07-03-07

Je wil ook nog wel eens wat ...

“Je bent jong, je voelt je jong, of je wil terug jong zijn en je wil ook nog wel eens wat… maar het lukt niet zo goed…”

 

Ik heb hier lang zitten over tobben of ik “hierover” wel wil schrijven en nog meer of ik het wel op mijn blog zou gooien… Ik waag het er toch maar op want ik vind dat “dit” onderwerp te weinig wordt besproken met de patiënten…

 

Ik las onlangs in een brochure van Sanofi Aventis (Gezondheid boven alles) met als titel “Beter begrijpen … Beter leven” – Enkele antwoorden op uw vragen en bezorgdheden. Een goede brochure trouwens. Ik vond ze op de onco-afdeling in het UZ Gent.

 

De brochure behandelt het thema borstkanker en is uiteraard onderverdeeld in hoofdstukken. Eén van die hoofdstukken heeft als titel: Vragen en antwoorden over het leven tijdens en na de behandeling…. Vragen zoals: ‘Zal ik pijn hebben?’, ‘Psychologische hulp?’, ‘Contact en omgeving?, ‘Kan ik blijven werken?’ en dan komt het ‘Mijn seksueel leven?’ (niet het mijne hé maar dat is de vraag…), enz…

 

Ik dacht over het laatste item iets meer te vernemen want dat is en blijft – ook bij de artsen – een ‘stiefmoederlijk behandeld’ onderwerp.

 

In het boekje staat het volgende: “Het is mogelijk (LEES: het is zo !) dat uw seksualiteit kan worden beïnvloed door uw emoties en psychologische reacties bij het vernemen van de diagnose. Ook de behandeling zelf kan (LEES: het is zo !)  een invloed hebben op uw seksueel leven. Zo worden de regels onderdrukt door chemotherapie. De hormonale therapie kan leiden (LEES: het is zo !) tot libidoverlies (geen zin in vrijen) of vaginale droogte met eventueel (LEES: het is zo !) pijn tijdens betrekkingen. Voor dit laatste probleem kan uw arts u een vochtinbrengende crème voorschrijven.

 

Dat lijkt gemakkelijk tot het je overkomt.

Na de behandeling (chemotherapie) denk je: ‘en nu vooruit met de geit’ alles wordt beter nu…. Maar na enkele maanden komen allerlei kwaaltjes als gevolg van de behandeling naar boven. O.a. dus atrofie van de slijmvliezen door het gebruik van bv. Arimidex. Dan zal je zeggen: ‘haal toch gewoon effe een glijmiddeltje in de apotheek’ en het probleem is opgelost. MIS DUS… daarmee los je zoiets niet zomaar op. Ja, en dan raap je op een dag al je moed bijeen om voor de 2de maal raad te vragen aan je gynaecoloog en die zegt dan doodleuk: “ wat moeten we daar mee doen?” Hij wist het zelf precies niet zo goed…

 

Uiteindelijk wordt er dan een zalfje voorgeschreven – Aacifemine – en wat blijkt: dit zalfje is op basis van hormonen (Estriol) en wordt (volgens de bijsluiter) eigenlijk niet aangeraden bij eventuele borstkanker (meerbepaald bij hormoongevoelige borstkanker)… Als je vraagt: “kan dat dan geen kwaad…?” dan krijg je een ontwijkend antwoord in de zin van “gebruik een heel klein beetje”. Volgens mij betekent dat zoveel als zeggen: “gebruik het liever niet”. Als je dan bij een volgend bezoek aan de gynaecoloog de vraag krijgt of je de zalf hebt gebruikt en je antwoordt doodleuk: “neen ik heb ze in de vuilbak gekieperd” wordt dit met onbegrip onthaald.

 

Dan maar de vraag herhalen bij de oncologe… en wat hoor je daar? “Neen, niet gebruiken… het product komt in de bloedbaan en men kan niks garanderen .”

 

Dit blijkt o.m. een twistpunt te zijn tussen de oncologen en de gynaecologen… en dan zit je als patiënt met een probleem: naar wie moet je luisteren?

Nu, voor ons (mijn man en ik…) was het probleem snel opgelost: mijn gezondheid gaat voor en die hormonenzalf wordt niet gebruikt – NO WAY.

