28-06-07

Twee borsten ...

5669tweeborstenGisterenavond kwam ik thuis van een dagje Gent met Beesken en ik vond 'Twee borsten' in een plastic zakje aan mijn voordeur bengelen. Nee, het is niet wat jullie denken ...  het gaat over het nieuwe boek van Dr. Moustapha Hamdi - Anna Luyten en Lieve Blancquaert met als titel "Twee borsten - reconstructie van een vrouw".

A'ke bracht het me, en vermits de vogel gaan vliegen was liet ze het voor mij achter...

Dr. Hamdi zou me oorspronkelijk opereren eind 2005 maar vertrok na mijn eerste consultatie voor 3 maanden naar Indië. Daar stond ik dan - beduusd en verweesd...beetje boos ook, want daardoor werd alles nog maar eens (voor de zoveelste keer) vertraagd. Hij verwees me toen door naar z'n collega Dr. Roche en zij heeft toen de 'klus' (prachtig) geklaard...

En nu... zoveel maanden later is daar zijn boek. 'k Had het eigenlijk eerder willen lezen; het moment dat ik het echt nodig had. Gelukkig gaf hij me toen een lijst met namen van 'ervaringsdeskundigen' - vrouwen die door hem werden geopereerd en eentje ervan heb ik toen opgebeld...

Ik kan het boek aanraden aan eenieder die tegerlijkertijd een informatief boek wil over borstkankertherapie maar ook over borstreconstructie.

Dit boek laat vrouwen aan het woord over hun ziekte, over de manier waarop ze de diagnose 'kanker' verwerkten, over het verlies van een borst en het herwinnen van een borst. Knack-journaliste Anna Luyten en fotografe Lieve Blancquaert portretteren acht vrouwen die na hun amputatie besloten om hun verloren borst te laten reconstrueren met eigen weefsel uit rug en onderbuik. Nooit meer echt hetzelfde als tevoren, maar toch een herwonnen zelfvertrouwen.

Borstbeelden is in woord én beeld een uitzonderlijk oprecht en openhartig verhaal over vrouwelijke littekens en hoe die verzacht kunnen worden. De behandelende chirurg, prof. dr. Moustapha Hamdi, schreef een verhelderende uiteenzetting over de praktijk, met assistentie van zijn team aan het UZ Gent.


Anna Luyten studeerde wijsbegeerte, literatuurwetenschappen en theaterwetenschappen. Zij is journaliste bij het weekblad Knack, waarvoor ze reportages en interviews maakt. Van 1999 tot 2006 was zij juryvoorzitter van de Gouden Uil literatuurprijs. Voor Canvas maakte ze diverse programma's zoals 'Het Verloren paradijs' en portretten van onder meer Julien Schoenaerts, Dora Van der Groen, Raoul Servais, Roger Raveel, Octave Landuyt en Gal.

Moustapha Hamdi (°1967) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Damascus (Syrië), waarna hij naar België kwam om zich te specialiseren in plastische chirurgie. In 1997 studeerde hij af aan de ULB en kreeg een beurs voor Glasgow (Schotland), waar hij zich een jaar lang specialiseerde in borstreconstructie. Ook in Atlanta (VSA) vervolmaakte hij zich zowel in borstchirurgie als in plastische chirurgie. Hij vestigde zijn praktijk voor borstchirurgie binnen de befaamde afdeling Plastische Chirurgie van het UZ Gent, waar hij al zeven jaar deel uitmaakt van de staf.

Lieve Blancquaert (°1963) is freelance fotografe. Zij begon haar carrière in 1985 en werkt(e) sindsdien voor diverse dag- en weekbladen (Knack, Weekend Knack, De Morgen, De Standaard Magazine, De Volkskrant, Elsevier Magazine). Zij behoort al jarenlang tot de top van de persfotografen. Haar beelden sieren ook tal van boeken en fotocampagnes in binnen- en buitenland, en tentoonstellingen op haar naam zijn steevast spraakmakend. Samen met journaliste Annemie Struyf (Weekend Knack) publiceerde zij de bestsellers A la limite, Insjallah mevrouw en Mijn status is positief.
(bron)

ISBN: 978 90 5466 965 4 Globe

Commentaren

Lucretia Waarschijnlijk een heel interessant boek maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik het nooit zal moet lezen.
Ik heb het misschien al eens gezegd maar in mijn ogen ben jij een hele sterke vrouw.
slaaaaaaaaaaaaaaaapwellllllllllllllll

Gepost door: Angélique | 28-06-07

Ennnn heb je al kunnen ontdekken wie ik ben?????

