17-05-07

Bijwerkingen ...

Arimidex

Aromasin

Sinds een maand neem ik ipv Arimidex nu Aromasin.

Het verhaal van bijwerkingen (oa. spierpijnen, botpijnen, nachtelijke pijnen in handen, knieën, benen enz...) is eigenlijk begonnen toen ik vorig jaar in maart de 2 chemokuur kreeg. Op dat moment praat je erover met je behandelende arts (oncologe) en je denkt dat dit op een gegeven moment - na de chemotherapie - zal ophouden.

Niets is minder waar... op 16 mei 2006 laatste chemokuur en op 17 juni 2006 werd er gestart met Arimidex. Dit antihormoon (eigenlijk een aromatase - voor uitleg klik hier) heeft een aantal bijwerkingen die ik dus ook had tijdens de chemokuur. Botpijnen, spierpijnen, enz.

Na 8 maanden van zeer vervelende klachten - ook ontsteking van het beurslijmvlies van mijn schouder - werd voorgesteld om met de Arimidex te stoppen en aan de Adviserend Geneesheer van het Ziekenfonds de toestemming te vragen om over te schakelen op Aromasin (=Exemestane).

Toen de brief met toestemming aankwam was ik enthousiast en dacht ik dat alle ellende zou opgelost zijn. Toen ik echter de bijsluiter las van Aromasin leken de besproken bijwerkingen toch niet veel of helemaal niet te verschillen van Arimidex maar het was het proberen waard.

Ondertussen neem ik 1 maand het nieuwe medicijn en ik moet zeggen dat het, bij mij althans, geen enkele beterschap geeft. Dat betekent ook dat ik vrijwel slapeloze nachten heb en de vermoeiheid die ik eerder voor een stuk verdreef door te sporten is helemaal terug... Misschien zal dat na verloop van tijd wel terug beteren. Nog steeds heb ik 'startpijnen' (grappig woord hé... maar zo noemt men de pijn die je voelt tijdens het opstaan uit een stoel of uit de wagen of die je voelt als je begint te stappen) en nog steeds heb ik 's morgens dikke handen met licht-krommende vingers. Als ik bv op het toilet wil gaan zitten plof ik zowat neer want gewoon zachtjes door de knieën gaan dat kan ik niet. Soms moet ik er mee lachen maar eigenlijk is er niks grappigs aan. Dus: als iemand me vraagt hoe ik me voel dan zeg ik de laatste tijd niet meer doodleuk "met mij? oh goed..." maar zeg ik zoals gisteren tegen iemand "neen het gaat niet goed met mij en ik vind het niet leuk, maar ik wil niet klagen".

De meesten bekijken me dan raar maar ik heb geen zin meer om me steeds weg te steken achter onbenullige oneerlijke zinnen. Het is zo en ik kan er ook niks aan veranderen.

Aromasin zal ik nu maar verder nemen... nog 4 jaar te gaan. We zullen doorgaan...We zullen doorgaan, met de stootkracht van de milde kracht ...(zoals in het liedje van Ramses Shaffy...)

sandalblnk7

 

Commentaren

Neven werking. ALLES is zo herkenbaar door mij,omdat mijn dochter Elly dezelfde klachten heeft sinds al die tijd dat ze allerlei medicatie moet nemen. MAAR je hebt weinig keus als je beter wilt worden! STERKTE !

Gepost door: Maria | 17-05-07

Ik heb geen kanker, en neem geen enkele van je medicatie, en toch herken ik je pijnen heel fel (ik ben Bechterew- en Fibromyalgiepatiënt). Vooral de nachten zijn voor mij een hel.
Ik herken ook de reactie van mensen op hun vraag 'hoe gaat het'. Het antwoord op die vraag willen ze helemaal niet weten hé?
Ik wens je heel veel sterkte toe. Vier jaar lijkt ongelooflijk lang. Maar ik hoop echt dat je daarna weer je'oude jij' mag worden.