 

mithra De oncologe heeft me uiteindelijk wel een goed middel voorgeschreven: Mithra-Intim – Hydraterende Gel en is verkrijgbaar in de apotheek zonder voorschrift. Het is een gel zonder hormonen en kan probleemloos langdurig  gebruikt worden. Slechts 1 minpunt: de prijs! 20 Euro voor 60 g = 24 keer plezier! Joepie ! maar wel duur…

Commentaren

Kan me voorstellen dat je twijfelde... of je dit op je blog zou gooien...het is nogal persoonlijk en intiem hè! Maar JUIST GOED dat je het doet meid! Dit zijn nou net de dingen waar een hoop vrouwen tegenaan lopen, en zoals je schrijft, van het kastje naar de muur worden gestuurd...zelfs door de specialisten! Hartstikke mooi dat je erover durft te schrijven en nog wel op zo'n keigoeie manier! :-)
Die gel is inderdaad wel heel erg duur...maar okee...het IS er in ieder geval!
Lieve groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 08-03-07

Hoi lucretia, En weer herken ik mezelf weer ten volle in dit verhaal... Daarvoor zijn we dan ook lotgenoten hé.
Sommige dokters doen maar aan, al een geluk dat mijn gyne en onco heel goed samenwerken: gezamenlijke controles, gelijktijdige onderzoeken,...
En al een geluk dat er van die middeltjes bestaan hé.
Groetjes en fijne donderdag!

Gepost door: Ve | 08-03-07

Erg moedig dat je dit schrijft Lucretia. Bijna iedereen kampt met dat probleem maar het blijft toch nog een taboe. Jouw openheid zal sommige mensen zeker helpen!

Gepost door: Elly | 08-03-07

Lucretia, Ik vind dit een mooie en moedige getuigenis, waar zeker ook andere patiënten iets kunnen aan hebben.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 08-03-07

Een lieve knuffel ... doet me meer dan 40 plaatjes van hunks hoor! :-)))
Een hele dikke knuffel terug!
Liefs.

Gepost door: mizzD | 08-03-07

maar allez! sè, das toch ongelooflijk hè, daar kan ik me zo boom om maken, de éne spreekt de andere tegen, en dan dat hormonengedoe, dat houdt toch geen steek. Groot gelijk dat je dit post, het kan veel mensen helpen, zéker goed dat je dat 'goeie' middel dan opgeschreven hebt. Goh, 't is al erg op zich dat je te kampen hebt met borstkanker en dan moet je nog zelf doktertje gaan spelen ook. Grrr.

Gepost door: Blah | 08-03-07

mama, ik ben fier op jou!!!
dikke knuf
Kim

Gepost door: dochterlief | 08-03-07

Als gezonde mens sta je er niet bij stil, hoe gelukkig je wel bent. Als ik dit lees, besef ik het meer dan ooit.
Mooie foto's van je kleinkind, Lucrèce!!!
Liefs

Gepost door: Denkertje | 08-03-07

Jaaaa Lucretiaaaa Moedig om zo een probleem aan te kaarten, en troost je, mijn vrouwke kan de pil niet verdragen, zelfs de lichtste niet.... en Condooms (lees: goede!!!) zijn ook niet goedkoop, maar ja, waar een wil is moet die weg, hahahah!!!! Oh ja, moedig van je oover zo'n onderwerp te praten, maar probeer niet teveel info te geven hééé.... ik citeer je! "Na de behandeling (chemotherapie) denk je: ‘en nu vooruit met de geit" JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
HAllooooooo......
HAhahahahahaaaaa, die kon olk nie laten liggen... en als je man dat heeft gezegd!!! Dan zijn we nog verder van huis.... haaaaaaaaaaahahhahaaaa!!!!!
we mogen ook is lachen hééé....Dikke knuffel nog!!!!
Enne... veel glij en vrijplezier hééé!!!

Gepost door: Boogie | 08-03-07

sexualiteit Heel tof om hier een item over sexualiteit in te lassen Lucretia. Het is zeer belangrijk als koppel om hier mee om te gaan. Het is zeker niet zomaar iets om te negeren. Wie er niet uitkomt kan ook een sexuoloog raadplegen om zo als partner uit dergelijke problemen te komen. Ik durf te beweren dat ik het in begin er ook moeilijk mee had. Maar het is iets dat je samen als koppel moet aan werken.
Knap meid voor je moed om hierover te durven praten.
Ps; kom zondag tussen 11 e13 uur op radio 1 "salon " praten over hoe mijn blogje is ontstaan. Luisteren maar , groetjes andrea van borstkankersite

Gepost door: Andrea | 08-03-07

Dit is moedig om zoiets op je blog te zetten, maar zo'n artikeltjes verdienen navolging, zeker weten ! Bedankt voor de lieve reactie op mijn blogje !!

