08-04-09

Een beetje klagen ...

De tekst hieronder schreef ik al op 7 maart maar ik liet het in 'kladblok' staan... niet echt goed wetend of ik het al dan niet zou publiceren. Maar mijn blog is mijn plekje waar ik mijn eigen ding neerschrijf en als ik dit niet zou publiceren is het of ik de onderstaande hersenspinsels niet zou hebben gehad...


Als je ziek wordt besef je niet altijd onmiddellijk wat je allemaal verliest of kunt verliezen, maar na een tijdje ga je de balans opmaken en kom je tot de vaststelling dat er heel wat veranderd is.

Het allereerste wat je kwijt bent is je 'zekerheid' of beter gezegd 'je vertrouwen'. Je hebt een lichaam dat je in de steek laat, en ik kan jullie verzekeren als dat een tweede keer op amper twee en een half jaar gebeurd dat dat vertrouwen niet of moeilijk te herstellen valt .... daar zal meer dan een jaartje voor nodig zijn!

Niet dat ik daar nu ganse dagen mee bezig ben, ik zit nog steeds in dat coconnetje dat me deels afschermt voor de werkelijkheid... maar af en toe zijn er van die dingen die me zo efkes wakker koteren zodat ik er niet omheen kan.

Zo zijn er de vele rekeningen die binnenstromen - gelukkig hoef ik ze niet allemaal zelf te betalen, want met de 3-wekelijkse Herceptin (kostprijs per sessie Taxotere/Herceptin: 4926 Euro) zou ik allang failliet zijn met een ziekteuitkering van amper 1000 Euro.

Ik heb het nog niet durven uitrekenen, maar vorige keer was het een kostenplaatje van ongeveer 25.000 Euro (loonverlies, kosten, opleg niet vergoedbare medicijnen, kine, etc...). Zelfs al ben je verzekerd bij bv. DKV dan nog blijf je met een financiële kater zitten.

Gelukkig heb ik een partner die werkt want anders weet ik niet hoe ik me hier financieel zou uit redden.

Vorige keer kon ik van mijn werkgever 22 maanden lang vervoer gebruiken (een wederdienst + een begripvolle baas die beide ouders verloren heeft aan kanker ...) maar deze keer is het anders. Auto afgeven (terecht...) betekent vor mij tijdelijke ontreddering. Geen bus die me naar de dagdagelijkse radiotherapie brengt; ik zou met de fiets kunnen rijden tot aan die bus, maar de Herceptin eist zijn tol: niet in staat tot fietsen! Te voet naar de bus (2,5 km): zelfde probleem.

Tegen dat ik heen en terug naar het UZ geraak kunnen ze me bijeen vegen.

Het is dus zoeken naar een oplossing. Een dure oplossing. Te duur voor iemand die maar 1000 Euro heeft... Ventje heeft nu beslist een Scooter te kopen zodat ik met zijn wagen kan rijden. Prijskaartje 3300 Euro voor scooter en helm. Motor- en regenkledij, schoenen & handschoenen komen er nog bovenop.

In 'nood' moet een mens een beetje inventief zijn ... Ik 'vertik' het beroep te doen op andere mensen om me te brengen. Het is lastig als het dagelijks moet die rit naar het ziekenhuis.


Ondertussen is er een maand verstreken en snort mijn ventje dus met zijn Honda SH125 rond... een knalgele. Ik moet jullie niet vertellen dat hij opvalt hè !

hondash125

De bestralingen zijn sinds gisteren achter de rug. Weer een bladzijde die ik kan omslaan. Gelukkig... want in de afgelopen maand heb ik me mentaal helemaal niet zo goed gevoeld. De behandelingen beginnen hun tol te eisen... en op momenten dat ik me lichamelijk verzwakt voel begint het koppeke ook tegen te pruttelen. Het duurt allemaal een beetje lang.

Commentaren

*** Ik vind jou een heel moedige vrouw..Ikzelf weet wat het is om met ziekenhuizen geconfronteerd te worden.Onze medicatie (immuunsuppressie) kost normaal ook 125 euro per doosje die we gelukkig niet zelf hoeven te betalen..Ik heb een ziekteverzekering bij CM en dat valt nogal mee aangezien ik ook al veelvuldig ben gehospitaliseerd en operaties..

Volhouden hé ..De eindstreep komt steeds dichterbij..

