30-10-09

Paspoort ...

7 april 2009... laatste bestraling. 

9 april… ik werd 53; 10 april met A’ke en zus op stap… een Bongo’ke doen. Ontbijtje met bubbels om dat alles zo'n beetje te vieren hè.

Goed gemutst (letterlijk en figuurlijk) trok ik met die twee de stad in. En wat die muts betrof… die was ik behoorlijk beu. Eronder zal al een ferm (aheum… in mijn ogen dan toch…) bosje haar te wachten om ‘losgelaten’ te worden. A’ke – rad van tong zoals altijd :D – zegt "dat ze dacht dat ik zonder muts zou gekomen zijn"; dacht dat ik er een statement zou van gemaakt hebben om op m’n verjaardagsbrunchje te verschijnen ‘in real’! Haartjes bloot; kopje fris…

“Geef me nog even de tijd” zei ik toen… "nog heel even"; "volgende week trek ik dat ding m’n hoofd af en STA ik er opnieuw. Zoals ik ben!"

Zoiets moet je voor jezelf uitmaken... je moet er klaar voor zijn. Al moet gezegd worden dat ik me nooit voor m’n kale kopje heb geschaamd. Ik wou er alleen geen mensen mee shockeren… want ja… het is de mens aan de andere kant die daar problemen mee heeft. Ik eigenlijk niet.

Een pruik droeg ik allang niet meer. Eigenlijk nooit tijdens de hele behandeling van m’n 2de keer kanker. Ik kon dat ding eigenlijk helemaal niet meer op m’n hoofd verdragen en het lag de hele tijd ‘in een plastieken zakske’ in m’n kleerkast. Ze herinnerde me teveel aan “m’n eerste keer”…  Ik kan het niet uitleggen; maar ik voelde me beter met mutsjes en sjaaltjes in allerlei bonte of minder bonte kleuren. Ik speelde daar zo’n beetje mee al naar gelang m’n humeur. Fris kleurke bij goed humeur; donker kleurke bij… ja, bij wat? Eigenlijk had ik geen slecht humeur…

Maar goed… terug naar de week dat ik m’n muts zou verbannen.
Ik had een afspraak met een arts de week volgend op mijn verjaardag en… beloofd is beloofd… de muts werd richting wasmand gekeild, de snoet werd gepoederd en opgefleurd met een ‘blushke’, de ogen een beetje verfraaid met een mascaraatje een een lichte toets oogschaduw in m’n ooghoeken en gezwind trok ik naar het ziekenhuis.

Ik voelde me een ander mens; gelukkig dat ik de stap had gezet…
Maar… dat gevoel zou van korte duur zijn.

Na uren wachten in de wachtzaal en kramp in m’n maag en m’n grote teen werd ik binnengelaten bij Mr. Doktoor. Eerst wat socializen… daarna viel een stilte… beetje raar… en toen kwam het eruit: “Nieuwe look, Lucretia?”
Ikke de vrolijkheid zelve dacht eerst nog dat ie het mooi en leuk en moedig vond van mij om zo te verschijnen met een frisse kop… maar iets in de ondertoon deed me twijfelen.
"Euh … ja, eindelijk die muts eraf gezwierd" Mr. Doktoor. "Het moet maar eens gedaan zijn mijn kopje op te sluiten… er groeit tenslotte weer wat haar op."

“Je weet toch wel dat er mooie pruiken bestaan?!! – je kunt daar heel creatief mee zijn… ik heb patiënten die er wel drie hebben en wisselen al gelang hun outfit…”.

M’n verkrampte maag kromp nog meer ineen. “Waar wil hij nu naartoe” – “wat bedoelt hij hier eigenlijk mee”? dacht ik…
Ik kon hem niet antwoorden en zelfs al had ik gewild hij kwam al snel met de volgende vraag.
“Of Lucretia, gebruik je ‘dit’ als je  ‘paspoort”? Euh… Mr. Den Doktoor wat bedoel je nu ‘eigenlijk, feitelijk’? "Wel Lucretia, je wil misschien dat de mensen zouden vragen: “wat heb jij nu toch allemaal meegemaakt…?”.
“Bedoel je Mr. Den Doktoor dat ik hiermee om aandacht wil vragen?” “… Dat meen je niet…”

Ik hoorde het donderen in Keulen… ik was razend… dacht hem een oplawaai te verkopen maar hield me gelukkig in.
Niet doen Lucretia, niet doen! Ga hierna gewoon weg om nooit meer terug te komen. NOOIT MEER!

