17-08-07

Quiche, restant van een vriendschap ...

Voor de verandering nog eens een receptje…

Quiche à la B.

Ik kreeg het recept van haar in 2003 toen we elkaar nog op heel regelmatige basis zagen.
We waren vriendinnen en we wisselden wel af en toe eens een receptje uit.

We aten de quiche de eerste keer bij haar thuis. Gezellig buiten met de kinderen op het terras.
Een heerlijk recept vond ik het en sindsdien maak ik het regelmatig.
En telkens, telkens weer denk ik dan aan B. Met verdriet in mijn hart. Soms denk ik dat ik die quiche nooit meer wil maken want ik kwel me er altijd mee…
Soms doe ik nog een poging om contact te leggen maar de lijn is verbroken… dood… mail wordt niet meer opgehaald of hoogstwaarschijnlijk in de prullenbak gegooid.

Jammer, doodjammer.

 

Gelukkig is er nog het lekker recept… That’s all there is…

Hoeveelheden à la façon du chef! 

400 gr bladspinazie (mag diepgevroren zijn!) – 4 dl room – 2 à 3 eieren – 150 à 200 gr spek – verse zalm (mag  uit diepvries zijn !) – eventueel 2 à 3 kleine aardappelen – bladerdeeg of kruimeldeeg (bij Colruyt of Aldi…)

 

Spinazie stoven (mag in microgolfoven) en op smaak brengen met p&z, muskaat

De spekblokjes eronder mengen

Aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden – eventueel halfgaar laten koken (is niet ècht nodig!)

Room & eieren mengen met een garde en op smaak brengen met p & z, cayennepeper (of Italiaanse kruiden).

Je kunt er ook altijd een beetje gruyère kaas doormengen.

Spinazie (beetje laten afkoelen) – mengen met het roommengsel.

In bakvorm storten op het uitgerolde deeg en de zalmstukjes erin schikken. Zorgen dat de zalm zo goed mogelijk onderzit. Eventueel een weinig gruyèrekaas erboven strooien.

Ongeveer 40 à 45 minuten in de oven à 190 graden. Je kijkt na of de baktijd voldoende is – het middelste van de taart moet vast zijn.

Smakelijk...

floral1pchup

En B.... ik hoop jou ooit terug te zien. Ik zal het altijd blijven linken aan m'n borstkanker.... 'k had je nodig toen en jij kon daar geen tijd voor vrijmaken....

floral1pchup

00:16 Gepost door Lucretia in Recepten | Permalink | Commentaren (25) | Tags: vriendschap, recept, quiche, spinazie, borstkanker, tijd |  Facebook

13-07-07

Markant receptenboekje ...

recepten

 

Sinds enkele jaren ben ik lid van markant Lochristi en sinds korte tijd ben ik ook verantwoordelijk voor de website.

Enkele maanden geleden was er een nieuw initiatief dat we ‘In de Kijker’ wilden zetten op onze lokale website: nl markant Regio Gent ondersteunt “markant helpt jongeren” met de verkoop van een ‘markant receptenboekje’

Dit unieke, door markant leden samengestelde receptenboekje wordt massaal verkocht en de opbrengst gaat naar enkele bijzondere instellingen.

 

Het kookboekje is een ideaal geschenk voor je zoon of dochter die straks op kot gaan, een vriendin, een verjaardagscadeau, voor je attente buurvrouw, voor moederdag, …

 

Het wil echter vooral een bundeling zijn van lekkere haalbare, beproefde en heel eigen recepten van markant leden, waaronder ook restaurateurs. Dit is een ‘markant’ hebbeding dat niemand onder u mag missen.    

     

Wil je ons project mee ondersteunen, verras dan iemand met "100 succesrecepten" van markant. Klik hier en lees meer over dit prachtig initiatief en hoe u dit 'markant' kookboekje kan bestellen.

 

Zelf heb ik ondertussen al enkele dingen uitgeprobeerd en wat me vooral beviel was de lasagne van vis.

Benodigdheden

2 preien – 2 wortelen – 2 stengels witte selder – peper en zout – lasagnevellen – 600 gr vis (naar keuze: kabeljauw, tong, zalm of doe zoals ik neem pangasiusfilet of tilapiafilet) – 2 l visbouillon (mag ook met bouillonblokjes) – 1 doos kreeftensoep (echt een aanrader!!) – bloem – room – cayennepeper – boter – gemalen kaas en mijn extraatje: 200 gr. garnalen.