Lieve groetjes

Gepost door: Illness | 09-04-09

hoi Lu'ke spijtig om te lezen die kosten. Ongehoord vind ik het dat men in ons land moet betalen om ziek te zijn!
U en zoveel anderen vroegen daar toch niet naar.
Een simpele cardiogram met kleine test kost al 150 euro. Ik kan zeer goed begrijpen dat dit alles zwaar is om dragen omdat je in de eerste plaats ziek bent en dan al die bijkomende dingen zouden niet moeten.
Het moet gezegd, een vrouw met moed en lef die haar plan trekt en steeds weer terug op haar plaats komt te staan.
Weinigen doen u dat na.
hier heb ik bewondering voor.
En weet je als uw man op dat knalgele ding rijdt, weet dan dat hij voor jou en hem en alle betrokkenen de zon een beetje meevoert ;-)
Hou u goed, kop op en je komt er wel!
zeg dat ik het gezegd heb.
Liefs, veel zonnekes en groetjes van Jorisje, Ukkie en mij hehe ....

Gepost door: Sunny-Kay | 09-04-09

Eerst en vooral... Wil ik je toch feliciteren met je verjaardag! Maak er toch maar een ontspannen dagje van zonder al te veel stress!
Ja, de kosten lopen hoog op als je een lange tijd ziek bent. Ik kan me voorstellen dat je, naast de lichamelijke miserie, ook nog een financiële kater erbovenop krijgt! Maar ik heb een vraagje. Heb je geen recht op ziekenvervoer om je naar het ziekenhuis en terug naar huis te brengen? Als je daar een voorschrift van hebt van de dokter moet dat kunnen volgens mij, en het ziekenfonds komt er in tussen. Ik hoop dat ik je wat kan helpen met die informatie.
Hou je goed meid! Die laatste loodjes toch altijd hé!!
Dikke knuffel!!

Gepost door: lena | 09-04-09

@ Lena, je hebt gelijk hoor als je zegt dat er ziekenvervoer kan geregeld worden maar dat is dan alleen maar voor 'ziekenvervoer' hè. Dat betekent dat ik alleen maar naar het ziekenhuis zou vervoerd worden - tijdelijk dan wel voor die bestralingen...- maar dat ik de rest van m'n dagen zonder vervoer zit. Waar ik woon kan ik niet zomaar de tram of de bus nemen en zit ik dus een beetje afgesneden van alles. Dat zou ik niet volhouden ... :-)
Groetjes en liefs

Gepost door: Lucretia | 09-04-09

Allemachtig slecht geregeld toch daar bij jullie!! Maar ik moet zeggen, dat ik niet precies weet hoeveel zoiets bij ons zou kosten...daadwerkelijk..aan de mensen zelf dan buiten de verzekering die we allemaal betalen, zo'n 120 euro per maand. Het zal hier ook best wel zwaar tegenvallen...hoewel hier een ieder toch gewoon zijn salaris behoudt als ik het goed heb, de werkgever moet 75% doorbetalen en het rijk vult dat dan aan tot 100%. Hoe lang dat door gaat, dat weet ik dus niet ( ben nooit zolang ziek geweest) en dat verandert ook met elke regering geloof ik haha maar toch wel een aardig tijdje volgens mij hoor...je valt in ieder geval niet meteen terug op zo'n kleine ziekenuitkering!
Van die auto is begrijpelijk van de werkgever, maar wel erg zuur voor jullie...weer extra kosten er bovenop inderdaad...en niet de minste! Pfff...wat Kay al schrijft hier...dan bén je al ziek ( en wat kun je daar zelf aan doen nietwaar!) en dan krijg je ook nog eens te maken met allerlei financiële rompslomp en -beperkingen...om moedeloos van te worden en zoiets kun je er dan net niet bij hebben lijkt me!
Desalniettemin...wens ik jou toch een hele fijne verjaardag toe vandaag!! :-) Ik weet dat jij nóóit bij de pakken neer zult gaan zitten, hoe ellendig en hopeloos het er allemaal soms uit ziet! En tuurlijk...het duurt allemaal véél te lang en ik begrijp echt wel heel goed dat het enorm door begint te wegen...het was allemaal weer niet niks hè en dan inderdaad al die kosten er nog eens bovenop, maar het eind van de tunnel begint nu dan toch in zicht te komen...wat de behandeling betreft dan. Wat ik op m'n blog schreef, dat elke verjaardag er één is, dat meen ik...en déze dient zéker gevierd te worden ten gepaste tijde! ;-) En ik hoop dat jouw komende verjaardagen hopelijk in een wat rustiger vaarwater gevierd kunnen gaan worden hè!! :-)
Veel liefs en keep cool!!!
xxx