Ik kan niet zo goed uitleggen waarom het mij zo gekwetst heeft…  ik ben er alleen wel zeker van DAT HET MIJ GEKWETST HEEFT. De manier waarop… Dokter dokter… je zou beter moeten weten.
Toen ik die middag thuis kwam heb ik een foto van mezelf genomen en die op Facebook geplaatst. Zo van ‘NEM, voilà… this is me en niemand die daar zaken mee heeft’.
De tijd was toen niet rijp om er iets over te schrijven. Maar deze week … maanden na dit voorval… werd ik op een nacht wakker en hoorde ik mezelf er luidop over dromen…

Kortcoupke 002
 
Kortcoupke 003

NEM, Voilà

22:29 Gepost door Lucretia in Borstkanker II | Permalink | Commentaren (26) | Tags: kaal, mutsjes, pruik, dokter, kanker, 17 april 2009 |  Facebook

Commentaren

Lieve Lucretia, Da ge "begot" groot en ferm gelijk hebt!!!!!
Waarom zegt die mens zo'n dingen? hij zou indd. beter moeten weten?
En iedereen doet toch wat ie wilt zeker! zo simpel is het!
Ge ziet er goed uit! ném!
Hou je sterk zenne.. nog een fijn weekend en tot lezens!
Liefs en knuf!

Gepost door: De buurvrouw | 30-10-09

Ik heb je mijn mening erover.. allang verteld...ik had die meneer de doktoor over z'n bureau getrokken.. aan zíjn haren!!
Vind het echt niet te geloven en niet te verteren dit verhaal...die man is absoluut niet geschikt voor zijn professie!
En ja, het was nog kort, en ja, het staat je goed, en ja, dat is allemaal helemaal jouw eigen keus en van niemand anders!
Ik hoop dat je de frustratie erover nu kwijt bent scheet! Je zou dat soort zaken niet tegen moeten komen als je het al zo moeilijk hebt hè!
Liefs! xxx

Gepost door: mizzD | 30-10-09

@ De buurvrouw Hey Buurvrouwtje. Alles kits?
Ja, het is een 'oude koe' dit verhaal... maar ik moest het even kwijt. Het komt allemaal in 'snokskes' :D
Eigenlijk heb ik veel te vertellen maar het zit precies allemaal opgeborgen in schuifjes waarvan ik af en toe een sleuteltje vind...
Liefs en knuf ook!

Gepost door: Lucretia | 30-10-09

@ MizzD'ke, had ik jou toen maar meegenomen hè... dan had ik het misschien aangedurfd hem eens aan zijn ... haren te trekken. Heel hard! Ném :-)

Gepost door: Lucretia | 30-10-09

Hehe... samen sterk hè! :-)))
Hád ie eigenlijk haar, die meneer de doktoor...of was ie stiekem een beetje jaloers omdat het bij jou weer zo mooi aangroeide en bij hem alleen maar minder werd? ;-)))
Bah wat een eikel...ik word er wéér boos om, om dat verhaal! Gooi het uit die schuif en laat het er nóóit meer in!!
:-)

Gepost door: mizzD | 30-10-09

@ MizzD 'k zal je eens een fotootje sturen van Mr. Doktoor!!

Gepost door: Lucretia | 31-10-09

Ik voor mijn part vind het heel goed dat jij deze stap kon zetten!
Die dokter had zeker een vriend die pruiken verkocht? Je weet wel hoe dat gaat hé in deze sector. Ze stellen je zelf iemand voor en dan is de mens nog zo dom om niet zelf iemand anders te kiezen.
Je lijkt nu een beetje op mij maar dan wel 10 jaar jonger ;-))
Vriendelijke groetjes en misschien tot gauw eens?

Gepost door: emmy | 31-10-09

hoi Lu'ke Ik heb terstond mijne plumeau aan de kant gezwiert want anders had het gekund dat ik dien in freggels kapot sloeg tegen die menier doktoor zenne kop.
Dit is Lucrétia se, de moed en het lef om te tonen hoe ze is.
Ondertussen staat er wel al heel wat meer op, dat kan ik getuigen.
Maar pure naturelle en niks anders.
Ik zou ook gekwetst zijn en die man had beter moeten nadenken.
een pruik heb ik niets op tegen en met alle respect voor die hem wel dragen, maar voor mij zou het ook niet hoeven.
Blijf jij maar zoals je bent, dat is ook mooi!
Zeker weten.
Liefs en zonnekes

Gepost door: Sunny-Kay | 31-10-09

wat een vreselijke opmerking...
het doet me heel erg denken aan wat mijn directrice me zei in het begin van mijn ziekte...
ik liep toen behoorlijk zenuwachtig rond op school en als ik zenuwachtig ben begin ik altijd heel stom te giechelen... en zij reageerde toen: 'je gaat er wel vreemd mee om... het lijkt wel of je er van geniet!'... grrrr... dat heeft me toen ook zo boos en tegelijk heel verdrietig gemaakt... ik wil het niet op mijn eigen blogje zetten, omdat er heel wat collega's van school meelezen, maar ik ben daar echt niet goed van geweest... en dan moet je weten dat ik in de voorbije anderhalf jaar verder niets meer van haar gehoord heb, daar moet je dan directrice van een school voor tweedekansonderwijs voor zijn hé!
grrr... ik voel de kwaadheid zo weer opborrelen... zullen we samen...

ps: leuke fotookes overigens!