 

Bereiding

De groenten fijnsnijden en stoven in boter, kruiden.

De lasagnevellen eventueel laten voorkoken en laten uitlekken (ik nam lasagne die niet hoeft te worden voorgekookt of je kunt ook altijd zelf lasagnevellen maken!)

De vis pocheren en daarna in stukjes snijden. (ik nam diepvriesvis en gebruikte de vis zonder te pocheren)

 

De saus bereiden:

De visbouillon, de kreeftensoep en de room aan de kook brengen en binden met in water opgeloste bloem.

Goed laten doorkoken en op het eind de garnalen onderroeren.

Kruiden met peper, zout en cayennepeper.

 

In een beboterde kom de lasagne samenstellen:

  • Groenten, vis, saus,  lasagne, ….

Tot slot bestrooien met de gemalen kaas.

In de oven op 200° gedurende 45 min.

 

Heerlijk… zelfs voor mensen die minder graag vis eten !!! Misschien een ideetje voor in het weekend?

01-06-07

Koken ...

VentjeMetKoksmuts

Koken zegt me weinig of niets. De kookgenen heb ik dus zeker niet geërfd van Lucretia.

 

Mijn manneke (zie foto) is een kok, en omdat hij zelfstandig is eet hij bijna nooit thuis, dus ik moet eigenlijk nooit heel uitgebreid koken - oef!

 

Simpele gerechtjes kan ik gelukkig nog bereiden, en dan spreek ik van vlees + aardappelen + groenten. Gewone dagelijkse kost dus. Meestal is het gokken of alles tegelijk klaar zal zijn (shame on me...)

 

Hierbij dus een makkelijk receptje voor de luie kokjes onder ons. Is bovendien ook héél snel klaar. 

 

Ingrediënten: pasta, appel, gekookte hesp, fetakaas uit een bokaal (dus in olie met kruiden), enkele stukjes zongedroogde tomaat, groene pesto

 

- Pasta gaar koken en laten afkoelen

- Appel schillen en in kleine blokjes snijden

- Gekookte hesp in blokjes snijden

- Alles bijeenvoegen, enkele blokjes fetakaas toevoegen, naar smaak vermengen met 1 of meerdere koffielepels pesto

- Bestrooien met enkele zongedroogde tomaatjes

 

Smullen maar!

 

Groetjes

Kim

 

22:21 Gepost door Lucretia in Recepten | Permalink | Commentaren (27) | Tags: koken, pasta, makkelijk recept, snel |  Facebook

05-05-07

Bezentijd ...

sberryblnkOok al gezien dat ze er weer zijn die heerlijk-sappige-roodlonkende aardbeien?

Ja, uiteraard… de Spaanse soortgenoten kunnen we hier al lang vinden, maar de inlandse smaakvolle ’eirbezen’ daar kan geen buitenlandse trezebees tegenop. Ik weet het, ze zijn ook niet slecht maar onze eigen ‘bezen’ zijn niet te versmaden. Zoveel smaakvoller en zeker de hele kleintjes; daar zit dubbel zoveel smaak in. Een beetje chauvinisme mag wel hé!

 

sberryblnkIk woon eigenlijk in de streek van de aardbeien en in Beervelde (een deelgemeente) is er in het aardbeienseizoen, vanaf mei, elke dag vanaf 18 u een vrije aardbeienmarkt – deze wordt georganiseerd sinds 1934, al meer dan 70 jaar dus.

En bij aardbeien hoort uiteraard een Aardbeienprinses. Dit jaar wordt de 42ste miss Aardbei verkozen op zaterdag, 12 mei.

De kandidaat-prinsessen moeten zichzelf voorstellen en krijgen daarna een vragenreeks over aardbeien en de actualiteit voorgeschoteld. Ze moeten afsluiten met een eigen performance.

sberryblnkDe prijzenpot bedraagt 2.500 euro. De Aardbeienprinses kan zich alvast opmaken voor een bezoek aan het koninklijk paleis op 8 juni. Inschrijven kan op de website www.lochristi.com.