Gepost door: mizzD | 09-04-09

Lucretia, Daar wordt nog te weinig bij stilgestaan, dat mensen die vechten tegen kanker ook nog eens geconfronteerd worden met financiële en praktische problemen.
Gelukkig sta je er niet alleen voor en heb je veel steun van je echtgenoot en familie.
Ik hoop voor jou dat er stilaan een beetje licht komt aan het eind van de tunnel.
Ik lees bij MizzD dat je vandaag jarig bent. Mijn welgemeende felicitaties. Maak er een wondermooie dag van.
Veel groetjes !

Gepost door: Piet | 09-04-09

Lucretia...goede morgen hartelijk proficiat met uw verjaardag en de kabouters zenden u vele kabouterknuffels en laat het niet aan uw hartje komen !! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 09-04-09

Lucretia, Een héél gelukkige verjaardag wens ik je toe temidden van je familie. Die dag mag je zeker niet voorbij laten gaan. Het is het begin van een nieuwe periode gezien de behandeling ver ten einde loopt.
Méér moet ik er niet aan toevoegen ,het is allemaal al gezegd op de vorige reacties en ik sluit me er bij aan! Liefs en een massa kunffels !

Gepost door: magda | 09-04-09

verjaardag! aha, ik lees hier in de reacties dat het jouw verjaardag is vandaag...?! dus eerst en vooral mijn allerbeste lieve verjaardagswensen voor jou! ik hoop dat je je fit genoeg voelt om 'm te vieren... en dat het een jaar wordt waarin al die ellende definitief tot het verleden zal gaan behoren!!!
nog even volhouden hé meid!

en wat goed dat je je mijmeringen hier deelt, heb daar ook al meermaals een blogje aan willen weiden, maar durf niet zo goed omdat mijn situatie beetje complex is... werkte 3/4 op een school waar ik net vastbenoemd was, en val daar terug op de helft van mijn loon (wegens nog niet voldoende dienstjaren, ben heel snel kunnen benoemd raken), niet al te vet dus, een kleine 800€... en werkte daarnaast als zelfstandige in bijberoep, maar had daar geen extra verzekering voor afgesloten, wie denkt nu op 35 aan kanker hé! en ja, ik kan ook voor 3/4 terugvallen op mijn vast werk, maar omdat ik eerder in mijn leven al andere dingen heb gedaan, ligt dat loon nog niet zo hoog daar... erbarmelijk dus... met als gevolg dat ik nu gewoon verplicht ben om af en toe in mijn praktijk te gaan werken, tussen de chemo's door... want ja, de kosten lopen hoog op en ik heb helaas geen partner!!!
fijn dat je dit heikele thema hier es durft aanhalen, maar erg dat het nodig is eigenlijk!!!

heel veel sterkte met jouw verdere behandeling, denk aan je!
tricky

Gepost door: tricky | 09-04-09

Lucretia, Allereerst wil ik je van harte proficiat wensen met je verjaardag! Probeer er een dag van te maken zonder stress en zet je denkvermogen effe op non actief.
Het zijn indd "schandalen" dat een mens die ziek is zoveel moet betalen..dat komt er dan nog eens bovenop..ik vraag het me soms ook af..hoe is het mogelijk?
En dat van je baas,dat kan ik begrijpen in deze tijd.. dat neemt niet weg dat het voor jouw zeer ongemakkelijk moet zijn..maar daar kan je indd een mouw aan passen. (dat heb je dan ook gedaan)
Ik zou zeggen: volhouden meid en denk dat het vanaf nu normaal enkel kan beteren.
Heel veel liefs en fret de taart maar lekker helemaal op! hahahahaha..

Gepost door: De buurvrouw | 09-04-09

... GELUKKIGE VERJAARDAG!!!!

Inderdaad ... heel frustrerend al die financiële toestanden . Ik had ook al dat geld veel liever aan leuke dingen gespendeerd ... En inderdaad, we hebben dan nog het geluk een werkende partner te hebben ... ik kan mij voorstellen dat sommigen echt in geldnood komen... je verdient minder en geeft pakken meer uit.

Ik ben blij dat er weer een fase afgelopen is! Vieren!