Dikke kus en een knuffel,
Kaatje.

Gepost door: kaatje | 17-05-07

Dag Lucretia;-) Komen bijlezen !
Sterkte meid ! Het moet idd niet fijn zijn om zulke bijwerkingen te hebben ! En je hebt gelijk als je dat te kennen wil geven op de vraag "hoe het gaat". We steken teveel onze echte gewaarwordingen weg. Weet je dat ik onlangs op het werk te horen kreeg dat ik er "te positief en optimistisch" bijloop ??????? Ik zou meer moeten klagen om "aux serieux" te worden genomen...Zééééééég !!!!!! Zal ik zelf wel uitmaken zeker !
Sterkte hé en een dikke knuffel !

Gepost door: nicole | 17-05-07

Zoals ma hieronder al schreef, weet ik perfect waarover je het hebt. Die pijnen en de slapeloosheid zijn een echte hel en er is niks om het te verzachten. Ik praatte er ook niet zo vaak over tegen de anderen, om dezelfde reden. Ik schreef het trouwens in een postje vorige week, de meeste mensen willen het gewoon niet horen, vaak omdat ze niet weten hoe te reageren.
Volhouden meid, er komen betere dagen!

Gepost door: Elly | 17-05-07

Weinig keus De commentaar van Elly geeft toch hoop. Sterkte , hoewel wij hier niet beseffen hoe gelukkig wij zijn om er niet meer geconfronteerd te zijn. Mijn armmelanoom was hier niets tegen. Groetjes.

Gepost door: gidsjoris | 17-05-07

Lijkt me vreselijk... en er valt dus bijzonder weinig aan te doen. En mensen die vragen hoe het met je gaat en eigenlijk alleen maar 'goed' verwachten te horen, die kunnen zich de moeite van het vragen besparen hè...wat heb je dáár nu aan! Gewoon zeggen hoe je je voelt...doe ik ook altijd. Pik je meteen de mensen er tussen uit die écht met je begaan zijn!
Sterkte hè meisje...kom gerust 'snachts als je niet kunt slapen maar langs op m'n blogje hoor...als ik dan ook niet kan slapen, kunnen we gezellig over en weer reageren hè! :-)))
Lieve groetjessssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 17-05-07

Dat is een herkenbare situatie, ondanks het feit dat ik andere medicijnen moet nemen zijn de neveneffecten dezelfde.
Groetjes

Gepost door: Katy | 17-05-07

;-) Hallo Lucrèce is me dat verschieten dat je er zelf niet was maar je Kim hebt in gezet om je blogje verder te doen. Ik vind het eng voor je dat je, je zo mottig voelt. Leuke foto's van Rune hieronder. Ze heeft groot plezier zo te zien. Ik wens je verder een fijn weekend toe. Vriendelijke groeten aan allen.

Gepost door: emmy | 17-05-07

Ik weet wat het is te leven met "het kankerbeest" in je lichaam, maar toch komt het hard aan als je hoort "kanker", toen het pas uitkwam, waren we van plan om een reis naar Cuba te maken, Cuba was alle 2 weken naar UZ om chemo, maar nu hebben we wel één van onze droomreizen kunnen maken, namelijk Thailand, al was het vermoeiend, toch de moeite waard, je ziet er is wel degelijk nog leven na al de miserie. Hou de moed erin en wees fier op jezelf want er zijn weinigen die dit gevecht aan kunnen zonder de hulp van anderen. Veel sterkte nog en een dikke knuffel, een mede lotgenoot.

Gepost door: Wendy | 17-05-07

Dag Lucretia, ik wl je een dikke knuffel geven om je wat moed te schenken. Je voelt je eigen pijnen en beperkingen en wij kunnen maar zeggen "we steunen je ,hou vol"

Gepost door: magda | 17-05-07

Dag lucretia, Ik neem nu een goed jaar Aromasin, voordien was dit Nolvadex. De bijwerkingen die jij hebt herken ik zeker: ik heb vooral last in mijn gewrichten (enkels, heupen en knieën). 's Nachts valt het goed mee, maar de startpijnen zijn zijn zeer vervelend hé!
Blijkbaar is er weinig aan te doen...