 

 

 

Ik geef jullie hier nog een heerlijk-eenvoudig receptje mee voor een fris nagerecht met aardbeien:

Fruitsla van aardbeien met balsamicoazijn

Ingrediënten :
800 gr aardbeien – 1 lepel balsamicoazijn  - 2  lepels suiker
Was en snijd de aardbeien.  Bestrooi ze met de suiker.  Besprenkel met de balsamicoazijn en meng voorzichtig.  Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Zo op te dienen of met een lepel room.

Smakelijk!!

31-12-06

Hap, hap, hap, happy new year ...

 

Op nieuwjaar  wordt er bij ons in de familie tamelijk getafeld. Vermits oudjaar dit jaar maar kalmpjes wordt gevierd - vanavond knusjes bij elkaar met een nog te bedenken gerechtje... en vast en zeker een glaasje champagne - zullen we morgen onze 'schade' inhalen...

 

Morgen zal mijn menu er ongeveer als volgt uitzien:

 

Glaasje champagne met hapjes in aperitiefglaasjes

Geen soep ! Daar houden mijn kinderen niet zo van ...

Gegratineerde oesters

Eendenborstfilet met wintergarnituur en pommes-duchesse

Trio vruchtenmousse

 

Hier houdt het dan niet mee op. Er wordt ook nog gebak geserveerd bij mijn ouders - eigen werk van m'n moeder ! - en 's avonds hebben we dan nog een uitgebreid kaasbuffet begeleid van de meest tongstrelende wijnen uit mijn schoonbroers kelder. Met z'n 35 zullen we zijn... een hele familie! De kindjes - de 10 achterkleinkinderen van Marc's moeder - zullen hun nieuwjaarsbrief voorlezen met veel mooie beloften en wensen. Er zullen er een paar zijn die het met een trillerig stemmetje en knikkende knietjes zullen doen... Maar waar ik het meeste naar uitkijk is dat Rune haar eerste nieuwjaar zal vieren. Ze is bijna 6 maand nu... Ben benieuwd hoe ze zal reageren in die drukte... Heb haar een leuk geschenk gekocht en ze krijgt ook nog wat geld voor haar spaarpot.

 

Ik geef jullie hieronder nog wat receptjes mee... voor diegenen die nog op zoek zijn...

 

APERITIEFGLAASJES

Voor +/- 8 glaasjes per recept

 

Garnalencocktail met appel

Meng 150 g grijze garnalen met 2 eetl. zure room, 1 koffielepel kerriepoeder, peper en zout.

Rasp 2 appelen (jonagold) fijn en meng er 1 eetl. citroensap door.

Snipper 2 eetl. Dille fijn.

Verdeel de geraspte appel over de aperitiefglaasjes. Strooi er telkens wat fijngesnipperde dille over en vul aan met een laagje garnalen in zure room. Werk af met een fijn takje dille.

 

Avocado met kippenwit

Plet het vruchtvlees van 1 avocado fijn met een vork en meng er 1/3 plantje fijngehakte dragonblaadjes en 2 koffielepels citroensap onder. Kruid met peper en zout.

Pel 2 trostomaten (dat gaat makkelijk wanneer u ze 10 sec. in heet water houdt), mix tot een smeuïge coulis en meng er 1 eetl. olijfolie, 1 koffielepel wittewijnazijn, peper en zout onder.

Snij 75 g kippenwit in fijne reepjes (gebakken)

Verdeel het kippenwit over de aperitiefglaasjes. Leper er de avocadomousse over en eindig met de tomatencoulis. Werk af met een blaadje dragon.

 

Garnalencocktail met komkommer

Nodig (4pers)

  • 200 g grijze garnalen
  • ½ kleine komkommer
  • ½ sinaasappel
  • 2 el fijngehakte verse dille
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 75 g waterkers
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • mespunt chilipoeder (of…Italiaanse kruidenmix)

Bereiding:

Schil de komkommer en snijd het stuk in de lengte doormidden. Schraap de zaadjes eruit en snijd de komkommer in kleine blokjes.

Rasp 1 theelepel oranjeschil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Schep in een kom de komkommer met de geraspte sinaasappelschil, dille en 2 eetlepels sinaasappelsap door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Verwijder de grove takjes uit de waterkers. Leg in vier rechte (whisky)glazen een laagje van waterkersblaadjes.