Gepost door: flupque | 09-04-09

Welkom terug Voor eerst doet het mij enorm goed terug iets over je te lezen,niet uit sensatielust wel te verstaan,maar omdat ik weet dat het zeeeeeeeeeeeeeeeer belangrijk is voor iemand die je situatie kan in schatten.
En wees maar zeker dat ik dat heel goed kan door de omstandigheden.
Ik brand weer een extra kaarsje voor je ,want jij hebt dat wel 100MAAL verdiend .
Vriedelijke groeten van Willy en Maria aan jullie allemaal,ook voor de kapoentjes he!

Gepost door: Ma Elly | 09-04-09

Ik kom je een hele gelukkige verjaardag wensen !

Dikke verjaardagsknuffel !

Gepost door: Mamapippa | 09-04-09

Wij snappen je maar al te goed, het volhouden is niet altijd even makkelijk hé. ALs het dan ook nog eens financieel tegen valt (wat het bij iedereen doet die plots een inkomen minder heeft en nog eens serieus extra onkosten heeft) is het zeker moeilijk. Probeer aub om het niet op te geven en toch vol te houden hoe moeilijk het ook is. Zelf trek ik me op die rotmomenten vaak op aan leuke dingen. Maar oei oei oei nu zijn we 't allerbelangrijkste nog vergeten te zeggen. Een héél gelukkige verjaardag !!!! Hopelijk kan je er ondanks alles toch nog een beetje van genieten.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 09-04-09

Geniet van je verjaardag.
Je bent een sterke dame, 't is niet gemakkelijk en het duurt inderdaad héél lang. Maar je komt er wel.
Groetjes

Gepost door: katy | 09-04-09

Btw... je hébt dus reden om héél véél te klagen hè!! Maar jij doet dat niet...jij klaagt maar een beetje...je zou voor heel wat minder!!! In plaats van te klagen zoek je vaak eerder de grappige kant op...als we dit alles lezen en weten, kunnen we bijna niet snappen hoe je dat nog kúnt..!! Heb enorm veel respect voor jouw levensinstelling...maar dat had je vast al wel begrepen! :-)
xxx

Gepost door: mizzD | 09-04-09

woeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeps! ben hier were na mijn uitstapke se
een dikke dikke proficiat met je verjaardag
den dag is gelukkig nog niet om!
veel zonnekes en wat gekus van links naar rechts en weer links.
( met ons alles goed !)

Gepost door: Sunny-Kay | 09-04-09

Men staat er inderdaad nit bij stil dat mensen die ziek zijn soms zware kosten te dragen hebben. Goed dat je dat eens beschrijft, zo ziet men waar de regering nog zou kunnen verbeteringen in te voeren.
Vervelend toch dat jullie geen ander vervoer hebben. Ocharme als het regent en koud is ook nog niet alles.
Het sterkste aan jou is dat je het er nooit aan ziet. Je komt altijd zo blijgezind voor. Je geeft sterkte aan anderen en je hebt het zelf zo nodig!!
Ik wens je nog maar eens een gelukkige verjaardag en hoop dat je een fijne dag had vandaag ;-))
Groetjes en stevige knuf.

Gepost door: emmy | 09-04-09

Hallo Lucrèce,
al is mijn aandoening dan van een geheel andere aard, toch kan ik over veel waarover je schrijft meespreken. Ook ik prijs mij gelukkig dat ik een ventje heb die werkt. Al vraag ik mij af hoelang dat nog gaat duren: morgen eerste dag technisch werkloos wegens te weinig werk, maar daarna gelukkig een weekje vakantie. Een week waarin we al onze zorgen gan proberne thuislaten, en waarin we gaan proberen genieten van het leven, van elkaar, van Barcelona.
Ik hoop dat je een heerlijke dag gehad hebt, champie hebt kunnen drinken, en wil afsluiten met je een hele gelukkige verjaardag te wensen!
Drie kussen, en een dikke knuffel,
Kaatje.

Gepost door: kaatje | 09-04-09

Beetje laat, niet minder gemeend: proficiat!

Ach, meis, dit is niet klagen. Het zijn de dingen die door ons hoofd gaan en die zo herkenbaar zijn. In plaats van klagen doet het goed het eens klaar en duidelijk te horen van een lotgenootje.
Zo ook die financiele kant, je druft het er nauwelijks over hebben, maar is helaas zo waar. Ik ben het eens met Flupke, dat we dat geld beter aan andere dingen zouden kunnen besteden.

