03-06-09

Herceptine ...

Om boodschappen met zus naar de Colruyt… hihi altijd een excuus om er even uit te zijn.
Ipv van ‘als het kriebelt moet je krabben’ is het bij mij ‘als het kriebelt dan moet je uitvliegen…’.

Zodus, even wat fruit en andere gezonde ‘dinges’ halen en dan ons afvragen: “waar kunnen we nu een koffietje ‘mèt’ drinken?”. In ’t Dorp alles dicht waar we ‘koffie mèt’ kunnen krijgen. Dan maar ons route aangepast en naar een ander Dorp uitgeweken; naar een ons nog onbekend maar zeer verzorgd koffiehuis. Boodschapjes zaten toch in een koeltas verpakt. Geen probleem dus.

Enfin, na een heerlijk verzorgde koffie met een ‘pannenkoek natuur’, begint zus een babbeltje met de jonge mevrouw van het etablissement. Zus kent zowat iedereen Knipogen en dat bleek nu ook heel toevallig zo te zijn. Bleek dat dit jonge vrouwtje ook reeds 2x borstkanker had met vorig jaar een hartinfarct door de Herceptine. Een pompfunctie van nog slechts 20% maar ondertussen terug 52 % (zoals ik nu… ). Door ’t oog van een naald gekropen.

Ik was pats-boem terug bij de les; (bij het binnenkomen voelde ik mij wat slap en geeuwerig…).

Als sommige mensen horen dat ik nog Herceptine krijg wordt dit altijd weggewuifd van “oh, maar dat is niet erg” en “oh, nu kun je toch gaan werken want van Herceptine voel je niks”… dan durf ik daar bijna niet op te reageren en te zeggen dat Herceptine ook bijwerkingen heeft en een effect heeft op de injectiefractie van het hart… dat je daardoor verzwakt of tenminste toch je fysiek een flinke duw krijgt en dat je kortademig wordt. Dat er kans is op hartfalen dat zeg ik al helemaal niet en daar wou ik tot vandaag zelfs niet aan denken.

Maar dit heeft me toch eventjes wakker geschud. Het is allemaal niet zo onschuldig als het lijkt en wat meer is: het is niet omdat een mens er goed uitziet aan de buitenkant dat het vanbinnen allemaal gesmeerd loopt.

Elke behandeling – chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie, immuuntherapie (Herceptine), etc… heeft zijn bijwerkingen met soms blijvende letsels. Bij de een al wat minder dan bij de andere.

Zo komen sinds 3 weken m’n teennagels los. Als je weet dat ongeveer 1 maand na de chemo de lichaamsbeharing verdwijnt en eens de chemo stopt begint dit na ongeveer 1à2 maand opnieuw te groeien, dan zou je niet verwachten dat 4 maanden na de laatste chemokuur ineens je teennagels loskomen.

Op zich niet erg (kwestie van goed te verzorgen… en te hopen dat er niemand op die tenen trapt) maar op zijn minst bizar.

Van de rest wat dit alles met een mens doet zullen we maar wijselijk zwijgen. Het is voor 'ons' goed!

En ja.... 2 postjes vandaag.... 'k moet er van profiteren terwijl ik (na een paar verwoede pogingen) opnieuw kan inloggen !
Een fijne dag nog allemaal!

 

Commentaren

ben er weer se al post jij tien keer! he

Laat de mensen die de wijsheid van spreken niet hebben, zwijgen!
Gewoon al uit respect voor de zieke persoon.
Luce het spijt mij, ik heb geen woorden
tracht het a.u.b goed op te vangen.
Sterkte lieverd! ook al is het moeilijk!

Gepost door: Sunny-Kay | 03-06-09

Er kunnen.. geen postjes genoeg komen! :-)))
Ja ja...dat was toch wel één van de eerste dingen die me opvielen, toen jij hier toendertijd postte over je nieuwe serie behandelingen en ik al die links aanklikte...dat dat herceptine nou niet bepaald zachtjes met je hart omspringt. Ik hield er m'n hart voor vast hè...dat weet je wel.
52% is nog niet veel...ik neem aan dat ze dat wel goed in de gaten houden...je moet nog 7 van die baxters!
In ieder geval...hoop ik dat de koffie mét je toch lekker gesmaakt heeft, ondanks dat verontrustende gesprek! ;-)
Liefs!