Gepost door: tricky | 31-10-09

Lucretia, niet te geloven hoe lomp die man is geweest tegenover jou.Maar er lopen nog zo'n doktoren rond hoor! Eentje die jaren geleden tegen me zei ,toen ik uit het ziekenhuis kwam :" allé over een jaar of tien zie ik je terug en dan snijden we er een stukje uit('t ging over mijn dikke darm). Ik was zo perplex dat ik niet eens besefte wat hij zei.Maar achteraf was ik razend en kon ik mijn verontwaardiging niet kwijt. Ik heb jaren aan die opmerking gedacht.We zijn ondertussen al 15 jaar verder...
Krop het niet op ,zwier het er uit en doe waar jij je goed mee voelt. Zo was mijn moeder indertijd ook.Ze zwierde haar pruik aan de kant en ging met haar korte kopje gewoon de straat op!!
Ik ben alvast héél blij dat je hier weer verschijnt. Op FB vind ik mijn draai niet zo goed.

Gepost door: magda | 31-10-09

Je vraagt je af, hoe haalt hij het in zijn hoofd om zoiets te denken, laat staan te zeggen.
Ik ben wel blij nog eens iets van je te lezen.
Vele groetjes

Gepost door: katy | 01-11-09

Ja botterikken, ze bestaan overal! Jammer genoeg!
Dat doet me ook denken aan die tandarts die over mijn hoofd tegen mijn moeder zei (ik was toen een jaar of veertien) dat ik geen enkele tand meer zou hebben tegen dat ik dertig was... Doet goed hoor dat te horen als puberke! En ik moet zeggen hé, ik ben er nog geen éne kwijt! Nem!
Hihihi
Dikke knuffel,

Gepost door: Bientje | 01-11-09

Ge had hem een oplawaai moeten geven, verdomme! Dan was het misschien tot hem doorgedrongen dat hij een lompe boer is.

Je hebt een half jaar nodig gehad om daarover te kunnen schrijven. Wat ik me afvraag. Ik hoop dat je niet meer al te veel dergelijke verhalen in je schuif hebt zitten. Spookverhalen. 't Is Halloween: jaag zo snel mogelijk de spoken buiten.

Gepost door: Herman | 02-11-09

Wat een gemene opmerking van die arts. Ze wanen zich soms boven iedereen verheven en denken soms dat wij geen gevoelens hebben.
Groot gelijk Lucretia dat je de pruik achterwege laat en je snit durft te tonen. Vorig jaar zag ik op één week tijd 3 jonge vrouwen, alle 3 volledig kaal en getekend door ziekte. Zij schaamden zich niet voor hun zelf en kwamen er vrij voor uit. Wel, chapeau zeg ik. Zij moeten zich niet aanpassen, maar de buitenwereld mag het wel een beetje meer.

Gepost door: Stefanie | 02-11-09

Hoe lomp kan iemand zijn?!
Soms denk je dan: hij/zij is niet slimmer, maar een dokter !gvd!, ik kom er niet bij.

Ik ben helemaal mee met je idee over het dragen van een pruik. Ik denk er net zo over, het is eigenlijk voor een ander dat je dat doet.

Liefs,

Gepost door: Rikkert | 02-11-09

Ik kende het verhaal al, maar toch, mijn mond valt weer open bij het lezen er van.
Hoe lomp kan iemand zijn hé? En dan nog een dokter, daar verwacht je zoiets toch niet van.
En toch, ik moet denken aan een dokter waar ik ooit bij in behandeling was. Mijn specialist zei er letterlijk van: "een heel goeie dokter, maar op menselijk vlak is het een nul". Het kan dus echt, zelfs bij mensen bij wie je dat toch het laatst zou verwachten.
Kus!

Gepost door: kaatje | 04-11-09

Ach meisje... ik ben een compleet verloren zaak in de keuken hoor, niks aan te doen! hahahahahaa! Maar bestaan er echt góéie blikopeners dan?? :-)))
xxx

Gepost door: mizzD | 04-11-09

Beste mevrouw,

Ik ken je natuurlijk niet, maar kwam per ongeluk op je blog door te zoekn op internet naar een doopkleed voor mijn nichtje en zo ben ik volop aan het lezen gegaan.
Wat een verhaal!! Ik werd er helemaal stil van.
En wat die dokter betreft: Hij heeft ongelijk, je ziet er fantastisch uit op die foto. Je lijkt zelfs een beetje op mijn moeder, maar zij is gezond. Haar dat zo kort is, vindt ze prachtig. Die dokter is je verdriet niet waard.