Gepost door: Jientje | 08-03-07

Lieve Lucretia, Geen gemakkelijk onderwerp, en ja je hebt er goed aan gedaan om dit op je blog te gooien! Het is een taboe waar veel mensen mee rondlopen denk ik, ik kan daar niet van meespreken maar mijn schoonmoeder lost af en toe eens iets en dat kan ik goed aanvoelen in conversaties tussen de regels door... Het is niet gemakkelijk om er mee naar buiten te komen en als dokters al niet weten hoe en wat hoe moeten de mensen met zo'n problemen zich dan wel niet voelen...
héél véél liefs
a3eindje

Gepost door: a3eindje | 08-03-07

hoi Dit postje stoort me helemaal niet,
net fijn dat zulke info kan gedeeld worden.
En ja de meeste hulpjes moeten dan net zoveel kosten wat spijtig is.
Maar een mens moet zen pleziertje hebben he.
op je vraagje:
ik zei daar al tegen Greta,
god verhoedde zo'n twee drakebollen kan ik niet af zenne, heh
doeiie en zonnekes

Gepost door: Sunny-Kay | 08-03-07

Hallo! Daar het me momenteel niet lukt om overdag op blogronde te komen, heb ik even de laptop van Emilie geleend, en dus zit ik nu gezellig bij mijn ventje in de zetel een wandeling in blogland te maken! Leuk! Ik wens je dan ook nog een heel fijne avond en voor morgen een leuke laatste werkdag van de week! Lieve groeten!

Gepost door: suikerbossie | 08-03-07

lang geleden Hey Lucretia

wat is het lang geleden dat ik bij jou eens ben langs geweest (je bent niet de enige trouwens) en amaai wat is Rune veranderd! Schitterende meid,echt waar!

Groetjes

Gepost door: patsy | 08-03-07

Lucretia Tof van jou. Ik heb de naam genoteerd. Want ook in de menopauze duiken er problemen op. Had ook een hormonaal voorschrift gekregen maar we zijn beide daar niet voor. Bedankt voor de tip.

Liefs vivke

Gepost door: viv | 08-03-07

...... ik vind dit reuze intresante informatie.
als je het niet hebt gehad weet je ook niet wat het allemaal inhoud en hier had ik ook geen idee van.
maar je gezondheid is belangrijker dan het risico lopen dat je het weer terug krijgt.

groetjes

Gepost door: mama van 2 | 08-03-07

Je kunt erover schrijven en op een positieve manier...dat is zeer moedig, vind ik. Gelukkig bestaat er zo'n gel, al is hij duur.
Lieve groetjes

Gepost door: Ilona | 08-03-07

Jij straalt zoveel positivisme uit Lucretia! En dit is een prachtig postje! En weet je wat me hier het meest nog geraakt heeft? Dat je dochter in de reacties openlijk zegt hoe trots ze wel op je is! Dat zegt veel hoor!
Liefs

Gepost door: Bientje | 09-03-07

ja moedig om dit op je blog te zetten. Inderdaad, het is een enorm probleem dat nog eens bovenop al je andere problemen komt te liggen. Het lijkt soms wel dat ze denken dat je blij mag zijn dat je nog leeft. Effe lekker rollebollen schijnt maar bijzaak te zijn in de ogen van de artsen. (zouden ze daar thuis bij hun vrouw ook zo over denken?) Je wil natuurlijkje leven zo snel mogelijk weer een beetje normaal laten verlopen en dit hoort daar zeker bij.
Leve de gel, zou ik zeggen!

Gepost door: beesken | 09-03-07

Ik heb ook al dikwijls te maken had met uiteenlopende meningen bij medici. Ik heb geleerd om mijn eigen gevoel te volgen. Meestal blijkt dit toch de juiste weg te zijn. En je gezondheid is inderdaad het belangrijkste. Trouwens, een goede knuffel kan ook al wonderen doen... al blijft het uiteraard en onderwerp dat nog steeds taboe is en daarom vind ik het fantastisch dat je zo'n info op je blogje zet. Het is trouwens erg mooi geschreven... dus chapeau! Ik denk dat veel lezers iets aan zo'n verhaal hebben. Prettig weekend!

Gepost door: Dolinneke | 09-03-07

WOW !! 700 meter gezwommen! ge-wel-dig!
( uuhhmmm...is dat veel???geen flauw idee!!! hahahahahahahahhaa!)
Liefs.

Gepost door: mizzD | 09-03-07

Hihihihihiihihiiiii! Dacht al dat het veel was hoor...anders was jij er niet zo trots op! hahahahahaa! Wij zwommen altijd rondjes in het diepe 25m-bad, maar veel verder dan een rondje of 10 kwamen we niet...dat is dan zo'n 500 m...kapot waren we dan! :-))) Nu doen we alleen nog rondjes in het ondiepe bad met de stroomversnelling...onze kaakspieren worden het meest getraind tijdens het 'zwemmen'...kletsen en vooral veel lachen! hahahahahahhhha!
En ga nu maar gauw boodschapjes doen! :-)
Doeidoeiiiiiiii!

Gepost door: mizzD | 09-03-07

Hehehehe... een rondje is heen en weer hè...en ook nog twee keer de breedte van het bad...dat valt weer mee hè! hahahahahhahahaaa!
Doeiiiiiii!

Gepost door: mizzD | 09-03-07

Straffen ... ... toebak, dat ze nog maar eens zeggen dat er geen niveau is op de blogs :):):)
Groetjes

Gepost door: Breydel | 09-03-07

De commentaren zijn gesloten.