11-03-07

Zin in een wandelingetje? ...

Hebben jullie zin om even een virtuele wandeling te maken in Barcelona?? Deze keer neem ik jullie mee van Plaça Catalunya naar de Ramlas tot aan Plaça Colon.

 

Als we aankomen in Barcelona gaan we steevast eerst naar Plaça de Catalunya – een groot open plein met prachtige gebouwen, fonteinen, … het wemelt er van de duiven die een graantje willen komen meepikken van de ‘toeristenkruimels’… Ook ondergronds wemelt het daar, maar dan van mensen die van overal komen en naar overal gaan: een immens metrostation dat ook nog eens de Renfe (spoorweg) huisvest.

Van de Plaça de Catalunya richting Port Vell (Oude Haven) slingert zich de historische, lange avenue La Rambla (eigenlijk bestaat die uit 5 Rambla’s…).

De naam komt van het Arabische ramla, het geen droge rivierbedding betekent.

La Rambla is dag en nacht vol leven. Het is een brede door bomen omzoomde promenade met stalletjes met vogels en bloemen, kiosken, muzikanten en mimespelers. Deze laatste zijn steeds heel prachtig uitgedost en sommigen blijven urenlang roerloos staan … niet altijd even gemakkelijk om zo je brood te verdienen.

In september was ik op zoek naar de Font de Caneletes op La Rambla. Tenminste, we waren met vieren op zoek naar deze fontein…(ik had hierover een beschrijving in een reisgids gelezen en wou die persé vinden) een paar keer over en weer gelopen… terug naar Plaça Catalunya… nog eens oversteken… neen hoor, geen fontein te vinden … dachten we. Nu, eind januari heb ik ze gevonden: je kon er eigenlijk niet naast kijken en ik weet niet waarom, maar ik was zo blij als een klein kind. Wel een beetje raar: een fontein waar helemaal geen water meer uitkomt en daar nog blij mee zijn ook… maar ’t voelde als een trofee krijgen…

Hierboven zien jullie een reeks foto’s die allemaal zijn genomen op La Rambla: je ziet er o.a. de Font de Canalets, Reial Acadèmia de Ciènces i Arts (dit gebouw, sinds 1910 een theater, draagt de eerste officiële openbare klok van de stad), de Mercat de Sant Josep (La Boqueria), op de Plaça de la Boqueria zie je een art deco-draak ontworpen voor een parapluwinkel, een drinkplaats met mooie keramische tegels, la Isglésia de Betlem , enz…

Er ontbreken nog enkele foto’s van bijzondere gebouwen o.a. van  Teatre del Liceu: Barcelona’s meest prestigieuze theater dat in 1999 na uitgebreide renovaties werd heropend. (dit gebouw werd reeds 2x zwaar door brand geteisterd…)

Helemaal op het einde van La Rambla - aan de Plaça Portal de la Pau -  staat het 60 meter hoge Monument a Colom – het Colombus-monument – dat werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1888.  

Commentaren

zeer mooi gebracht groetjes frank

Gepost door: frank | 11-03-07

He, niet meer KUNNEN reageren op mijn blogje, wat gaat er dan mis? Zet het maar even in je eigen reacties dan @ jientje of zo, dan weet ik wat er scheelt ? Is het een technisch probleem ? Ik heb net zelf een reactie op mijn eigen blogje gezet en dat ging. Wel al heel de dag een slechte verbinding hoor, dat wel !!!

Gepost door: Jientje | 11-03-07

Oef, meiske, ik dacht al...maar heb ook al de hele dag rare dingen, zwarte kaders... traag openen, allee ja, zoals je zegt, ze zijn aan't prutsen... Zeg die zak petatjes op die markt, dat zijn bintjes...gelijk m'n zusje hihi!! Ik be, al heel benieuwd naar de commentaar!! xx

Gepost door: Jientje | 11-03-07

Ik zie zojuist jou reactie op mijn vorige postje. Het pakhuis is gesloten op zondag maar we hebben toch lekker genoten met wandelen en dan nog een terrasje juist voor het (worstenhuis ;-))hihihi je weet wel wat ik wil zeggen hé. Ik was blij jou eens te horen. Het weer maakt toch veel goed hé? Ik zie dat beesken morgenvroeg al vertrekt.
Nu nog groetjes Lucretia en tot later.

Gepost door: emmy | 11-03-07

Prachtige presentatie weer! :-) Gek hè...dat je er dan met vieren naast kijkt, naast zo'n fontein! Mijn zussen hebben in Parijs wel eens gehad, dat ze de ingang van het Metrostation waar ze uitgekomen waren niet meer konden vinden! ( ik denk dat ze op een verkeerd plein aan het zoeken waren hoor...hahahahahaa!) Ik ben zelf in Avignon wel eens de parkeerplaats van de auto kwijt geweest...we waren er beiden van overtuigd dat we door die éne stadspoort binnen waren gekomen...maar daar bleek het dus niet te zijn, heel vreemd. Maarre...welke foto ís nu die fontein? Die waar die vrouw bij staat met haar hand onder de waterstraal? Want dat lijkt ook wel echt een trofee! :-)))
Lieve groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 12-03-07

alweer meer goesting... ...om daar eens heen te gaan. En zeker met het grijze weer hier in Noorwegen denk je liever aan een warm en heerlijk land zoals Spanje. Ik ben een cultuurmens en geen strandmens als ik op reis ben dus ik denk dat Barcelona heel veel te bieden heeft!
veel liefs
a3eindje

Gepost door: a3eindje | 12-03-07

bedankt voor de mooie verjaardagswensen voor men dochtertje Kyra. ( sloebers)
Die foto presentatie is prachtig gedaan en mooi verteld ook.
Groetjes nog met een stralend zonnetje xxx

Gepost door: luky | 12-03-07

hoi Prachtverhaal ; ik waande me weer daar.
Het is jaren geleden en ik herinner me niet alles meer, na 30jr .
Maar die verlichte, dansende fonteinen , in meerkleurig decor zie ik nog zo voor mij!
Als ook die kerk daar , de sancta-dingskes zelfs de naam ontgaat me.
haha, je versta me wel hee.
allez heeeeeeeeeelp sancta familias ? nee dus
pff see u en zonnekes

Gepost door: Sunny-Kay | 12-03-07

dank je das één lijden minder, die bedoelde ik jaja!
see u ;-))))
ik blijf volgen hoor!

Gepost door: KAY | 12-03-07

Oh neen, nu ben ik helemaal in vakantiestemming en we moeten nog een jaartje wachten!!!! Alhoewel, dit was ook al een beetje reizen ;-)
Heel veel zonnige groetjes,
Isabel

Gepost door: Isabel | 14-03-07

De commentaren zijn gesloten.