Gepost door: mizzD | 03-06-09

Wij wuiven niks weg hoor Lu'ke! We weten dat alles een keerzijde heeft! Verzorg je goed! Dikke knuffel!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 03-06-09

Je hebt groot gelijk Lu'ke.

"Men" denkt vaak dat middelen zoals Herceptine en hormoonremmers wel meevallen, volgens mij vooral omdat je er aan de buitenkant weinig van ziet. In alle geval toch op een andere manier dan chemo, want ja, een kaal hoofdje dat is zichtbaar en bekend.
De gewichtstoename door hormoonremmers, de opvliegers, de broze botten,... en het hoesten door de Herceptine, de achteruitgang van je hart, de darmtoestanden, enfin ik moet ze jou niet vertellen hé.

Doe het nog maar een tijdje rustig aan hoor!

Knuf

Gepost door: Elly | 03-06-09

Ja bah, al die vieze medicatie en behandelingen die je gezonde celletjes ook knockout slaan!
Trouwens niet alleen de behandelingen, maar die vele onderzoeken telkens die ook niet heilzaam zijn op lange termijn.

Dikke steun meis!
XXX

Gepost door: rikkert | 03-06-09

Geen enkele medicatie is zonder gevaar voor iets anders in je lichaam.
IK begrijp niet hoe sommigen kunnen denken dat het is alsof je een pijnstillertje voor hoofdpijn krijgt en dan weer kunt werken :-{
Toch blij dat je in je goede momentjes even op je blog komt om even met ons te babbelen.
Groetjes Lucrèce en tot gauw eens.

Gepost door: Emmy | 03-06-09

Bijwerkingen 'Koffie mèt' en pannekoeken is goed om de bijwerkingen van Herceptine te bestrijden, geloof ik.

Gepost door: Herman | 03-06-09

*** Geen enkle medicament is zonder bijwerkingen.Ik vermoed dat ze expres doen....Mijn bloedresultaten zijn zeer slecht en vooral de levertests onheilspellend slecht..Misschien mag ik niet klagen maar het net weeral net voor onze reis (11 juni), net als verleden jaar.Kword het ziek zijn beetje beu..Ben toch tenslotte ook al 5 jaar continu bezig..

Fijne woensdagavond

Gepost door: illness | 03-06-09

aaah scheetje 't is me wat al die kankermedicatie (ik had eerst kakkermedicatie opgeschreven, hahaha) en al die bijwerkingen, pffff, ik vind jou zoooo moedig he om dat zonder veel klagen en zagen te doorstaan. Nog een resem te gaan, goh, laat het maar vlug voorbij zijn en dan voorgoed he Lu en voor altijd!

Gepost door: Blah | 03-06-09

Hallo Alles heeft voor en nadelen,dus ook Herceptine!

Maar denk ook dat pannekoek niet slecht is ,beter nog ,wil nu dadelijk ook eentje met warme kriekjes.

Warme groetjes uit de frisse kempen!

Gepost door: Ma Elly | 04-06-09

Medicatie zonder nevenverschijnselen bestaat niet, denk ik, spijtig genoeg.....
Koffie met....is altijd welkom....geef mij maar een coupe aardbeien met ijs in de zomer!
Lieve groetjes,

Gepost door: Denkertje | 04-06-09

koffie met.... Eigenaardig hé, dat we net daar op dat adresje belanden.... Je ziet t toeval bestaat niet, zegt en, en soms is dat waar!
Ben blij voor je, dat je terug een beetje de moed hebt, om iets op je blog te posten.
Ik wens jou het allerbeste verder toe, en hoop dat jou hart mag gespaard worden, en na die 7 beurten herceptine alleen maar kan beteren, en goed mag herstellen. Dikke knuffel.
Je zus.

Gepost door: marleen | 04-06-09

Er wordt zoveel gezegd meestal wel goed bedoeld en/of uit onwetendheid.
Je moet het eerst meemaken wil je goed beseffen wat het allemaal met je doet, en dan nog de ene ziet er meer vanaf dan de andere.
Het verzwijgen of wegstoppen doen we allemaal, 'k vraag me eigenlijk af waarom ?
Héél véél sterkte

Gepost door: katy | 04-06-09

Ik hoop... Uit de grond van mijn hart dat het nu nog enkel de positieve kant uitgaat met je gezondheid! Sterkte nog om het allemaal te kunnen doorstaan want het blijft toch een hele lange lijdensweg hé!
Maar iedereen hier leeft met je mee hoor!!
Dikke knuffel!!