Schep de helft van de garnalen erop en verdeel de komkommer erover. Schep de rest van de garnalen erop.

Roer de yoghurt los met de olijfolie en breng het sausje pittig op smaak met zout, peper en chilipoeder. Schep in elk glas een lepel van het sausje.

 

gegratineerde_oestersLucretia

Gegratineerde oesters

Nodig (4 pers)

  • 12 Zeeuwse oesters (als hapje - of 24 als voorgerecht!)
  • 2 sneetjes oud wit brood
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 50 g geraspte manchego of belegen kaas
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 eetlepels medium dry sherry of witte wijn

Bereiding:

Verkruimel de sneetjes brood met korst heel fijn (in de keukenmachine) en meng ze in een kom met de knoflook, peterselie en kaas.

Houd een oester met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek vast met de platte schelp boven. Houd hem recht en steek met een scherp, puntig mes in het scharnier dat aan de achterkant van de oester zit. Wrik het mes neer binnen met een kort draaiende beweging, zodat de schelp open gaat. Snijd langs de kier de boven- en onderschelp los van elkaar.

Verwarm de ovengril voor.

Haal de oesters uit de schelp, reinig de holle kant van de schelp en leg de oesters terug in de schelp.

Leg de schelpen met oesters op een bakplaat en sprenkel er wat sherry (of  witte wijn) over. Strooi het broodkruimmengsel erover, druppel er nog wat olijfolie over en schuif de bakplaat 10 cm onder de hete grill. Laat het broodkruim in 2 minuten goudbruin kleuren.

Serveer ze op vier borden als borrelhapje of als voorgerecht op een bedje van waterkers.

 

Aan iedereen die hier langskomt wens ik al een ...

newn20yaer

30-12-06

Triootje ...

cartoon-triocxor-161N Rfallcollection_rep

 

 

 

 

 

 

 

trioOp nieuwjaarsdag komen de kinderen 's middags eten en ik ben zo stillaan een menuutje aan 't samenstellen. Wat het wordt als dessert weet ik al: een trio van vruchtenmousse. Zo zie je maar... de vlag dekt niet altijd de lading hé

 

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 200 gr frambozen (heb ik lekker zelf in de diepvriezer - eigen kweek!!)
  • 2 kiwi's
  • 4 passievruchten
  • 2 dl room
  • 6 eetl. suiker
  • 200 g kokoskoekjes (Poppies - te vinden o.a. in Colruyt)

Voorbereiding: verkruimel de kokoskoekjes (doe ze in een plastic zak en rol fijn met de deegrol of een glazen fles) Hou er 4 (of 6: dan heb je er 2 om tussendoor zelf op te eten...) opzij voor de afwerking.

Bereiding (15 min)

  1. Mix het vruchtvlees van elke fruitsoort apart fijn (de frambozen kan u diepgevroren fijnmixen) en voeg per soort vruchtvlees telkens 2 eetlepels suiker toe. (wel best even proeven zodat het niet al te zoet wordt)
  2. Klop de room stijf en verdeel in 3 gelijke delen.
  3. Meng onder elk deel room telkens 1 soort gemixt fruit.

Afwerking: neem hoge glazen en begin met een laagje frambozenmousse, daarop een laagje verkruimelde kokoskoekjes, dan een laagje kiwimousse, opnieuw een laagje verkruimelde koekjes en een laagje passievruchtenmousse. Versier elk glas met een kokoskoekje!

xmas3

En nu nog effe brainstormen voor de rest...

16-12-06

Off-days met een 'Markant' Visje Gezond ...

Animation17Enkele dagen geen zin gehad om een postje te plaatsen... een paar off-days! Ik bemerk dat als ik iets doe buiten mijn kunnen - als ik over mijn grenzen ga - dat ik het de volgende dagen moet bekopen.

Donderdag was zo'n dagje: het begon al 's morgens... geen zin om iets te doen. Ik zou tegen 10.30 u naar het Inloophuis van het VLK gaan naar de 'koffieochtend' maar heb dat toch maar niet gedaan.

