28-03-12

"Je ziet er toch goed uit?" ...

Bovenstaand zinnetje moeten zieke mensen vaak horen... Enerzijds is het natuurlijk heel fijn te horen dat je buitenkant er nog behoorlijk uitziet; anderzijds weet je zelf hoe het onder die 'buitenkant' ècht zit. Dus geeft dat een dubbel gevoel.

Niet altijd gemakkelijk om daarmee om te gaan; want soms wil je schreeuwen dat het vanbinnen pijn doet - pijn doet van verdriet om 'wat is' en op dat moment heb je lak aan die buitenkant. 

Moeilijk voor een buitenstaander wellicht als je durft te reageren dat die buitenkant geen echte barometer is en heel moeilijk voor de andere partij om telkens weer die uitleg te moeten geven of nèt niet.

Nu las ik in het driemaandelijks magazine LEVEN van de VLK (Vlaamse Liga tegen Kanker) dat er op donderdag 26/4 om 14u00 een praatcafé doorgaat in buurtcentrum 'Nieuw Gent-Steenakker' met als thema "Je ziet er toch goed uit?" (over hoe je je bij deze opmerking voelt en hoe je ermee kan omgaan). Sara Hauspie, psychologe AZ Maria Middelares/Gent leidt de namiddag. Misschien interessant voor diegenen die betrokken zijn bij deze thematiek...

Staat alvast met stip genoteerd in mijn agenda.

 

Even iets anders: m'n kleinkinderen... zijn het geen schatjes? ;-) - ze zijn duidelijk aan 't wachten op de paashaas (dank trouwens aan de gulle schenkster van de nodige attributen Knipogen)

IMG_2879.jpg

 

13:47 Gepost door Lucretia in Borstkanker III | Permalink | Commentaren (9) | Tags: kleinkinderen, vlk, praatcafé |  Facebook

Commentaren

Buitenkant is toch vaak het eerste waar we op afgaan hè..op vele vlakken. Iedereen wéét dat buitenkant niet alles, zelfs niet veel zegt, maar ja..
En meestal hoort een mens het wel graag hè..dat ie er goed uitziet..maar voor mensen die ziek zijn en er niet ziek uitzien zal het inderdaad een dubbel gevoel geven. Het zal goedbedoeld zijn, maar ja..

In ieder geval zien die kleinkindjes van jou er geweldig uit hehe... paashaas junior daar in het midden incluis! ;-)
Liefs!

Gepost door: mizzD | 28-03-12

Lucretia,
Héél herkenbaar !
Soms denk ook ik, toch goed dat men niet ziet hoe ik me voel.
Andere dagen, zou ik zo graag hebben dat men m'n pijn ziet en een beetje meer begrip heeft.
Dubbel gevoel hé.
Sterkte, geniet van uw schattige kleinkinderen.

Gepost door: katy | 28-03-12

Lucretia,ik begrijp je gevoel maar de mensen die zeggen dat je er goed uitziet ,bedoelen er niets verkeerd mee en willen je juist een steuntje geven . Ze beseffen niet dat het je neus weer op de èchte feiten zet. En als ze het beseffen dan weten ze meestal niet zo goed wat ze wèl moeten zeggen.

Wat een schattige foto van je kleinkinderen maar ze zullen toch nog even moeten wachten op de paashaas!! Alvast een mooie Pasen toegewenst.

Gepost door: magda | 30-03-12

Hallo Magda,
het is waar wat je zegt... de meesten bedoelen het goed maar wat ze echt zeggen is dat ze schrik hebben om geconfronteerd te worden met eigen angst en angst voor het onbekende. Heel goed te begrijpen uiteraard. Moeilijk voor beide partijen dus.
Wat Pasen betreft: de haas zal hier wat vroeger komen 'aanspringen' ;-)
Voor jou ook een mooie Paasperiode !

Gepost door: lucretia | 31-03-12

Ik wou hetzelfde zeggen als Magda. Een mens bedoeld het eigenlijk goed om te zeggen dat je er goed uitziet om je nog niet meer de dieperik in te duwen.
En ik leerde ooit in school in de les wellevendheid dat als je iemand gaat bezoeken in het ziekenhuis bijvoorbeeld en je weet dat het heel erg is je niet moet laten blijken hoe erg het wel is. Je begrijpt wel wat ik bedoel hoop ik.
Toch begrijp ik hoe goed het je kan doen het eens uit te schreeuwen en uit te huilen op iemands schouder om je ellende iets te verzachten.
Jou kleinkinderen zijn ook vlug groot geworden hoor. Zie zelfs dat klein manneke zit daar al tussen zijn nichtjes als een grote ;-)
Je weet wel dat ik steeds zonder woorden zit als ik iemand weet lijden dus nu lieve groeten Lucrèce en gauw eens tot ziens?

Gepost door: emmy | 02-04-12

Hallo,

Zou ik zeker naar toe gaan!
heb dit gevolgt in Pellenberg als ik er een maand ben geweest!
het doet goed dat je er niet alleen mee te maken hebt en lotgenoten dezelfde problemen hebben en zo kan je eens praten met elkaar!
Groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 15-04-12

Ook ik heb wel eens gezegd tegen een:"Je ziet er toch goed uit"... Zonder daarbij veel stil te staan. Zo zie je maar dat je blog voor veel mensen nuttig kan zijn. Ik heb hier al heel veel geleerd en dat helpt heel veel.

Gepost door: lucas | 17-04-12

hallo Lucretia en alle lotgenoten
ik ben zelf borstkankerpatiënte, amputatie gehad, chemo, bestralingen, nolvadex, aromasin....
ik werk in WB NieuwGent, en begin in juni bij VLK, misschien ontmoeten we elkaar ooit...of misschien al ontmoet, ik moest eens een andere laptop zoeken omdat de presentatie niet lukte ;-)
liefs Yossam (gerda)
www.paryos.be
XXXX

Gepost door: gerda | 25-04-12

technische problemen om hier te posten, hopelijk lukt het deze keer...ben zelf borstkankerpatiënte, amputatie, chemo, bestralingen, nolvadex, aromasin, werk ik WB NieuwGent, misschien hebben we elkaar reeds ontmoet ?

Gepost door: gerda | 25-04-12

De commentaren zijn gesloten.