Gepost door: blogvinder | 28-06-07

Aha! Lijkt me heel interessant...ook voor mensen die het (nog) niet zelf aan den lijve hoeven te ondervinden!
(ik kom alleen de laatste tijd niet erg aan lezen meer toe! ;-) )

En wat jouw reaktie bij mij betreft...sommige mensen zijn ook nooit tevreden zeg...geef ze een hunk en ze vragen om koffie met gebak! hahahahahahahahhaa!
Lieve groetjesssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 28-06-07

kom eens zien en dan weet je misschien iets meer ....
over die persoon

Gepost door: Angélique | 28-06-07

DE PERSOON in kwestie is een vrouw!
Misschien ben je er nu wel uit?

Gepost door: Angélique | 29-06-07

Jeetje... ik krijg het nu al benauwd! :-))) Ik ken jou zéker niet goed! hahahahhahahahaaa!
Oh leuke code...KAKUL whahahahahaha!

Gepost door: mizzD | 29-06-07

Dit roze strikje die heb ik daar geplaatst sedert dat ik een rond getal genomen had van ijsprinses.
Ook omdat ik enorm bang ben voor deze ziekte sedert dat ik al twee keer een knobbetje uit mijn borst moest laten halen.
Het ene was een kiestje en dat ander een goedaardig gezwel.
Maar toch ben ik bang en tast regelmatig mijn borsten af.
Daarom heb ik ook enorm bewondering voor jouw en jouw blogje waar al je verdriet en vreugde instaat.
Slaapwel

Gepost door: Angélique | 29-06-07

Nou...vooruit... je hebt je jatteke koffie gekregen hoor! whahahahhahahahaha! Hele blije koffie is het...lachende, dat past wel bij jou! :-)))))
Doeidoeiiii!

Gepost door: mizzD | 29-06-07

Laatavond wandelaarstser op bezoek... Hoe meer je leest over allerlei onderwerpen hoe meer je de mensen die ermee geconfronteerd worden, begrijpt. Dit geldt ook voor dit boek. Goed dat je dit boek aanbeveeld, al hoeft het dan niet voor mij "persoonlijk" nodig te zijn. (en daar ben ik dan weer bij de gelukkigen) . Momenteel lees ik het boek "Hoogbegaafd" van Tessa Kieboom. Als je dit leest weet je wel zeker dat hoogbegaafdheid géén luxeprobleem is, maar wél een echt probleem voor die kinderen in kwestie.
Ik sta altijd open voor allerlei degelijke informatie en die kan ik hier op jouw blogje altijd vinden!! bedankt Lucrétia!
En daarnaast vind ik hier ook altijd de gezelligheid de warmte en de gebondenheid met de andere bloggers, da's toch meegenomen hé!

Gepost door: wina | 29-06-07

fijn dat je hier dit boek aanbeveeld; een mens kan nooit genoeg informatie inwinnen, het is ook een steun voor iedereen die met dit onderwerp wordt geconfronteerd

Gepost door: emily | 29-06-07

Als ik er over nadenk, Leentje is vandaag 60 geworden. Blij voor haar dat zij er van is bespraard gebleven. Groetjes.

Gepost door: gidsjoris | 29-06-07

boek Dag Lucretia,
Ik heb het boek een goede maand geleden gelezen en bekeken (want er valt ook te bekijken) ter plaatse in de boekhandel. Ik vind dat dat kan, want ze hebben zo al een hele goede klandizie aan me.
Ik vind het een zeer sterk boek, zeker qua getuigenissen, maar ook voor wat betreft de informatieve kant. Laagdrempelig ook. Ik denk dat heel veel vrouwen én mannen hier echt iets aan kunnen hebben, ook als men zelf (nog) niet geconfronteerd werd met borstkanker.
Wat betreft Lieve Blancquaert: Ik ben een absolute fan van haar werk. Een van haar laatste werken (het laatste?) is Straftijd met getuigenissen uit de hulpgevangenis van Leuven.
Door haar fototoestel geeft ze vaak een open, onbevooroordeelde of alleszins àndere kijk op soms moeilijke maar ook dagdagelijkse onderwerpen.
Fijn weekend en bedankt ook voor je steeds vriendelijke woorden.

Gepost door: sodade | 29-06-07

Wel tof dat je zo'n goede vriendinnen hebt dat het komt brengen!!! een groot gebaar. vele groetjes en een fijn weekend

Gepost door: sylvie | 29-06-07

Bedankt voor de interessante info.
Prettig weekend.
Groetjes

Gepost door: katy | 29-06-07

Dat ga ik zeker lezen !!

Gepost door: els | 29-06-07

Mooie tip: ik ga direct opzoeken in welke bib ze dit boek hebben, ik geef je verslag zodra ik het uit heb!

Gepost door: Veerle | 01-07-07

De commentaren zijn gesloten.