26-05-17

Even tussendoor wat prietpraat ...

Je kunt het niet geloven wat ik soms in mijn gezicht 'geslingerd' krijg...

Van: "weet je wat dat meisje mankeert? ... Al 10 jaar ziek in haar hoofd, blablabla, etc..." (dit en nog veel meer hoorde ik per ongeluk aan de telefoon over mij, de dag nadat ik op oncologie te horen kreeg dat ik 7 uitzaaiingen in de lever had - vorig jaar mei 2016 - ik was in shock en neen niet enkel van het slechte nieuws maar van die domme gedurfde uitspraken) tot: vorige week iemand die me doodleuk zei dat 'de mensen me misschien niet geloofden' nadat we een gesprek hadden over een familielid die wil dat ik eerst bij hem kom en dat hij dan misschien zelf eens zal komen (in meer dan 11 jaar niet gezien of gehoord; ik weet nu dus waarom... ik zie er te goed uit, ik doe te hard mijn best om zo goed mogelijk door te gaan met leven....). 

Maar dinsdag hoorde ik het strafste (al moest ik met deze achteraf wel 'lachen'...):

ik stond te wachten om de weg over te steken na een gesprek met iemand. Er raasde een wagen nogal snel voorbij en ik moest een stap terug zetten op het voetpad. Daarop zeg ik: "je zou hier zo nog aan je dood komen...". Zegt die persoon: "goh, dat zou misschien nog niet zo slecht zijn, je bent dan ineens van alles vanaf".

Ik heb een beetje in shock iets stoms geantwoord... weet niet meer precies wat. Iets in de zin van "ah ja, waarom niet..." maar het besef kwam pas achteraf.

Die persoon heeft het waarschijnlijk zo niet bedoeld. Ze bedoelen het achteraf allemaal niet zo, maar ze zeggen het toch. 

OMG!!

Het ergste is dat sommige van die uitspraken heel erg kwetsend zijn en dat er sommigen van de 'actoren' dit ook bedoelen om je te kwetsen, zij het via omwegen... 

En dan krijg je 's avonds een berichtje van een vriendin met een compliment. Een echte opkikker. Het leek wel een warm dekentje, een zalfje op de wonden, ... Ik werd er helemaal week van en ben spontaan beginnen wenen. Wenen van geluk eigenlijk. Dit gaf me zo een boost. Precies wat ik nodig had op dat moment. 

Mensen, kijk toch eens verder dan je neus lang is. Kijk toch niet enkel naar de buitenkant van iemand die chronisch ziek is. Zeker niet naar iemand die al bijna 12 jaar haar kop probeert recht te houden; die probeert met een glimlach rond te lopen ook al heeft die 1000 zorgen; die probeert het zijn omgeving 'gemakkelijk' te maken door niet te zeuren maar het leven gulzig opzuigt en probeert te genieten; die de tijd die er nog rest probeert er nog wat van te maken ook al is uitgezaaide kanker verwoestend. Het is elke dag een beetje sterven maar ik wil dit doen in waardigheid. Ik heb niks aan negatieve dingen en zeker niks aan negatieve mensen die me neerhalen. Denk eens aan hoe jij je zou voelen mocht jou dit overkomen... 

Don't judge me until you've walked a mile in my shoes.

Take_a_walk.jpg

Voilà... 

IMG_5399.JPG

 

 

Commentaren

Lu'ke toch..., het mens'dom'...
Lieve omarming,
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 26-05-17

Idd. Lies. Eigenlijk zou ik dit alles moeten negeren maar soms wordt het te gortig.
Liefs. L. x

Gepost door: Lucretia | 26-05-17

O zo herkenbaar... Volgens o zo velen moet je je kopje laten hangen, dan nog liefst in oude lompen gekleed lopen, je zeker niet mooi en netjes maken, en zoveel mogelijk zielig doen en huilen... Iets wat ik ook vertik. Ook zieken hebben nog rechten, ook het recht op zelfrespect... Zoals Lies zegt : Het mensDOM... Dan heb je anderen met commentaren van "weet ide wel wat palliatief is?" ( maw weten ze het duidelijk zelf niet... ) en "loopt die nu nog rond?" of "Die wil alweer de show stelen" ( een opmerking bij het dragen van mijn pruik voor de eerste keer... ) en dan "kom, kom, kom, zo erg is het allemaal nu niet, hé.... Ik denk dat we zo'n "worst qoutes ever" boekje kunnen schrijven, zeker??? Je bent een topmadam!!! En houden zo ook!

Gepost door: Véke | 27-05-17

@Véke: dit is idd nog maar het topje van de ijsberg. Veel wordt gezegd uit onwetendheid, dat is nog het minst erge... misschien een goed idee om samen eens een boek te schrijven

Gepost door: Lucretia | 27-05-17

Negeren, maar ik weet uit ervaring dat zo'n opmerkingen je raken! Veel meer dan me lief zijn... Ik word zooo selectief in mijn omgang met mensen, ook met familieleden.... Ik heb geen zin meer om mijn tijd en energie te verprutsen aan het gedrag van mensen met een negatieve ingesteldheid. Dan liever in mijn eentje... en dat meen ik!

