03-05-07

Mooi met één borst ...

Onlangs ging ik naar in gespreksavond rond borstkanker georganiseerd door één (tv) en Pink Ribbon in Antwerpen. Daar getuigde o.a. een Nederlandse dame over aangepaste kledij voor borstkankerpatiënten en, wat voor mij althans geheel onbekend was, het was kledij voor vrouwen met één borst, die er voor kiezen geen prothese te dragen.

Vrouwen, die een mastectomie (=borstamputatie) hebben ondergaan, hebben vooral tijd en steun nodig om aan hun ‘nieuwe’ lichaam te wennen.

Meestal dragen deze vrouwen een prothese of overwegen zij een borstreconstructie, maar de Stichting Lobstar geeft nog een derde optie.

De Stichting Lobstar ondersteunt met behulp van haar bijzondere modecollectie die vrouwen die na hun borstamputatie hun lichaam willen accepteren zonder prothese of borstreconstructie.

De collectie van de Stichting Lobstar is een uniek modelabel die mode en lingerie biedt.

De aandacht wordt verlegd door middel van kleuraccenten en opvallende details. Het is een mode waarin vrouwen mooi mogen zijn zoals ze zijn.

 

lobstarfoto004

 

Zelf koos ik (na lang overleg …) voor een onmiddellijke borstreconstructie met eigen weefsel en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Maar ik kan me voorstellen dat er vrouwen zijn die er anders over denken. Vandaar dat ik deze informatie ook even op mijn blogje wil gooien.

Commentaren

De keuze is voor iedereen vrij. Lucretia,
Ik veronderstel dat het een enorme klap is als je dergelijke mededeling krijgt van de arts.
En dan begint de lijdensweg maar eerst nietwaar,
wordt het een amputatie of komt er bestraling bij kijken.
Ik veronderstel bij een amputatie dat het enorm moeilijk is om je lichaam terug te leren aanvaarden.
Dan komt er nog een ander aspect bij kijken,
hoe reageerd de naaste omgeving.
Ik denk dat je je als vrouw je het beste voelt met een borstreconstructie omdat de meeste mensen het niet kunnen nalaten van je na te staren wat vreselijk moet zijn op zo'n moment.
Natuurlijk moet je begrip opbrengen voor mensen die de keuze maken zoals de foto hierboven, het lijkt me wonderwel geslaagd.
Ik denk dat je de vrouw in dergelijke situatie weer een enorme dienst bewezen hebt door deze bijdrage op je blog te plaatsen.
Genegen groetjes.
DJ-BO & CO.Gepost door: DJ-BO | 03-05-07

*** Goeiemiddag Lucretia..
Ik geniet alweer een beetje..Alleen die verdomde moeheid speelt me parten...

Zonnige groetjes

Gepost door: marc | 03-05-07

Ik ben dan geen wel geen vrouw, maar het lijkt me erg naar om 'met een borst' rond te lopen. Gelukkig zijn er verschillende 'manieren' er weer eentje te krijgen ;).

Gepost door: Tim Freh | 03-05-07

Mooie mode voor vrouwen die nog worstelen met de vraag van wel of niet een reconstructie !
En je hoeft niet te blozen hoor, ik laat tegenwoordig ook niet overal een reactie na waar ik ga lezen. Ten eerste te weinig tijd, ten 2de: ik hou ervan om een reactie te plaatsen als ik écht iets te zeggen heb ! En ten 3de: 't is véél te schoon weer om een halve dag achter de pc te zitten ! dus je bent niet alleen;-)))
Fijne avond, groetjes;-)

Gepost door: nicole | 03-05-07

Lucretia, gelukkig worden er nog dergelijke initiatieven genomen, zodat vrouwen die een borstamputatie ondergaan hebben, een keuze hebben.
Ik heb met belangstelling je artikeltje gelezen over de film "Turtles can fly". Ik heb de film in kwestie nog niet gezien, maar nu staat hij bovenaan m'n verlanglijstje, want dergelijke films zie ik ook graag.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 03-05-07

Wij mannen kunnen ons dat niet voorstellen. Er is niets mis met wat fierheid. Groetjes.

Gepost door: gidsjoris | 04-05-07

Een gezellig weekend. Lucretia,
Mijn teller is de 6000 bezoekers al overschreden,
wat me enorm plezier doet.
Skynet heeft me in de kijker geplaatst
wat een stevig duwtje in de rug is waarvoor dank.
Bedankt aan de trouwe schrijvers en schrijfsters
die me regelmatig een bezoekje brengen.
Ook een woordje van dank aan de trouwe luisteraars.
Bij deze wens ik jullie een prettig weekend.
Genegen groetjes.
DJ-BO & CO.

Gepost door: DJ-BO | 04-05-07

Aangpaste kleding. Goed dat je dit op je weblog zet,ik heb ook een amputatie moeten laten doen,bijna 1jaar geleden,het is een heel moeilijke beslissing om een reconstructie te laten doen, tot vandaag ben ik blij dat ik daardoor nog leef,hopelijk nog vele jaren.

Gepost door: Maria | 04-05-07

Ik kom af en toe lezen, maar soms ontbreekt de tijd om te reageren,maar ieder bericht van jou blog lees ik met veel belangstelling. Het is voor iedereen beter heel veel te weten over borstkanker én over hoe de betrokkenen de ziekte doorstaan en verwerken. Ik ken ook een paar vrouwen uit mijn kennissenkring, die dit meemaken en door hier bij jou te komen lezen lopen onze gesprekken en contacten veel vlotter en veel meer terzake! Bedankt hiervoor Lucretia.
Ik wens je nogmaals al het beste ook voor je lief kleinkindje , is het ook zo, dat oma een beetje ziek is als de kleintjes ziek zijn?? Ik ken dat raar gevoel zo goed! Liefs.

Gepost door: wina | 05-05-07

en waarom niet? Ik vind het heel tof dat er vrouwen zijn die de moed hebben en kiezen om niet te reconstrueren of een protese te dragen. Wanneer ik naar de foto van de dame in het blauw kijk moet ik zeggen dat ik dit helemaal niet onaantrekkelijk vind.
Ik ken mensen die chirurgie haten, dus ik kan mij inbeelden dat ze al genoeg hebben aan de amputatie en niet zo snel vragende partij zijn voor bijkomende chirurgie.

Gepost door: pieterbie | 05-05-07

Ben zelf een 1borstige, heel bewust voor gekozen, en heb ook kleding van Lobstar.
Ben zelf website begonnen ( www.1borst.nl )voor vrouwen en mannen met 1 of geen borst(en) meer, maar dan in de vorm van een beeldverhaal.
Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen, want vrouwen met 1 borst zijn zeker niet onaantrekkelijk. Groet Yvon

Gepost door: Yvon | 20-07-08

Ik heb op 18 maart 2011 mijn borst preventief laten wegnemen omdat er voor de tweede maal een klein kwaadaardig gezwelletje werd gevonden.
Ik had nochtans reeds een borstbesparende operatie gehad en 25 bestralingen. Ik kon met de onrust niet meer leven dat er na een zekere tijd opnieuw iets zou gevonden worden. Ik draag een prothese. Ik heb het er wel nog moeilijk mij om mezelf te bekijken in de spiegel maar dat zal ook wel slijten zeker.
Groetjes Ginette

Gepost door: ginette genetello | 10-06-11

Heel fijn om te lezen. Ik zie het zelf ook niet zitten om voor andere een prothese te dragen of weer een operatie te ondergaan ! Groeten

Gepost door: Lilian | 17-03-12

De commentaren zijn gesloten.