02-03-07

A'kes special day ...

 

Al maanden praten we er samen over A,ke en ik, over een borstreconstructie met eigen weefsel...

Bij de meeste vrouwen die een borstamputatie (totale mastectomie) ondergaan blijft het bij deze amputatie en moeten ze verder leven als amazone. Zo goed en zo kwaad het kan...

Heel wat mensen - dikwijls uit de directe omgeving - kunnen het moeilijk vatten dat het voor een vrouw niet altijd gemakkelijk is dit verlies te verwerken. Sommigen geven goed bedoeld een reaktie als: 'een vrouw is toch meer dan borsten alleen', of 'er bestaan toch speciale bh's en protheses dan ziet men dat toch niet'.... maar het gaat niet om wat men al dan niet ziet. Het gaat over een stuk van je eigen ik, je eigen vrouwelijkheid die aangetast wordt. Je wil eigenlijk terughebben wat je voordien had of je wilt terug zijn zoals je voor de 'borstkanker' was...

En inderdaad men kan zich behelpen door een prothese te dragen en op zoek gaan naar een comfortabele bh maar dat is niet altijd wat je wilt.

Zelf heb ik niet ervaren hoe het is als je wakker wordt na een amputatie... bij mij zat er na de operatie (mastectomie) opnieuw een 'heuveltje' op de plaats waar eens mijn borst was. Een heuveltje van eigen vlees en bloed - een heuveltje dat warm aanvoelt en dat van mezelf is... een heuveltje dat me blij maakte en het verlies om mijn borst ietsje minder erg maakte... Ik kan alleen maar zeggen dat ik ondanks alles me heel gelukkig prijs dat ik de keuze had tussen amputatie of amputatie met onmiddellijke reconstructie met behulp van eigen weefsel (diepflap of vrije flap ) - en dat ik toen mijn lot in de handen van de dokters heb gelegd want op dat ogenblik vond ik de keuze heel moeilijk... Op het moment van de diagnose komt er zoveel op je af en dan kan je dikwijls niet kiezen...of je hebt helemaal geen keuze...

Wel A'ke ik ben blij dat je nu ook een keuze hebt gemaakt en ik tel met je mee de dagen af.

(Er zijn natuurlijk nog andere vormen van borstreconstructie - voor meer info zie www.borstkanker.net)

pink ribbon wreath

Commentaren

Bezoek uit het Hageland Als de lentekriebels je overmeesteren, kom dan een keertje kijken naar de eerste bloemen in mijn tuin. Ik wens je nog een prettig weekend en o ja, ik vind je blog prachtig.

Gepost door: Tuingenieter | 02-03-07

Zoals ... ... je al zei, de reacties zijn toch altijd goed bedoeld, maar ik begrijp je uitleg volledig. Ik vind het trouwens zeer fijn, dat jij er zo soepel over schrijft, dat brengt ons (mij zeker) heel wat bij en in diepte.
... je reactie op mijn email (18+). Ja dat waren de geschenken die ik Wietje kocht voor Valentijn. De "mijne" staat er niet op omdat die geen handjes heeft, hahahahahahahahahahaha.
... en last but not least, hartelijk dank voor de uitnodiging voor 't eten, hahahaha.
Groetjes

Gepost door: Breydel | 02-03-07

Ik ben blij voor A'ke... dat ze de beslissing heeft kunnen nemen. Hoop dat het wordt wat ze ervan verwacht.
Lieve groetjesssssssss!
ps. het oliebolletje lijkt op zijn moeder en die lijkt weer veel op mij! ;-)

Gepost door: mizzD | 02-03-07

thanks !! Dank voor het samen aftellen !!
Grtjs
A'ke

Gepost door: a'ke | 02-03-07

Lucretia Maak er een nog heel fijne vrijdag van ,en een heel fijn weekend ….muzikale groeten

Gepost door: Tilly | 02-03-07

Hé Lucretia! Ik kom je een hele fijne vrijdagavond wensen en alvast een leuk en deugddoend weekend!
Lieve groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 02-03-07

Hallo Lucretia;-) We tellen ook mee af voor A'ke. Ik denk dat het een hele goeie beslissing is die ze heeft genomen ! Gelukkig spreek ik niet uit eigen ervaring('t is hier al genoeg geweest), maar wel als hartsvriendin van iemand die onlangs de tweede ook heeft moeten afgeven....Je bent een grote steun voor haar en dat siert je !
Lieve groeten;-)

Gepost door: nicole | 02-03-07

een goede nachtrust! En voor morgen alvast een fijn weekend!
Je bent terug op dreef hé! Ik was al komen lezen maar had de fut niet om te reageren. Ik zit al een hele week met zo'n zware verkoudheid en daar bovenop kreeg ik nog last van een sinusitis.Maar wat is dat allemaal vergeleken wat jou is overkomen.En het is fijn dat jij er zo openlijk over schrijft.Gek om zeggen maar ik denk dat velen onder ons er toch iets van opsteken. Toen ze jààààren gelden een bobbeltje vaststelden in mijn borst kon ik gewoon niks zeggen. De wereld stond even stil. Gelukkig voor mij was het een verstopt melkkliertje. Sedertdien ga ik jaarlijks naar de gynecoloog en wordt er ook een echo genomen van de baarmoeder .driejaarlijks laat ik een mammografie nemen.Ik vind de campagne die nu gevoerd wordt zeer ludiek en het zal wellicht meer vrouwen aan zetten om zich regelmatig te laten onderzoeken.Er op tijd bij zijn is erg belangrijk!!

Gepost door: magda | 03-03-07

hey Het is mijn grootste wens om die rotprothese over de haag te kunnen gooien. Ooit komt de dag dat ik het zal kunnen doen, ik weet het gewoon. Voor A,ke heel veel succes met een prachtig resultaat in het vooruitzicht.
Voor een koffietje met jou maak ik gewoon tijd, hoor.

Gepost door: beesken | 03-03-07

goede morgen ik wens je een zeer fijn weekend

Gepost door: frank | 03-03-07

Goeiemorgen Lucretia Bedankt voor je gelukwensen op mijn blogje!
Je linkjes hier naar ons zijn schitterend: Bientje, zus van Jientje - Jientje, zus van Bientje! Leuk!
Ik hoop dat het voor A'ke niet te lang aftellen is, want eens je de beslissing genomen hebt vind ik dat het maar best snel kan gaan, niet? En we duimen natuurlijk voor een goeie afloop!
Liefs

Gepost door: Bientje | 03-03-07

** Ik kom je een hele fijne zaterdag wensen.

Lieve groetjes

Gepost door: anita | 03-03-07

*** Tis allemaal niet simpel hé Lucretia...Keuzes maken...
Dankje voor je steunberichtjes
Fijn weekend
Groetjes

Gepost door: marc | 03-03-07

De commentaren zijn gesloten.