Eigenlijk stom, want de vorige dag had ik nog gedacht om dit te combineren met een afspraak die ik daar toch had met een Licentiate Psycho Sociale Wetenschappen. Ik had met haar in het Inloophuis om 13u30 een gesprek. Zij doet een onderzoek naar "De meerwaarde van een oncologisch revalidatieprogramma op de kwaliteit van leven bij adjuvant behandelde vrouwen nà borstkanker". Die informatie is van belang om mensen in deze situatie goed te kunnen ondersteunen. Mijn deelname aan het onderzoek bestaat uit de medewerking van twee gesprekken naar mijn ervaringen daaromtrent.

Aan die afspraak heb ik me uiteraard gehouden. Achteraf was ik 'uitgeblust' - hondsmoe was ik...van een uurtje intensief praten... 

versiering-11In de vooravond een bezoekje aan mijn moeder gebracht. Het was een speciale dag voor haar. 75 jaar werd ze... Nogmaals: GELUKKIGE VERJAARDAG MA!

Waarschijnlijk zal ze wel gezien hebben dat ik moe was en het vervelende is dat ik dat niet altijd wil zeggen. Soms denk ik dat ze het niet goed begrijpt wat er dan met mij aan de hand is ... hoe leg je het uit aan iemand die altijd zelf energiek geweest is dat je al moe wordt van te praten; van te telefoneren; van aandachtig te luisteren... 'k begrijp het zelf af en toe niet goed. 'k Wordt soms kwaad op mezelf maar ik weet dat ik me daar moet bij neerleggen. Dat het wel over zal gaan.

Diezelfde avond had ik dan nog een afspraak. 'k Had me ingeschreven bij MARKANT voor de jaarlijkse kookles (tegen de feestdagen uiteraard...) met als titel 'Een visje gezond'. Gelukkig had ik afgesproken met mijn zus en A'ke om te gaan... anders had ik waarschijnlijk mijn kat gestuurd. Maar ik moet zeggen dat we ons wel hebben geamuseerd en bovendien waren de recepten zeer goed. Alles werd ter plaatse bereid door een dame en we konden proeven met een glaasje wijn erbij.

 Hierbij één van de recepten:

Tarbot met zalmvulling in blanke botersaus

Benodigdheden voor 4 personen: 4 tarbotfilets van elk 150g, 300g verse zalmfilet , 2 eiwitten, 4 eetl. room, fijn gesneden bieslook, 12 groene asperges, 12 mange-tous, peper, zout.

Blanke botersaus: 250g melkerijboter, 6 fijn gehakte sjalotten, 1dl droge witte wijn, 1 scheutje azijn, peper, zout

Garnituur: 4 takjes dille en cayennepeper om op de randen van de borden te strooien

Werkwijze:

1.      Sjalotten reinigen en fijn snijden

2.      Peultjes en asperges reinigen

3.      Sjalotten met wijn, azijn en peper + zout zachtjes laten inkoken tot de helft

4.      De zalm in grove stukken snijden

5.      In de keukenrobot de zalm, eiwitten, room, peper, zout cutteren

6.      Bieslook toevoegen en nog even mee cutteren

7.      De stukken tarbot in 2 plakken snijden en er de zalmmousse tussen leggen (in ovenschotel). Even aandrukken en de zijkanten met een mes gladstrijken

8.      De groenten beetgaar koken in gezouten water (zonder deksel om kleur te behouden)

9.      De vis kruiden en 8 minuten stomen of in de oven plaatsen gedurende 20 min op 180 °

10.  De boter uit de koelkast halen en stukje voor stukje onder de sjalottenreductie kloppen. Deze saus zeven en op smaak brengen.

11.  De groenten laten uitlekken

12.  De groenten en de vis op voorverwarmde borden schikken

13.  De saus rondom scheppen en elk bord versieren met een takje dille.

Eet smakelijk !

versiering-15

14:17 Gepost door Lucretia in Recepten | Permalink | Commentaren (40) | Tags: off-day, recept, tarbot, markant, verjaardag, moeder |  Facebook

06-11-06

mmmmmmmmmm...

Op onze reis, vorig week, naar Sorrento/Italië heb ik terug enkele lekkere gerechtjes gegeten waaronder als antipasta Gnocchi met tomaten-basilicumsaus. Als er één ding is waar ik zot van ben dan is het  Italiaans eten en dan wel liefst ter plaatse - in Italië. Niets evenaart hun manier van met eten omgaan, hun wijze van kruiden en natuurlijk de hele sfeer die er rond hangt.