Lieve groetjes!

Gepost door: Veke | 18-05-07

Lucretia Even komen blijlezen. Spijtig dat er weer verveldende bijwerkingen optreden, heel
veel sterkte en een heel dikke knuffel viv

Gepost door: viv | 19-05-07

sterkte!

Gepost door: sodade | 19-05-07

herkenbaar! Hey hey Lucretia
Ik ben eindelijk weer eens op je weblog en ik vind je verhaal heel erg herkenbaar. Ook ik heb opstartproblemen en pijn. Maar sinds oktober 2006 slik ik antidepressiva. Ik zag het even helemaal niet meer zitten en had zoveel nare dingen. Maar nu ben ik heel erg blij met die pretpillen, want ik heb nu veel minder gewrichtspijn en heb ook geen opvliegers meer. Dus die pillen houd ik er in! Ik mag de Arimidex 8 jaar slikken! Ik hoop dat het verder ged met je gaat en heel veel liefs van Jessy

Gepost door: jessy | 20-05-07

ik ook Nu, 2 jaar na de mastectomie en de chemokuur en 1.5 jaar nolvadex ben ook ik gestart (gisteren dus) met aromasin. Ik heb al enkel maanden last van ernstige achillespeesontstekingen en ben dus erg benieuwd wat de aromasin me zal brengen!
Ik wens je sterkte en blijf je blog volgen!

Gepost door: annemie | 08-12-07

spier- en gewrichtspijn Ik neem ook sins één jaar Aromasin en bij mij zijn de spier- en gewrichtspijnen heel erg verbetert door het innemen van glucosamine ( bij de apotheek van het merk Glucadol ) Had ook alle bijwerkingen die jij beschrijft en deze zijn nu zo goed als verdwenen. Ook de pil msm of de druppels schijnen heel goed te zijn. Je moet de kuur echter minstens 3 maanden nemen alvorens het betert en dan natuurlijk bilijven innemen.

Gepost door: Chevy | 03-08-08

bijwerkingen Wat een opluchting dat ik niet de enige ben met die k bijwerkingen van de arimidex. Ik ben van plan om te stoppen na 1 jaar gebruik. Moet over 3 wkn een mammografie en daarna naar de oncoloog. Wat is het dan toch eng om te willen stoppen. Het is bij mij preventief, maar toch. Dit maakt de kwaliteit van leven ook niet fijn. Ben ik dan toch een zeur?
Susan.

Gepost door: susan | 05-05-10

Arimidex,nolvadex Of de opvolger ervan....Het is gewoon afzien vd morgen tot de avond.Over de broodnodige rust die we dan 's nachts niet hebben zullen maar zwijgen hier he dames.
Ook ik moet die rommel preventief nemen.
Ik ben 51 jaar maar voel me wel 75.Heb amputatie rechterborst gehad,chemo en nu nog 7 bestralingen vd 25 die ik moet hebben.Het ging me allemaal vrij goed af op wat verbranden na.Nu neem ik sinds 6 weken Arimidex en lijk gehandicapt te zijn.
Mensen bezien me raar door dat gebrekkige strompelen.Hehe hoor ik hen denken(die hoort toch bijna genezen te zijn) maar niks is minder waar.
Arimidex maakt mijn leven tot een hel en waarschijnlijk zal ik er na een tijdje mee stoppen.
Men leeft maar 1keer maar niet op deze wijze want dat hou ik nooit vol.