Gepost door: Chantal | 27-05-17

Zalige foto trouwens!!!

Gepost door: Chantal | 27-05-17

@Chantal: nagel op de kop! Maar je kan het nog zo graag willen negeren in je brein blijft zoiets nazinderen he. Lieve groet trouwens! Springfoto in Rome

Gepost door: Lucretia | 27-05-17

ik kan me wel voorstellen dat iemand je onbewust kwetst en zich dan geen houding weet te geven..

maar wie dit bewust doet, moet wel gestoord zijn..

een leuke foto heb je er bij geplaatst

groeten

Gepost door: Willy | 27-05-17

Ja, helaas, woorden kunnen lang nazinderen.... mensen beseffen soms écht niet hoeveel pijn woorden kunnen doen... Lieve groet terug X en een warme knuffel
En trouwens, ik ben weer een paar maanden gerust: controle was oké en ook mijn stoelgangcontrole was deze keer 'goed', de vorige keer ( 2 jaar geleden ) moest ik een coloscopie ondergaan

Gepost door: Chantal | 27-05-17

Dag Lucretia,
Jou verhaal lijkt in verschillende opzichten op die van mij.
Het spijtige is dat een mens door deze uitspraken soms zo verbitterd geraakt en zich begint af te sluiten voor velen.
Ik heb geleerd dat je in het leven te dikwijls alleen staat en dat je totaal niet kan rekenen op anderen. Eens je je hoofd terug rechtzet lijkt het of alles is voorbij, je bent genezen!. Je zou dagelijks met je "kop" naar beneden moeten hangen en continue zagen en klagen en dan pas ben je "ziek".
Door mijn "ziekte" zie ik verschillende familieleden niet meer, soms vind ik dat spijtig, maar soms denk ik"
loontje komt om zijn boontje". Hopelijk kijk jij er ook zo tegenaan. WANT JIJ VERDIEND MEER DAN DAT LIEVE LUCRETIA! Groetjes Hilde

Gepost door: Hilde De Moor | 27-05-17

@Willy: :-) je filtert ze er zo uit wie dit onbewust doet... kan gebeuren. Is een 'jump-for-live'-foto :-)
@Chantal: goed dat controle ok was! Oef! Telkens weer hé...
@Hilde: dat van dat afsluiten dat is waar... en verder wat je schrijft ook. Zo herkenbaar. Ik weet dat ik niet alleen ben en daarom wou ik dit opschrijven. Over die zaken en over de eenzaamheid van 'de rit' wordt niets gezegd op de grote acties van 'kom op tegen kanker' (of ivm andere ziektes). Na bijna 12 jaar kan het bijna niet dat je hier nog rondloopt; je zou het loodje al moeten gelegd hebben maar verdikke, ik, jij en vele anderen houden van het leven en klampen zich aan elke strohalm vast. Dan hebben we zulke reacties niet nodig. Integendeel.. een beetje begrip, support, wat vriendschap en liefde is meer dan welkom. Dikke knuffel Hilde

Gepost door: Lucretia | 28-05-17

Jump for live op het Piazza Navona.. mooiere plek ervoor is er bijna niet hè! Maar één voetje is nog aan de grond.. en dat is eigenlijk wel tekenend voor de tekst in dit postje. Je zou met die rotziekte moeten kunnen 'springen' (of leven eigenlijk dus) zoals jou het het beste lijkt om te doen.. voluit dus, voor zover dat kan. Ik denk dat jouw instelling je beter op de been houdt dan zielig in een hoekje te gaan zitten zou doen. Vind het verschrikkelijk knap van jou dat je dat probeert.. én dat je het inderdaad 'gemakkelijker' voor anderen maakt om met jouw ziekte om te gaan, ondanks alles blijf jezelf zo ontzettend sociaal, je denkt nog steeds altijd ook nog aan anderen, terwijl er toch vélen die in jouw schuitje zitten zich alleen maar om zichzelf bekommeren (en dat is hun goed recht!!). Maar blijkbaar heb je zúlke domme mensen die dat niet begrijpen en dan nog knap á-sociaal reageren op jou.. die denken dat alles 'over' is, omdat je op het vliegtuig naar Rome (of waar dan ook naartoe) kunt stappen. Die snappen niet dat je daar ontzettend veel moeite voor moet doen, maar dat je dat er voor over hebt om lekker eens afleiding te hebben.. en omdat je niet weet hoe láng je dat soort dingen nog kunt doen en je gewoon lekker de dag plukt en de dingen doet je nog heel graag wílt doen. Wie misgunt iemand dat?? alleen hele domme akelige mensen, mensen die je op dit moment het beste kunt missen in je leven!
En die laatste domme opmerking.. pfff als een mens toch weet dat je zó graag leeft dat je al 12 jaar met al die ellendige verschijnselen tobt en de vreselijkste behandelingen ondergaat om je tijd hier maar zo lang mogelijk te rekken, dan maak je toch zó'n opmerking niet? Lachen erom zal te hoog gegrepen zijn, maar je zou het eigenlijk tóch moeten doen zeg.. die weet echt wat hoe dom ze overkwam met die opmerking.. pfff!
Ik wilde alleen maar zeggen, dat ik hoop dat je er nog héél lang zult zijn. Dat je niet (zelfs niet per ongeluk ;-) ) onder een auto loopt ook niet.. leef je leven zoals jij wilt, geniet nog zoveel mogelijk en probéér toch maar die 'ruis' te negeren.. ook al weet ik dat dat onmogelijk is.
Veel liefs! xxx