Als ik dan thuis kom van zo een vakantie dan wil ik altijd een paar van die gerechtjes uitproberen. Gisteren kwam H. mijn zoon op bezoek en we hebben samen van het 'gnocchideeg', die ik reeds had voorbereid, bolletjes gemaakt. Knutselen in de keuken noem ik dat. H. kookt zelf ook heel graag... wie hem treft als man zal een goede kok in huis halen... (jongedames... niet allemaal tegelijk hé!!)

Gnocchi

GNOCCHI : eenvoud en aanpassingsvermogen zijn de twee kenmerken waar de gnocchi zijn populariteit aan te danken heeft. Zelf spaghetti maken kan een afschrikwekkende opgave zijn, maar werkelijk iedereen kan gnocchi maken. En als u eenmaal het basisrecept met aardappelen onder de knie hebt, kunt u gaan experimenteren met pompoen, wortel, spinazie en pastinaak. Gnocchi zijn erg lekker met een botersausje, een roomsaus of een saus op basis van tomaat. Hoe u de gnocchi ook eet, u zult er zeker van genieten.

Ik geef hier een receptje mee voor 4-6 personen. Mochten jullie ook zin hebben om het te maken het is supereenvoudig!

Tomatensaus

1 el olijfolie - 1 dikke ui, gesnipperd - 2 selderijstengels, fijngehakt - 4 wortels, fijngehakt - 800 gr gepelde tomaten uit blik, fijngehakt (liever nog: verse tomaten) - 1 klontje suiker - 30 g basilicum, gehakt - peper - zout - Italiaanse kruiden - oregano

Aardappelgnocchi

Lucr1

1 kg bloemige aardappelen - 15 g boter - 250 g bloem - 2 eieren, losgeklopt

Bereiding

  1. Verhit voor de tomatensaus de olie in een grote braadpan. Fruit ui, selderij en wortel 5 min. Roer regelmatig. Voeg de tomaten en de suiker toe en voeg peper, zout en kruiden naar smaak toe. Breng de saus aan de kook en laat hem op laag vuur 20 min. zachtjes koken. Voeg eventueel wat water toe. Laat de saus iets afkoelen en voeg de basilicum toe
  2. Schil voor de gnocchi de aardappelen. Snijd ze in stukken en kook of stoom ze gaar. Laat ze goed uitlekken en pureer de aardappelen. Roer met een houten lepel de boter en de bloem en daarna de eieren erdoor. Laat het mengsel goed afkoelen.
  3. Leg het aardappelmengsel op een met bloem bestoven oppervlak en verdeel het in tweeën. Rol van beide proties een lange worst. Snijd de 'worst' in stukjes en duw elk stukje iets platter met een vork.
  4. Kook de gnocchi in porties 2 min. in een grote pan kokend water met zout (en eventueel een bouillonblokje), tot ze boven komen drijven. Laat ze uitlekken en verdeel ze over de borden. Serveer de gnocchi met tomatensaus en versgeraspte parmezaanse kaas. Garneer naar wens met verse kruiden.

De gnocchi kan ook (ongekookt) worden diepgevroren. Handig... dan hoef je ze enkel nog te koken en er een saus bij te serveren.

18:51 Gepost door Lucretia in Recepten | Permalink | Commentaren (20) | Tags: antipasta, italie, recept, gnocchi, tomaten, basilicum |  Facebook

09-10-06

Gemakkelijk receptje ...

garfieldmetteddy2Omdat ik af en toe toch wel meeleef met mijn collega-bloggertjes en vandaag zeker met ons Nicoleke nadat ze een zware dag had op de verkiezingen, garfieldslaapt2wil ik haar een gemakkelijk-supersnel-lekker receptje cadeau doen zodat er daar vanavond toch ietske op tafel komt:

 

 

Tagliatelli (of andere pasta) met mascarpone - champignons en spek

Benodigdheden:

  • pakje fijne pasta
  • 250 gram mascarpone kaas
  • doosje verse champignons
  • 200 gram spekreepjes (of 'Breydel'ham)
  • fijne kruiden naar smaak
  • beetje currypoeder - peper van de molen en eventueel wat Italiaanse kruiden

garfield-kok2Pasta koken. Ondertussen de champignons (fijngesneden) bakken in een beetje boter op een goed heet vuur - spekreepjes (of ham) bijvoegen en even laten meebakken - het vuur wat zachter zetten en de mascarpone kaas bijvoegen - al roerend de kaas laten smelten - kruiden naar smaak enne... klaar is kees.

