog gebak geserveerd bij mijn ouders - eigen werk van m'n moeder ! - en 's avonds hebben we dan nog een uitgebreid kaasbuffet begeleid van de meest tongstrelende wijnen uit mijn schoonbroers kelder. Met z'n 35 zullen we zijn... een hele familie! De kindjes - de 10 achterkleinkinderen van Marc's moeder - zullen hun nieuwjaarsbrief voorlezen met veel mooie beloften en wensen. Er zullen er een paar zijn die het met een trillerig stemmetje en knikkende knietjes zullen doen... Maar waar ik het meeste naar uitkijk is dat Rune haar eerste nieuwjaar zal vieren. Ze is bijna 6 maand nu... Ben benieuwd hoe ze zal reageren in die drukte... Heb haar een leuk geschenk gekocht en ze krijgt ook nog wat geld voor haar spaarpot.

 

Ik geef jullie hieronder nog wat receptjes mee... voor diegenen die nog op zoek zijn...

 

APERITIEFGLAASJES

Voor +/- 8 glaasjes per recept

 

Garnalencocktail met appel

Meng 150 g grijze garnalen met 2 eetl. zure room, 1 koffielepel kerriepoeder, peper en zout.

Rasp 2 appelen (jonagold) fijn en meng er 1 eetl. citroensap door.

Snipper 2 eetl. Dille fijn.

Verdeel de geraspte appel over de aperitiefglaasjes. Strooi er telkens wat fijngesnipperde dille over en vul aan met een laagje garnalen in zure room. Werk af met een fijn takje dille.

 

Avocado met kippenwit

Plet het vruchtvlees van 1 avocado fijn met een vork en meng er 1/3 plantje fijngehakte dragonblaadjes en 2 koffielepels citroensap onder. Kruid met peper en zout.

Pel 2 trostomaten (dat gaat makkelijk wanneer u ze 10 sec. in heet water houdt), mix tot een smeuïge coulis en meng er 1 eetl. olijfolie, 1 koffielepel wittewijnazijn, peper en zout onder.

Snij 75 g kippenwit in fijne reepjes (gebakken)

Verdeel het kippenwit over de aperitiefglaasjes. Leper er de avocadomousse over en eindig met de tomatencoulis. Werk af met een blaadje dragon.

 

Garnalencocktail met komkommer

Nodig (4pers)

  • 200 g grijze garnalen
  • ½ kleine komkommer
  • ½ sinaasappel
  • 2 el fijngehakte verse dille
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 75 g waterkers
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • mespunt chilipoeder (of…Italiaanse kruidenmix)

Bereiding:

Schil de komkommer en snijd het stuk in de lengte doormidden. Schraap de zaadjes eruit en snijd de komkommer in kleine blokjes.

Rasp 1 theelepel oranjeschil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Schep in een kom de komkommer met de geraspte sinaasappelschil, dille en 2 eetlepels sinaasappelsap door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Verwijder de grove takjes uit de waterkers. Leg in vier rechte (whisky)glazen een laagje van waterkersblaadjes.

Schep de helft van de garnalen erop en verdeel de komkommer erover. Schep de rest van de garnalen erop.

Roer de yoghurt los met de olijfolie en breng het sausje pittig op smaak met zout, peper en chilipoeder. Schep in elk glas een lepel van het sausje.

 

gegratineerde_oestersLucretia

Gegratineerde oesters

Nodig (4 pers)

  • 12 Zeeuwse oesters (als hapje - of 24 als voorgerecht!)
  • 2 sneetjes oud wit brood
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 50 g geraspte manchego of belegen kaas
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 eetlepels medium dry sherry of witte wijn

Bereiding:

Verkruimel de sneetjes brood met korst heel fijn (in de keukenmachine) en meng ze in een kom met de knoflook, peterselie en kaas.

Houd een oester met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek vast met de platte schelp boven. Houd hem recht en steek met een scherp, puntig mes in het scharnier dat aan de achterkant van de oester zit. Wrik het mes neer binnen met een kort draaiende beweging, zodat de schelp open gaat. Snijd langs de kier de boven- en onderschelp los van elkaar.

Verwarm de ovengril voor.

Haal de oesters uit de schelp, reinig de holle kant van de schelp en leg de oesters terug in de schelp.

Leg de schelpen met oesters op een bakplaat en sprenkel er wat sherry (of  witte wijn) over. Strooi het broodkruimmengsel erover, druppel er nog wat olijfolie over en schuif de bakplaat 10 cm onder de hete grill. Laat het broodkruim in 2 minuten goudbruin kleuren.

Serveer ze op vier borden als borrelhapje of als voorgerecht op een bedje van waterkers.

 

Aan iedereen die hier langskomt wens ik al een ...

newn20yaer