Gepost door: mizzD | 28-05-17

Hahaha...ja die jump was me wat.. of eigenlijk het vastleggen ervan: trage fotograaf

Gepost door: Lucretia | 29-05-17

Tja.. en zó lang blijft een mens niet 'hangen' hè?! :-)))

Gepost door: mizzD | 29-05-17

@mizzD: 'k Had een langere tekst maar die bleef blijkbaar ook hangen... Ik kijk of ik die nog ergens kan opsporen...
Voilà... gevonden. Had het opgeslagen in 'keep' van Google.

"​En... inderdaad wat strammere spieren. Ik geraak niet meer van de grond. :-p
Je kon het niet beter verwoorden met wat je schrijft. Gelukkig heb ik veel echte vrienden die me wel steunen samen met mijn gezin en zus.
Liefs
X

Gepost door: Lucretia | 29-05-17

Lucretia toch, dat je ondanks al de narigheid van die ellendige ziekte ook nog zulke vervelende opmerkingen moet incasseren.

Wat willen de mensen dan een steeds klagend en down persoon voor zich zien? Als dat zo zou zijn hebben ze ook weer opmerkingen of mijden ze het contact.

Volgens mij zijn mensen die zulke nare opmerkingen maken personen die geen inlevingsvermogen hebben en/of zelf altijd in de belangstelling willen staan. Als ze zelf maar b.v. een onschuldig puistje hebben moet je dat dagen tot weken horen.
Jij moet wel een olifantenhuid hebben om met die nare opmerkingen enigszins om te kunnen gaan.
Ik wil je bij deze nogmaals zeggen dat ik enorm veel bewondering heb hoe je ondanks alles nog steeds in het leven staat. Veel sterkte en liefs gewenst.

Gepost door: Noorte | 29-05-17

mensen zijn meer dan wat je ziet
en enkel mensen die zelf nooit ziek zijn maken zo'n domme opmerkingen
t is bewonderenswaardig dat je je zo inzet om nog een leven te hebben tussen en tijdens je zware behandelingen
zeg maar 'foert' tegen die domme opmerkingen en leef zoals je wil/kan
warme groetjes

Gepost door: fotorantje | 29-05-17

Gelukkig staat jou rubriekje bij 'de meeste commentaren'.
Hier onder heb ik 'schrijf je in voor deze thread' aangeklikt, om sneller te kunnen reageren, en om regelmatig terug te komen om de commentaren te lezen.
Van elk commentaar heb ik 1 of 2 woorden genoteerd, het is een geweldige ervaring om te zien wat echte vrienden schrijven.
MizzD bonkt weer op de nagelkoppen en ik neem aan dat je de neusdekselkritieken hier elimineert. Goed zo, laat die kritiek maar rotten.
Begrip, support, vriendschap en liefde... Gelukkig bestaat het nog Lucretia.
Deze knappe foto straalt het uit.

Gepost door: Gidsjoris | 30-05-17

Maar Lu'ke hoe kunnen mensen toch zo oerdom zijn... Jij hebt tenminste nog de moed om te leven.

Gepost door: Joke | 05-06-17

Ach lieverd mensen kunnen zo dom en neidig zijn, in mijn ogen zijn dit negatievelingen en dat kan je missen. Je bent zooo een sterke, moedige vrouw om echt naar op te kijken. Je doet dat goed, zo goed je kan, en dat ze maar eens simpel een week in jou schoenen staan, ze gaan dan wel anders praten! Ik denk veel aan je! Xx

Gepost door: Ingrid | 08-06-17

Ik word niet goed van zo'n dingen te lezen.
Een dikke FY aan allen die met zo'n gedachten rondlopen.
Ik ben alvast geen vragende partij om in jouw schoenen te staan, zou trouwens wellicht pijn doen aan mijn maat 43.
Dom, dom, dom, dom, is alles wat ik over zo'n volk kan zeggen.

Gepost door: pieterbie | 10-06-17

nog even gewoon wat warme verkoelende groetjes

Gepost door: fotorantje | 22-06-17

De commentaren zijn gesloten.