Bordje vullen met pasta - lekker mascarpone-brouwseltje er overheen scheppen en eventeel met wat geraspte kaas of Parmesaanse kaas bestrooien.

Laat het je smaken Nicoleke! Ook alle andere vriendjes/vriendinnetjes & bloggertjes natuurlijk...

garfield43_2

31-08-06

Beloofd is beloofd ...!

Zondag, op onze barbecue, werd me door m'n gasten gevraagd naar enkele receptjes van wat ze zoal voorgeschoteld kregen. Wel hier zijn we er dan mee...Voor de KOUDE KOMKOMMERSOEP die werd opgediend in witte-wijnglazen (is eens iets anders hé) gewoon op de link klikken!

Als voorgerecht werden GEGRILDE SCAMPI met OUZO gegeven.

Benodigdheden voor 4 personen: 20 grote scampi (mag ongepeld en zelfs diepgevroren!), 2 lepels goede olijfolie, peper en zout, mespuntje Italiaanse kruiden of verkruimelde Spaanse peper, 2 tenen knoflook uit de knijper en 2 eetlepels gehakte dille (of nog beter: het fijngesneden 'groen' van een venkelbol.

Vermeng de olijfolie met de Ouzo (of Pastis of Ricard...), de knoflook, peper, zout en de Italiaanse kruiden. Marineer hierin de scampi tenminste 2 tot 4 uren. Rooster de scampi een paar minuten op de barbecue (liefst in aluminium schaaltje) en serveer ze met de overgebleven marinade, stokbrood en groentjes naar believen.

Het recept van de VENKELSALADE kreeg ik lang geleden van m'n metekind Christina uit Solingen.

Benodigdheden: 2 venkelbollen, 2 appels, 1 klein doosje ananas, light room en zure room naar believen, sap van een 1/2 citroen, een snuifje zout en eventueel wat peper uit de molen.

De venkel zeer klein snijden (ook een beetje 'groen' meesnijden) Verder de appel en de ananas in kleine stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen en minstens 1 uur laten trekken.

Smakelijk, gutes Gelingen, bonne appetit, ...

08-08-06

Zin om iets lekkers te maken ...?

Zondagavond kwamen we thuis van Karlsruhe en na 5 uren rijden krijg je natuurlijk honger. Ja, ik zag niet zo direct wat ik kon klaarmaken en ben toen maar eens in de koelkast gedoken. Voorradig waren: een pak kruimeldeeg, tomaten (meegebracht van Bernd uit Ettlingen), verse geitekaas, stuk pecorinokaas en eieren. Daar moet je toch iets kunnen mee maken dacht ik. Quiche zou het worden... wel dat was dat lekker zeg. Vandaar dit receptje op m'n weblog. Moeten jullie maar eens proberen.

Benodigdheden voor de QUICHE: 2 potjes verse geitenkaas van 125 gr. - 125 gr pecorinokaas (gemalen) - 2 eieren - 1 verpakking kant-en-klaar kruimeldeeg - 125 cc light room  - 10 à 12 kleine trostomaten - beetje knoflook en wat oregano - verse basilicum.

  • Leg het uitgerolde deeg in een quichevorm
  • Meng de gemalen pecorinokaas met de 2 potjes geitenkaas, de eieren en de light room. Voeg peper en zout toe en eventueel wat italiaanse kruiden.
  • Doe dit kaasmengsel in de quichevorm op het deeg. Leg de tomaten op het kaasmensel - knijp een tweetal knofleekteentjes door de knoflookpers en verdeel dit over de tomaten - bestrooi naar smaak met oregano.
  • Bak gedurende 35 minuten in een voorverwarmde oven op 200°.

Zeer lekker met wat versnipperde basilicum en een goed glaasje wijn!

Eet smakelijk