Gepost door: louke meurs | 19-07-10

Hallo,
vorig jaar voor de 2e keer borstkanker, nu in andere borst, bestralingen, chemo, alles pakte me helemaal, met de chemo moest ik stoppen van arts, mijn lichaam kon het niet aan, nu na half jaar tamoxifen, alweer half jaar aromasin, wat een ellende, ik herken me in veel verhalen, teveel pijn om normaal te kunnen leven, mijn arts adviseerde me 4 weken geleden om maar 6 weken te stoppen, om te kijken of al die pijnen van hoofd tot mn tenen zou verdwijnen, niets is minder waar, ik snap er niets van, maar het wordt alleen maar erger, ik mag niet stoppen met de hormoonpillen en moet dus nog zeker 4 jaar, maar zoals de meesten van jullie, we gaan door, zijn sterke vrouwen, survivals, al valt het niet altijd mee, ook niet voor mijn gezin, die gun ik weer een gezonde vrolijke partner, moeder, die van alles onderneemt, groetjes Gerda

Gepost door: gerda bravenboer | 31-07-10

Wat een verhaal! Ik was op zoek naar bijwerkingen van Aromasin want ik voel me net een oude vrouw af en toe! In het kort: in juli 2005 linkerborst geamputeerd en okselklieren verwijderd; 6 chemokuren, 2,5 jaar Tamoxifen en nu 2 jaar Aromasin. Met een beetje geluk nog een half jaar, maar ....... er zijn hele goede resultaten behaald door Aromasin een jaar langer te laten slikken dus misschien moet ik langer.
Yvonne

Gepost door: Yvonne Visser | 10-08-10

Ook ik neem nu Aromasin, na 2 jaar Nolvadex. Ik zeg altijd als ze me naar bijwerkingen vragen: "het repertoire is als een krant: je kan je openvouwen..." Ongeveer alle mogelijke bijwerkingen zijn me gegund.... heel veel sterkte aan alle lotgenoten X Yossam - ik heb mijn verhaal geschreven op de site : www.paryos.be

Gepost door: Gerda | 14-08-10

Reacties van jullie allen heel herkenbaar!
In 1989 eerste keer borstkanker,was toen 37 jaar.
Besparend geopereerd en 28 bestralingen ,en lymfklieren verwijderd.5 jaar later de andere borst,die werd geamputeerd.In 2009,14jaar later was het weer terug .Ook amputatie,chemos en verschillende pillen uitgeprobeerd.
Na tamoxifen, femara en daarna aromasin.
Geen kracht meer in handen,veel pijn overal,strompel de strompel,toen zelf besloten om hiermee te stoppen.heb mezelf een mooi cd tje kado gedaan.Probeer nu weer sterker te worden,maar het zal nog wel veel tijd nodig hebben
wens iedereen veel sterkte en begrip v. d. omgeving,altijd een moeilijk punt,he?
groet, riet

Gepost door: riet willems | 17-11-10

Ja ik zie dat iedereen een beetje dezelfde klachten heeft na inname van die medikatie. Maar veel keuze hebben we niet dus moeten we erdoor.Ook ik heb 'morgens moeite om uit mijn bed te stappen,alsook nadat ik gezeten heb om terug in gang te geraken en dat meerdere keren per dag.Werken zoals vroeger dat is werkelijk uit den boze en daar ben ik soms een beetje droevig om tenslotte ben ik "nog" maar 57 en ge kunt het werk van een half time slechts aan en verder een beetje huishuidelijke prullewerkjes.Maar het is nu eenmaal zo we zullen er moeten mee leren leven tot ze daar misschien ook wel een oplossing voor gevonden hebben.
Ziezo, groetjes van een lotgenote 1 juli 2011

Gepost door: marleen | 01-07-11

Ja ik zie dat iedereen een beetje dezelfde klachten heeft na inname van die medikatie. Maar veel keuze hebben we niet dus moeten we erdoor.Ook ik heb 'morgens moeite om uit mijn bed te stappen,alsook nadat ik gezeten heb om terug in gang te geraken en dat meerdere keren per dag.Werken zoals vroeger dat is werkelijk uit den boze en daar ben ik soms een beetje droevig om tenslotte ben ik "nog" maar 57 en ge kunt het werk van een half time slechts aan en verder een beetje huishuidelijke prullewerkjes.Maar het is nu eenmaal zo we zullen er moeten mee leren leven tot ze daar misschien ook wel een oplossing voor gevonden hebben.
Ziezo, groetjes van een lotgenote 1 juli 2011