Gepost door: lena | 05-06-09

... Ja, veel mensen denken dat je terug klaar staat het moment dat onze haartjes er terug staan ... en een pilleke moeten slikken of een infuus zonder zichtbare effecten ... peanuts natuurlijk ... inademen langzaam uitademen en eventueel vriendelijk maar resoluut: IK HEB NOG RUST NODIG want IK vind het wel zwaar. Nah. En inderdaad heel veel koffie mèt ... :) En lekker langzaamaan tot je er echt klaar voor bent!

Gepost door: flupque | 05-06-09

*** Heel fijne vrijdagavond Lucretia

Groetjes

Gepost door: pcuser | 05-06-09

Moeilijk tijden Ik denk dat steun en begrip je helpen in die moeilijk tijden. Hoop dat het allemaal niet te lang meer moet duren, je hebt je portie .
knuffel x

Gepost door: Viv | 06-06-09

*** Sommigen hebben weinig begrip voor wat je allemaal meemaakt..Ze zien je alleen als je "op je best" bent want anders kruip je in een hoekje weg..Ik heb zelfs een familie die doet alsof ik niks heb meegemaakt en alles vanzelfsprekend vindt..

Ik wens je een heel fijne zondag
Groetjes

Gepost door: pcuser | 07-06-09

Ja al die extra behandelingen...ze zijn niet van de poes...maar we zien er zo goed uit ;-) dus (logisch) dat mensen denken dat we ons vanbinnen ook héél goed voelen.
Maar doe het gewoon op jouw tempo en probeer (al is dat niet altijs simpel-I know) je niets aan te trekken van de commentaren rondom je.

Lieve knuf
Wenneke

Gepost door: wenneke | 08-06-09

't is inderdaad soms zeer confronterend hoe 'goed' een persoon er langs de 'buitenkant' kan uitzien en dan een paar weken later sterft. Daar ben ik al een paar keer van geschrokken. Vooral omdat je niet 'ziet' wat de ziekte vanbinnen heeft aangericht.
Alert blijven voor eventuele bijwerkingen is duidelijk aangewezen, en niemand mag jouw ziekte onderschatten, hoe stralend je er ook mag uitzien.
Veel sterkte Lu'ke.

Gepost door: patsy | 08-06-09

Lucretia, ik kreeg pas in de gaten dat je hier even was! Ik hoop dat het een beetje gaat en dat je moraal positief is.
Je weet dat ik begrijp hoe moeilijk je het soms hebt en dat je binnenin soms je twijfels hebt maar die niet uit om je omgeving te sparen.
Medicatie nemen houdt altijd gevaar in wat het ook mag zijn.De ene mens kan er beter tegen dan een ander.
Het voornaamste is dat je positief blijft staan tegenover het leven. Postivisme dat is een goed medicijn en trek je ook maar flink op aan de mensen die het goed met je menen. Een dikke hug en hopelijk tot ziens lieve Lucretia

Gepost door: magda | 10-06-09

Hela Met bakken kwam de regen uit de lucht, in de Kempen,maar toch was mijn dag veel te snel voorbij,omdat Elly en ikzelf een paar leuke koopjes gaan doen zijn.
Zo zie je maar hoe het ook kan!

Gepost door: Ma Elly | 11-06-09

lucretia goede morgen... goed opletten ! Het is niet allemaal zo onschuldig als het lijkt ! En bedankt voor de gelukwensen ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 15-06-09

groetjes Hoi Lucretia, kom je nog eens even begroeten en je laatste beproevingen lezen. Het is met toch nogal wat. Ne mens moet toch veel kunnen verdragen en hoelang?
Ik hoop echt dat het de goede kant opgaat en dat je weer tenvolle kunt genieten. Ik denk aan je, en leef zeker met je mee. groetjes andrea

Gepost door: andrea | 15-06-09

Haar op m'n tanden... dat gaat nooit meer lukken hè! En misschien maar beter ook...! :-)
Liefs!