Ik wens je het allerbeste bij je herstel!! En nog heel veel plezier met je kleinkinderen, ook daar herken ik veel van mijn moeder in, ze is dol op mijn twee kindjes van drie en van vier. Je kleinkinderen nemen je zoals je bent en dat is fantastisch!!

Gepost door: Evelien | 05-11-09

spijtig! hela,
Gewoon efkes melden dat ik het jammer vind dat je er vanaf nu niet meer bij bent in Gent,... jammer, maar misschien lopen we elkaar later nog wel eens tegen het lijf,...
'k wens je het allerbeste, ook met jouw mama!
Hou je goed en laat af en toe nog eens iets van je horen,
groetjes
heidi

Gepost door: heidi | 05-11-09

Lucretia, Doktoors zijn hele slimme mensen, maar ze gedragen zich soms oliedom.
Hopelijk kan je deze moeilijke periode binnenkort weer achter jou laten.
Veel groetjes !

Gepost door: Piet | 06-11-09

Hallo, Tja waar hebben we dat nog gehoord hé? Dokters en aanverwante beroepen, het zijn ongetwijfeld knappe koppen die hun vak kennen en zonder wiens hulp we niet ver zouden komen. Maar op vlak van menselijkheid, vlotte omgang of het diplomatisch overbrengen van slecht nieuws, zijn ze nog niet allemaal volleerd. Sommigen gedragen zich inderdaad soms als echte boeren, die geen beetje empathie voelen voor iemand zijn doen en laten. Ze weten veel maar ze weten ook nog niet alles. Is dit het gevolg van hun lange studies dat ze afgestompt zijn, wie zal het zeggen. Enfin, uiteindelijk is het goed te vernemen dat alles betert en die haardos komt wel terug op zijn plaats.

Gepost door: Ardennenfan | 06-11-09

Ja... die binnendoordeuren bij Ikea zijn een verademing...ik ga nóóit door die hele showroom als ik daar eens ben hoor. En in Zwijndrecht is een tuincentrum, die heeft ook van die afsnij-deuren...dus dat je ook metéén richting de kassa's kunt. Maar déze, waar ik nu was...brrr...en maar kronkelen en maar kronkelen...ik kreeg het echt benauwd hoor!
Liefs!

Gepost door: mizzD | 11-11-09

Groot gelijk van je dat je zelf kiest of je al dan niet een pruik draagt! M'n zusje gooide het ding al na enkele uren in de kast, waar het uiteindelijk ook nooit meer is uit tevoorchijn gekomen. Mijn lievelingsfoto is trouwens nog altijd die ene met haar superkorte kopje. Ik snap die doktoren toch soms echt niet...

Gepost door: mamaHeidi | 11-11-09

!!! Ja zeg dat ieder zich daar mee wil moeien.
Zeg gewoon ,ik doe wat ik doe!
Groetjes!

Gepost door: Ma Elly | 18-11-09

Ik heb geen briefje ... voor de Sint hoor...ik geef liever dan dat ik krijg hè! ( en nú zeker...nu kreeg ik eens wat van iemand en heb haar daar vreselijk verdriet mee gedaan...oh oh oh...laat mij maar geven hoor...ben ik beter in! ;-) )
Liefs! xxx

Gepost door: mizzD | 21-11-09

Dag Lucretia,bedankt voor jou mailtje, sorry, kheb mij vergist! http://blog.seniorennet.be/anita_van_hoey2"> src="http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2009/10/28/1256763198-650.jpg" border="0" alt="Klik hier voor meer gratis..." />

http://blog.seniorennet.be/anita_van_hoey2"> src="http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2009/10/28/1256763247-620.jpg" border="0" alt="Klik hier voor meer gratis..." />
Kheb hier nog een beetje gelezen en blijve plakke,hihihi!
en ja ,hoor ,dat hebt je goe gedaan, en ik vindt jou een hele mooie dame, mijn zus had ook zo een mooi kopje als u !
Dag Lieve Dame tot nog eens!
Fijne dag,
Vriendelijke groetjes van ons bendeke uit Gentbrugge

http://blog.seniorennet.be/anita_vanhoey"> src="http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2009/10/28/1256763295-920.jpg" border="0" alt="Klik hier voor meer gratis..." />

Gepost door: Anita | 22-11-09

De commentaren zijn gesloten.