Gepost door: marleen | 01-07-11

Ja ik zie dat iedereen een beetje dezelfde klachten heeft na inname van die medikatie. Maar veel keuze hebben we niet dus moeten we erdoor.Ook ik heb 'morgens moeite om uit mijn bed te stappen,alsook nadat ik gezeten heb om terug in gang te geraken en dat meerdere keren per dag.Werken zoals vroeger dat is werkelijk uit den boze en daar ben ik soms een beetje droevig om tenslotte ben ik "nog" maar 57 en ge kunt het werk van een half time slechts aan en verder een beetje huishuidelijke prullewerkjes.Maar het is nu eenmaal zo we zullen er moeten mee leren leven tot ze daar misschien ook wel een oplossing voor gevonden hebben.
Ziezo, groetjes van een lotgenote 1 juli 2011

Gepost door: marleen | 01-07-11

Ook ik heb borstkanker gehad. Ontdekt in oktober 2006, geopereerd, bestraling, 4 chemo's, taxol, herceptin een jaar en daarna hormoonbehandeling met Aromasin. Herken alle bijwerkingen, ook ik heb pijn in de gewrichten, vooral handen en knieen. 's Morgens opstart problemen (je moet helemaal los komen) een warme douche is dan ook heerlijk. Ik moet nog 1 jaar slikken. Heb besloten om slechts 5 jaar te slikken i.p.v. 7 jaar. En hoop dat ik dan af ben van alle bijwerkingen en mijn lichaam weer 'normaal' voelt. Bij mij hielp trouwens het slikken van Glucosamine MSN niet. Hopelijk komt ooit iemand met een oplossing voor dit probleem voor nieuwe gebruikers van dit middel. Groetjes en sterkte allemaal.

Gepost door: Tonny Mantouw | 16-12-11

Dag Tonny, dank voor jouw reaktie op m'n blog. (M'n blogje dat al te lang 'stil ligt'!! Ik wens jou heel veel sterkte met het verdere verloop van de behandeling. Ik ben uiteindelijk naar een reumatoloog gegaan en die gaf een tijdelijke oplossing voor de gewrichtsklachten en peesontstekingen (door Aromasin): Medrol - eerst in een startdosis en daarna steeds verder afbouwend naar een dagelijks lage dosis. Dit bracht soulaas maar... helaas heb ik sinds 21 juli 2011 uitzaaiingen en mogen we weer van voorafaan beginnen. Heb continue chemo (met telkens 1 week rustpauze en 2 weken chemo) en opnieuw baxters Herceptine... en dit tot zolang dit werkt.
Groetjes,

Gepost door: lucretia | 16-12-11

Ik heb baarmoederkanker gehad. Een eerste maal in 1994 en een recidief in 2004 met uitzaaiingen naar de dikke darm.
Na de chemokuren heb ik geen medicamenten meer moeten nemen. Wat mij wel verwonderde waren de bot- en spierpijnen. Ik dacht dat het gewoon de zware operatie's en de chemo's waren. Nu, acht jaar na de laatste chemo heb ik nog altijd die startpijnen. Maar ik heb er mee leren leven denkende dat het de leeftijd was (63 jaar).
Groetjes

Gepost door: Emmy | 08-02-12

Hey Lucretia,

Ik heb je verhaal gelezen en heb heel veel herkenning in jouw verhaal.