Gepost door: mizzD | 15-06-09

Hallo, Tja een korte pauze betekent geenszins een afstel van onze plannen. We zijn ondertussen bezig met onze beide blogs te verenigen tot één exemplaar. Dus worden alle oudere postjes verplaatst. Ondertussen zijn we ook al wat wijzer geworden inzake de mogelijkheid om verlof te nemen en hebben daar dan ook de nodige conclusies kunnen uittrekken. Volgende zomer vatten we het eerste gedeelte aan van de tocht, aangezien het toch niet mogelijk is om langer dan een maand weg te blijven. Het wordt dus een tocht in enkele opeenvolgende jaren, maar het resultaat blijft uiteindelijk hetzelfde. We hebben immers nog een belofte na te komen hé? En wat die verjaardag betreft, de wensen zijn nog altijd van harte welkom, het moment waarop heeft geen belang. Alvast bedankt daarvoor. De drie XXX nemen we er graag bovenop.

Gepost door: Kathy en Joris | 16-06-09

Lucretia, Blij nog eens iets van jou te horen.
Geen mecicijnen zonder nevenwerkingen. Die mag je nooit onderschatten. Gelukkig ben je al aan het aftellen en hopelijk gaat het daarna helemaal de goeie richting uit, zodat ge weer "kunt kunnen" zoals het moet.
Sterkte en veel groetjes !

Gepost door: Piet | 16-06-09

Ahummm... een cd?...misschien niet zo'n goed idee...ik jank beter dan dat ik zing...maar op zo'n blog hoor je het geluid er niet bij hè...gelukkig voor jullie! :P
wroefjesssssssss!

Gepost door: Axel | 17-06-09

MAAR MEISKE TOCH!!! Het gaat slechter met jou dan ik begrepen had....!!!! Je kunt nog vééééééél beter mijn hondengejank horen dan het kattengejank van de vrouw hoor!!!!
tsk tsk tsk...niet van die rare dingen schrijven!
WROEFFF!
:-)))

Gepost door: Axel | 17-06-09

Hihi... nu heb je het goed begrepen! Waar denk je dat de vrouw zo doof van is...juist ja, ze hoort zichzelf zo graag zingen! :-(
Maar je krijgt de groetjes terug van haar!
En een dikke zoen! :-)
Wroefjessssssssss!!

Gepost door: Axel | 17-06-09

Hallo, ik heb net 6 chemokuren achter de rug. Na de 4 de keer merkte ik iets raadslid aan mijn grote teennagels. Die waren tot op de helft helemaal wit. Vanaf het begin van de chemo had ik al last van blauwe nagels , ook aan mijn vingers en mijn handen waren soms ook blauw. Maar mijn grote teennagels komen ook los en dat doet soms pijn. Ik kan er geen druk op verdragen, zelfs het donsdeken doet soms pijn aan mijn tenen. Vervelend, maar ik moet erdoorheen. Ik heb nu ook mijn eerste Herceptine gekregen en woensdag starten mijn bestralingen. Ik zal blij zijn als alles achter de rug is. Mijn haar begint gelukkig al terug te groeien. Dan kan die vervelende muts eindelijk af als ik buiten kom. Want een pruik kan ik niet dragen door de vorm van mijn achterhoofd, die is niet rond genoeg waardoor een pruik niet blijft zitten. Heb dat probleem ook met mutsen, maar daar kan je aan trekken. Zo dat is mijn ervaring. Groetjes en het beste

Gepost door: Sonja | 28-02-11

Hallo Sonja, het is zoals je schrijft: je moet er even doorheen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan hè. 'k Weet hoe het voelt. Nu, na meer dan anderhalf jaar geleden chemotherapie te hebben gekregen heb ik nog steeds last van m'n teen- & vingernagels. Chemotherapie is een vreselijk goedje die niet alleen de slechte cellen aanpakt.
Ik wens je veel sterkte verder en hopelijk komt het zonnetje de komende weken wat meer tevoorschijn zodat je die muts aan de kant kunt zwieren; je voelt je op slag wat beter als je terug met je kopje in de 'blote' lucht kunt lopen. Verzorg je goed.

Gepost door: lucretia | 28-02-11

De commentaren zijn gesloten.