Toch opgelucht dat de bestralingen achter de rug zijn en -ondanks de herceptine- hopelijk toch weer wat kunnen opbouwen.

Fijn weekend!

Gepost door: rikkert | 10-04-09

Hallo Lucretia,
Blij je terug te zien en volhouden meisje, de lente is in het land en dat doet een mens deugd. Ik kan me heel goed voorstellen in je financiële situatie omdat ik het ook heb, ben dan nog weduwe erbij, zodus met een overlevinspensioentje van 8OO euro is het zeker niet gemakkelijk. Ik moet bijwerken, willen of niet, anders kom ik er niet. Zodus heb ik sedert eind januari werk gevonden voor 2 dagen in de week en dat valt mee. Maar de andere dagen dat ik thuis ben moet ik het nog altijd heel kalm aan doen. Heb vorige week vrijdag terug onderzoeken gehad en alles was goed, mammmo, echo, tumormarker enz..
Jij bent ook een vechtertje hé, doe zo voort!!!
Talleke en ik horen mekaar regelmatig.
Lieve groetjes
Nadia XX

Gepost door: Nadia | 11-04-09

Almost half way I'm hoping your birthday helped to pull you out of your doldrums a little bit...you are almost half way finished and you may be there by the time you read this. Almost done, you are doing great and you have happy times ahead. Sending positive vibes your way.

Gepost door: Dee | 12-04-09

Pasen Dat je een gezellige paasdag mag beleven met de kapoentjes!
XXX

Gepost door: Ma Elly | 12-04-09

Hopelijk lukt het nu een beetje en blijft dat zo!

Ik wens je toch nog een fijne Paasmaandagavond!

Groetjes

Gepost door: Rudi | 13-04-09

Eerst en vooral nog een dikke proficiat...wel een paar dagen in retard..;maar beter laat dan nooit hé!

En gelijk heb je...het is jouw blog...niet aarzelen dus...gewoon schrijven...al ken ik jouw gevoel ook wel...vaak blijven er bij mij ook postjes on hold staan...

...En dat financiële...I know the feeling...Keuzes die genomen moeten worden...gewoon omdat je moet...omdat het financieel anders niet haalbaar blijkt...Soms frustrerend hé

Gepost door: wenneke | 14-04-09

Hallo Lucretia, Zo'n postjes moeten er komen vind ik. Ik vraag me soms af hoe mensen dat financieel doen. Wij hebben ook een hospitalisatieverz maar als je leest hoeveel je dan nog moet opleggen, dan is dat niet evident.
En ik kan me best voorstellen wanneer je ziek wordt en kan sterven daaraan je alles op een rij gaat zetten. Zekerheid is er nooit, alleen sta je er nu nog meer bij stil. Soms denk ik ook teveel na over het sterfelijke, mijn ventje kan daar niet goed tegen. :-)
Gelukkig heb je ook een ventje die je door dik en dun steunt en dat is al heel wat. Iemand die je begrijpt, iemand die je kuren en coleres erbij neemt en iemand die je steunt als je hem nodig hebt.
De lente is in volle gang en de zomer komt eraan. Ik hoop nu je niet meer op en af moet, of toch niet meer dagelijks, je terug wat aan kracht kan winnen en ik hoop heel erg voor jou dat je deze rotkanker nu echt wel overwonnen hebt!
Liefs, Patsy

Gepost door: Patsy | 14-04-09

Dag lieve sterke vrouw!!!
ik kom weer eens piepen...

Liefs Suusje

Gepost door: Suus | 20-04-09

pfieuw ja das een zware dobber he, je hebt niet alleen je ziekte te verwerken, maar de financiële kant eist dan ook nog eens zijn tol. :s
Gelukkig ben je van de bestralingen nu vanaf, da's toch al 1 streep meer op je kalender.
En je ventje??? Let op dat hij straks niet begint te tjilpen als een kanarie, hahaha! xxx

Gepost door: Blah | 20-04-09

Ik begrijp ook niet hoe sommige mensen het financieel doen...groetjes

Gepost door: Yolanda | 20-04-09

Gewoon doen... wat je zelf wilt en waar je je toe in staat acht hè...blogjes die stilstaan om zulke geldige redenen als de jouwe...daar maak ik me helemaal geen zorgen om...die komen wel weer! :-)
Liefs!

Gepost door: mizzD | 21-04-09

De commentaren zijn gesloten.