Ik heb in Januari 2011 de diagnose borstkanker gekregen en alle processen doorlopen, en heb ook hetzelfde traject van de hormoom-kuur doorlopen en ben nu nog aan de Aromasin en word eerlijk gezegd zo af en toe gestoord van al die bijwerkingen, en dan te bedenken dat ik nog 4 jaar te gaan heb, en daarnaast worden mijn eierstokken ook nog eens platgelegd, fijn is dat die bijwerkingen komen er ook nog eens bij. Dit alles is een preventieve nabehandeling, maar die valt wel heel zwaar.

Ik begrijp ook dat er weer een terugkeer is van de kanker, dat vind ik heel vervelend voor jou en ik wil je heel veel steun en kracht toewensen voor de periode die komen gaat.

Met vriendelijke groet,

Jolanda.

Gepost door: Jolanda | 17-04-12

Dag,
Ik neem ondertussen al een jaar of 6 aromasin; mijn oncoloog zegt dat ik het moet nemen zolang het werkt (niet zoals arimidex, novadex,... voor 5 jaar)
heb ook verschrikkelijke gewrichtspijnen; kan soms niet schrijven, typen, tas opheffen,...
heb een tijdje Mobic genomen en dat heeft mij geholpen maar sind geruime tijd heb ik niks meer omdat ook dit niet meer helpt
zal zeker eens proberen om glucosamine te nemen, zien of dat betert want momenteel is gewoon functioneren al te veel.
mensen begrijpen dat niet he. ze denken omdat chemo en radiotherapie lang voorbij zijn dat we ook genezen zijn maar niets is minder waar
mvg
nadine

Gepost door: nadine | 13-07-12

Hallo,
Ik heb in 2011 voor de tweede keer borstkanker gehad, nadat 21 jaar daarvoor een borstsparende opratie aan mijn linkerborst was uitgevoerd, gevolgd door chemo en bestralen. In maart 2011 is mijn rechterborst geamputeerd. Tamoxifen werd daarna voorgeschreven. In november bleek echter dat er nu kankercellen zaten in de lymfebanen in mijn buik. Hiervoor bestraald en hyperthermiebehandeling gehad. De zichtbare tumoren waren verdwenen! Ik kreeg nu Arimidex voorgeschreven door de oncoloog. Nadat ik had geklaagd over bijwerkingen ben ik over gegaan op Aromasin. Volgens de oncoloog zijn de klachten te heftig om toe te kunnen schrijven aan de medicijnen.
Ik heb echter steeds meer klachten, zoals de medelotgenoten beschreven: opstart problemen, moeilijk lopen, slecht slapen door de pijn, labiel etc.
Deze week contact gehad met de oncoloog. Volgende week een botscan, foto's en bloedonderzoek. Ik ben dan ook verrast te merken dat het geheel waarschijnlijk niet door ev. uitzaaiingen veroorzaakt worden maar door de medicijnen. Ik voel me gesteund te weten dat er meer mensen zijn met dezelfde klachten. Of ik door ga met deze kuur weet ik echter nog niet.Ik vind dit ook geen leven.

Gepost door: Eiske | 20-09-12

hey Eiske,
Geef de moed niet op, je hebt het nodig he!
ik heb eens een tijdje Mobic genomen en dat hielp even.
Nu hoorde ik onlangs dat glucosamine en Chondroitine ook wel eens verlichting brengen maar dat heb ik nog niet zelf genomen; ik overweeg dit nu
Grtjs
Nadine

Gepost door: nadine | 20-09-12

Ik heb in 2005 borstkanker gehad; linkerborst geamputeerd en zes chemokuren. Daarna 2,5 jaar Tamoxifen, 2,5 jaar Aromasin en nu ben ik bezig met 2,5 jaar Letrozol. Ik herken alle bijwerkingen. Nog een klein jaar te gaan en ik hoop dat daarna eindelijk mijn leven weer "normaal" wordt en mijn lijf weer gaat doen wat ik wil. Succes en sterkte voor iedereen!

Gepost door: Yvonne | 20-09-12

De commentaren zijn gesloten.